„Dávida Marianna két kézzel verte az asztalt, hogy itt nem lesz megállapítás”

Felülről jövő utasításokról, a kiemelt adózók ügyei feletti szemhunyásról, vizsgálatok és megállapítások leállításáról és letiltásáról és osztályok ellehetetlenítéséről beszélt a bíróság előtt Vancsura István, a NAV Rapid Ellenőrzési Főosztályának egykori vezetője abban a perben, amelyet lapunk és a Népszava ellen indított Dávida Marianna, a NAV ellenőrzési főosztályának vezetője.

Vancsura szerint Dávida telefonon adott utasításokat bizonyos ellenőrzési ügyekben, Vida Ildikónak pedig szerinte jelképes szerepe volt, mert „amit leraktak elé”, azt aláírta.

A Fővárosi Törvényszék a Dávida által a Népszabadság és a Népszava ellen indított személyiség jogi perben hallgatta meg tanúként Vancsurát. Dávida Marianna azért perelte be a két napilapot, mert tavaly novemberben az amerikai kitiltási botrány kapcsán azt írták róla, rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján és személyesen állított le adóhatósági vizsgálatokat.

Vancsura pénteken a tárgyalóteremben
Kovács Klára / Népszabadság

A Népszabadság és a Népszava jogi képviselői a kitiltási ügyben kérték Vida Ildikó NAV-elnök tanúkénti meghallgatását és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének megkeresését is, de ezeket az indítványokat a bíróság elutasította. A másik, vagyis az adóhatósági ügyek leállításával kapcsolatosan már több egykori NAV-dolgozót is meghallgattak.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint – írja az ügy kapcsán az MTI – az ügyben a nemzetközi hatóságoktól kért információkra is támaszkodó részletes ellenőrzés nem igazolta a rendeltetésellenes joggyakorlásra, színlelt ügyletekre vonatkozó feltételezéseket, illetve azt, hogy az adózó a hatóságot megtévesztette volna.

A Fővárosi Törvényszék szeptemberre napolta a személyiségi jogi pert.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.