Botrányos tankönyvek: levelet írt az államtitkár, nem választ

Nem válaszolt érdemben Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár a Történelemtanárok Egyletének (TTE) és a Magyartanárok Egyesületének (ME) az állami tankönyvek színvonalát kifogásoló levelükre.

 

Rétvári Bence államtitkár, Kósa Lajos fideszes politikus és Czunyiné Bertalan Judit szemlélik az új tankönyveket a nyomdában
Rétvári Bence államtitkár, Kósa Lajos fideszes politikus és Czunyiné Bertalan Judit szemlélik az új tankönyveket a nyomdában
Czeglédi Zsolt / MTI

Ahogy korábban megírtuk: a két egyesület vezetője tavaly szeptember elején levélben fordult az államtitkárhoz. Erre az késztette őket, hogy Czunyiné egy nyilatkozatában „öncélú és politikai célokat szolgáló hecckampánynak” nevezte a tankönyvek szerintük nagyon is szakmai bírálatát.

– Kritikai megjegyzéseink tartalmi részére az államtitkár nem reagált, az általunk kifogásolt részeket csak kiragadott példáknak tekintette – írta szeptemberi levelében Miklósi László, a TTE és Arató László, az ME elnöke, hozzátéve: mindkét civil szervezet szorgalmazza az érdemi szakmai megbeszélést a gyerekek tankönyveinek minőségi javítása érdekében. A válaszra jó hosszan kellett várni. Az államtitkár egészen pontosan 123 nap elteltével válaszolt a hivatalos megkeresésre. Nem feltétlenül önszántából tette ezt: amikor ugyanis száz nap múltán sem érkezett válasz, a két civil szervezet az oktatási ombudsmanhoz fordult. Feltehetően Aáry Tamás Lajos közbenjárásának is köszönhető, hogy Czunyiné végre válaszolt az őt megkereső szervezeteknek.

– Formailag válaszolt ugyan, tartalmilag azonban nem. A konkrét felvetésünkre ugyanis nem reagált, miközben ebben a levélben is megismétli azt az általunk szóvá tett és vitatott állítását, hogy a tankönyvfejlesztést álszakmai, politikailag motivált vita kísérte volna –mondta lapunknak Miklósi László. Ugyan Czunyiné nem nevez meg senkit konkrétan, de e „politikailag motivált vita” gerjesztőiként feltételezhetően – legalábbis ez derül ki a szövegkörnyezetből – a két levélíró szervezetre gondol.

– Czunyiné levele érettséginél egyszer még forrás lehet a jelenlegi korszakról – fogalmazott Miklósi László, utalva arra is, hogy az államtitkári levél néhol értelmezhetetlen mondatokat is tartalmaz. Íme, egy ezek közül: „A médiában megjelent írások kiragadott példára támaszkodtak, melyek messze elmaradtak a változás valós mértéke mellett”. Vita tehát nem lesz a könyvekről, amelyekből így továbbra is tanítanak. A nyolcadikosoknak szóló tananyag egyes szövegrészei alapján akár Hitlert is szimpatikus figurának láthatja valaki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.