Debreceni politika: a nők beindulnak

A debreceni Civil Fórum egyesületnek a cívisváros összes képviselői körzetében megvannak a jelöltei, akik közül tizenketten: nők. Az országosan ritka politikusi hölgykoszorú célja többek közt a közéleti kultúra színvonalának növelése, az eldurvult politikai hangnem megszűntetése.

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott ma a Civil Fórum Debrecen Egyesület, ugyanis Gondola Zsolt önkormányzati képviselő, egyesületi elnök oldalán csupa női képviselő-jelölt ült. A civilek - mint azt Gondola elmondta - nem csupán komolyan vették az Európai Unió azon ajánlását, miszerint a közpolitikai testületek tagságának legalább harminc százalékban nőkből kellene állniuk, de túl is teljesítették: a huszonnégy debreceni választókörzetből tizenkettőben női jelöltet indítanak.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a tizenkét képviselő-jelölt közül nyolcan vettek részt, köztük a női tagozat vezetősége: Kósa Márta, Hajdu Zsuzsanna és Párkányiné Molnár Ibolya. 

Kósa Márta, a női tagozat elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: az egyesületbe való belépéskor az a cél vezérelte, hogy határozott, agilis és kreatív nők társaságában minél többet tehessen Debrecen közéletéért. Kifejtette: amikor híre ment, hogy a Civil Fórumban sok nőre számítanak, akkor nagyon sok tenniakaró nő jelentkezett, úgyhogy - mint fogalmazott - "új arcok bukkantak föl csupa jó ötlettel".

Kérdésünkre, miszerint mik a legfontosabb városfejlesztési céljaik, Kósa Márta közölte: az utak, járdák és bicikliút-hálózat fejlesztését nagyon fontosnak tartják, mert ez a téma részint minden debrecenit érint, másrészt a cívisvárosban több helyütt tragikus a közlekedés.

Kósa Márta hozzátette: állatvédőként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy megfelelő számú kutyasétáltató létesüljön a városban, hiszen nagyon sokan panelben tartják a háziállatokat. Mint mondta, jelenleg szomorú látni, hogy amikor a gazdik megsétáltatják az ebeket, a közterület-felügyelet lesben áll, s alig várja, hogy megbüntethesse a póráz nélkül szaladgáló kutyák tulajdonosait. A tagozatvezető szerint a büntetés helyett inkább kutyasétáltatókat kell kialakítani.

Hajdu Zsuzsa, a női tagozat vezetőségének tagja kifejtette: bárki csatlakozhat hozzájuk, pártállástól függetlenül mindenkit várnak, aki nyitott és tevékeny. Hozzáfűzte: céljuk az is, hogy fölvegyék a kapcsolatot hasonló jellegű külföldi szervezetekkel tapasztalatszerzés céljából.

Párkányiné Molnár Ibolya azt emelte ki, hogy a nők empatikusak és érzékenyek, nagy szükség van rájuk a helyi és országos politikában, hiszen az együttérzés és az erőszakmentesség nagyon hiányzik a hazai közéletből. Mint mondta, hamarosan elkezdik a munkát, folyamatosan akciózni fognak, például jövő héten környezetvédelmi témában szerveznek egy akciót.

A női tagozat ma kiadott egy sajtólevelet is, amelyben többek közt azt írják: céljuk a város közéletében való aktív részvétel, a politikai és a közéleti kultúra színvonalának növelése, az eldurvult politikai hangnem javítása, megszűntetése, a nők érvényesülési esélyeinek javítása, környezet- és természetvédő törekvések támogatása; a szegények és elesettek megítélésének megváltoztatása, a családon belüli erőszak elleni fellépés, jótékonysági akciókban való közreműködés.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.