Csütörtöktől lesz új miniszterelnöke Csehországnak

Jan Fischer, a Cseh Statisztikai Hivatal elnöke lesz csütörtöktől Csehország új kormányfője. Kinevezését szerdán jelentette be honlapján Václav Klaus cseh köztársasági elnök. A bizalmi szavazáson elbukott Mirek Topolánek aláírásokat gyűjt, aztán távozik. Csak a kormánypárt nem egységes Fischer támogatásában.

Fischer jelölését a két vezető cseh párt - a polgári demokraták és a szociáldemokraták pártja - javasolta az államfőnek. Fischer a felkérést elfogadta, s bejelentette, hogy kormánya személyi összetételéről húsvét után kezd tárgyalásokat.

Jan Fischer
Jan Fischer

Mirek Topolánek ügyvezető miniszterelnök, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke tegnap megkezdte az aláírásgyűjtést a képviselők között annak a szakértői kormánynak a támogatására, amelynek vezetésére Jan Fischert, a Cseh Statisztikai Hivatal jelenlegi elnökét javasolja.

Miután koalíciós partnerünk, a cseh kereszténydemokrata-néppártiak (KDU CSL) vezetői kihátráltak a vasárnap éjjeli négypárti egyezségből, ezzel a megoldással akartuk elejét venni annak, hogy esetleg más pártközpontban is megtorpedózzák a múlt hét végi alkut - nyilatkozta lapunknak Petr Tluchor, a legerősebb kormánypárt parlamenti frakciójának elnöke. Václav Klaus államfő ragaszkodik ahhoz, hogy ezt a szándéknyilatkozatot legalább százegy honatya, tehát a mininimális többség írja alá, s akkor kormányalakítási megbízást ad Fischernek.

Milan Urban, az ellenzéki cseh szocdemek (CSSD) alelnöke érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy valamennyi képviselőjük aláírja a támogató nyilatkozatot. - Velünk senki sem tárgyalt, ezért feltehetően konstruktív ellenzékként viselkedünk majd ezután is - közölte Vojtech Filip, a kommunisták (KSCM) elnöke.

Nem egységesek viszont a kormánypártiak. Frantisek Laudát, az ODS prágai képviselője bejelentette, hogy  nem támogatja Jan Fischer kinevezését, mert a rendszerváltás előtt kilenc évig tagja volt a kommunista pártnak. Néhány kereszténydemokrata képviselő viszont már aláírta a nyilatkozatot. Annak ellenére, hogy Jirí Cunek pártelnök megfenyegette őket: ha nem tartják számukra kötelezőnek az országos tanács határozatát - amely elvetette a múlt vasárnapi alkut -, akkor nem kerülnek fel a pártlista befutó helyeire.

- Napokon belül jóval több aláírást gyűjtünk össze a szükségesnél, de erről először az államfő értesítjük és csak azután a sajtót. Május 9-én befejezi tevékenységét Topolánek ügyvezető kabinetje, mert aznap hivatalba léphet a szakértői kormány, október 9-én és 10-én pedig megtarthatjuk az előrehozott képviselőházi voksolásokat Csehországban - vázolta fel a legvalószínűbb belpolitikai forgatókönyvet Petr Tluchor. Minderről egyébként már múlt vasárnap egyezség született a három kormánypárt és az ellenzéki szocdemek között, ám kedden a kereszténydemokraták újabb tárgyalást indítványoztak, mert azt akarták elérni, hogy a jelenlegi ügyvezető kabinet Csehország soros uniós elnökségének, tehát június végéig maradjon hivatalban.

Topolánek jobbközép kormánya két hete mondott le, miután a képviselőházban elveszítette az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezte bizalmi szavazást.

"Ártunk a kis és közepes nagyságú országoknak." Azzal, hogy hazánk soros uniós elnöksége idején megbukott a cseh kormány, csalódást okoztunk Brüsszelnek és ártottunk a kis és közepes nagyságú tagállamoknak, amelyek saját érdekükben is szurkoltak a sikerünkért, mert a mi példánkkal is igazolni akarták, hogy képesek ilyen horderejű feladatok ellátására is.  Most viszont már csak arra törekedhetünk, hogy június végéig nagyobb felsülés nélkül lássuk el feladatainkat, mert a szakértői kormányt sehol sem tekintik teljes értékű partnernek - nyilatkozta a Právo cseh napilap tegnapi számában Alexandr Vondra, az uniós ügyekért felelős prágai kormányalelnök. Egyúttal komolytalannak minősítette az euroszkeptikusként elhíresült Václav Klausnak ajánlkozását, aki közölte: június végéig hajlandó segédkezni a kabinetnek az uniós megbizatások teljesítésében. (Sz.J.P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.