galéria megtekintése

Dagad a tiltakozás Orbánék megosztó terve ellen

Terebélyesedhet a tiltakozás a felsőoktatásban tervezett, tanárok százai szerint aránytalan, igazságtalan béremelés ellen. Közben feszültségeket okoz az is, hogy sokan úgy értelmeznek egy kormányzati reakciót: másodállást kellene vállalnia annak az oktatónak, aki keveselli a fizetését.

Több főiskolán, egyetemen is aláírásgyűjtés indulhat a napokban a felsőoktatásban beharangozott, sokak szerint igazságtalan, aránytalan béremelés ellen, Szegeden meg is kezdődött az akció – értesült a Népszabadság, vagyis szélesedhet az ELTE Bölcsészettudományi Karán (BTK) indult múlt heti tiltakozó akció.

Mint arról beszámoltunk, a BTK majd háromszáz tanára írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arról írnak: átgondolatlan és megalázó helyzeteket teremt a kormány béremelési terve. Egyebek mellett azt kifogásolták, hogy bár jelentősnek tűnik az emelés – januártól 15 százalékkal, azután két év alatt további 5-5 százalékkal nőnének a fizetések –, lesznek olyan tanársegédek, adjunktusok, akik a bérrendezés után sem kapnának többet a doktori képzésre járó hallgatók ösztöndíjánál. Kifogásolták azt is, hogy egyes bérek ezután sem lesznek össz­hangban a közoktatásban dolgozó pedagógusok juttatásaival.

A kormányzat szerint 15 ezer oktatót érintő, 15,2 milliárd forintba kerülő béremelést bírálja a magyar felsőoktatásban oktatók és kutatók autonóm szervezete, az Oktatói Hálózat is, de a mozgalom későbbre ígért részletes állásfoglalást. ­Deák Dániel, az Oktatói Hálózat egyik tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója és közalkalmazotti tanácsának elnöke ugyanakkor megkeresésünkre kifejtette: az jó, hogy a kormány rendezné a béreket, ám tudni kell, hogy 2008 óta nem nőttek a fizetések a felsőoktatásban, így azóta mintegy 35 százalékos inflációs veszteséget szenvedtek el, s ezt nem kompenzálja az ígért emelés. Jelezte, hogy az emelés továbbra sem oldja fel a mind súlyosabb bérfeszültségeket, egyebek mellett azt, hogy a végzős hallgatók majd minden szakmában többet keresnek pályakezdőként mint az őket tanító tanársegédek, adjunktusok.

 
Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint a béremelés nem oldja fel a súlyos feszültségeket
Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint a béremelés nem oldja fel a súlyos feszültségeket
Kallos Bea / MTI

Nehezményezi azt is, hogy a kormányzat érdemi és demokratikus egyeztetés nélkül döntött a béremelésről. Részben ennek oka az, hogy az emelés végül aránytalanságokat idézett elő és változatlanul hagyott régi problémákat. Azt említette példaként: olyan munkaszerződéseket kötnek az oktatókkal, amelyeket szinte lehetetlen teljesíteni, a kutatói munkára pedig végül pénz, energia és idő sem jut. Deák Dániel kérdésünkre azt mondta: az oktatók egzisztenciális helyzetének érdemi megváltoztatásához a dolgozó akadémiai közösségekkel való kommunikációra, valódi egyeztetések során születő szakmai tervekre és azok alapján végrehajtott feladat- és bérrendezésre lenne szükség.

Közben feszültségeket okoz az ügyben az is, hogy többen „rendkívül bántónak”, cinikusnak minősítették a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság egy reakcióját. Lapunk megkeresésére ugyanis azt írta az államtitkárság: „Hangulatkeltésnek tartjuk, hogy a dokturanduszok ösztöndíjemelését és az oktatók bérrendezését összemossák, hiszen a doktorandusz hallgatói jogviszonyban áll, és ez az egyetlen jövedelme, míg az oktatók egyéb jövedelemre is szert tehetnek.” Ezt többen úgy értelmezték, hogy másodállást kell vállalnia annak a tanárnak, aki keveselli a fizetését. Sokak hasonló véleményét sűrítette néhány mondatba egy névtelenséget kérő oktató: „Ha van egy 40 órás állásom (kb. heti 50 órát dolgozom ténylegesen), pontosan milyen állást vállaljak, és mikor, éjjel vagy szombaton? Munkaügyileg egyáltalán nem stimmel arra bátorítani bennünket, hogy a 40 óra időtartama alatt több helyen dolgozzunk.” Végül megjegyezte: az lenne a cél, hogy „teljes szellemi kapacitásukat a munkahelyükre fordítsák, és ne máshova rohanjanak pénzt keresni”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.