Daher Pierre titkot árult el

Elmarasztalta Daher Pierre orvosigazgatót, a Fidesz országgyűlési képviselőjét a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei etikai bizottsága, mert megsértette titoktartási kötelezettségét.

A kazincbarcikai kórház vezetője súlyos etikai vétséget követett el, amikor egy interjúban nyilvánosságra hozta azt az orvosi titoknak minősülő tényt, miszerint a kórház elleni tüntetések egyik fő szervezője korábban pszichiátriai kezelésben részesült – állapította meg az etikai bizottság. Ráadásul az orvosi titkot az igazgató-képviselő szándékosan, és abból a célból fedte fel a nyilvánosság előtt, hogy ezzel a panaszost lejárassa, tevékenységének hitelességét megkérdőjelezze a lakosság előtt.

Súlyosbító körülményként értékelték, hogy Daher Pierre a szabályszerű idézés ellenére egyik tárgyaláson sem jelent meg személyesen, valamint, hogy az orvosigazgató, országgyűlési képviselő szakmai rangja, közéleti szereplése miatt jól ismert, és magatartásából emiatt a közvélemény az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetéseket. A megrovás mellé közel 300 ezer forint büntetéssel is sújtották az orvost.

Az előzményekről: idén tavasszal elterjedt a híre Kazincbarcikán, hogy végleg bezárják a belgyógyászatot, s csak krónikus ellátás lesz ezen a részlegen. Czipfel Tiborné, a kórház megmentésére alakított civil mozgalom egyik képviselője az igazgatótól szerette volna megtudni, mi az igazság ebben az ügyben.

Amikor egy alkalommal betegként tartózkodott az intézményben, bekopogott Daher Pierre-hez, aki azonban miután megtudta, hogy mi járatban van, tűrhetetlen hangnemben kiabálni kezdett vele, és megpróbálta durván kitessékelni az irodájából, miközben két kézzel szorongatta és tekergette a karját. Az asszony később rendőrségi feljelentést tett: látlelete szerint zúzódások és véraláfutások voltak a karján. Daher Pierre akkor azt mondta: az asszony volt durva és arrogáns, ő azonban egy ujjal sem nyúlt hozzá.

A testi sértés ügyében nem foglalt állást az etikai bizottság, a rendőrségi eljárás pedig szünetel, mivel a képviselő mentelmi jogát nem függesztette fel a parlament illetékes bizottsága.

Czipfel Tiborné lapunknak ma azt mondta: fellebbezni fog az etikai bizottság döntése ellen, szerinte ugyanis nem csupán az érzékeny adattal való visszaélés miatt marasztalható el az igazgató, hanem testi sértés is a rovására írható, ez ügyben azonban nem hoztak határozatot.

Fellebbez a megrovás és a pénzbírság kiszabása ellen maga Daher Pierre is, aki tudósítónknak úgy nyilatkozott: továbbra is fenntartja, hogy nem követett el vétséget. Szavai szerint azért nem jelent meg a megyei etikai bizottság előtt, mert parlamenti ülésen vett részt, erről azonban későn értesítette az őt meghallgatni szándékozókat.

Nevük elhallgatását kérő orvosok egy csoportja felvetette az orvosigazgató menesztését, és az orvosi tevékenységének felfüggesztését, mivel álláspontjuk szerint Daher Pierre súlyosan megszegte az orvosi eskü azon pontját, mely így szól: „Amit kezelés közben látok vagy hallok – akár kezelésen kívül is, a társadalmi érintkezésben – nem fogom kifecsegni, hanem megőrzöm.”

A szöveg az esküt tiszteletben tartók jutalmáról szóló résszel végződik: „Ha ezt az eskümet megtartom és nem szegem meg, örvendhessek életem fogytáig tudományomnak s az életemnek, de ha esküszegő leszek, történjék ennek ellenkezője.” – Az orvostársadalom esküt betartó, tisztességes része most várja, van-e következménye az orvosi esküszegésnek – olvasható a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott állásfoglalásban.

A kazincbarcikai kórház igazgatója – aki egyébként az edelényi kórházat és az izsófalvi pszichiátriai részleget is vezeti – ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt mondta: nem tud arról, hogy bizonyos orvoscsoport őt meneszteni akarja, az erről szóló híreszteléseket nem is kívánja kommentálni.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.