Csúszópénzen csúszott el Pálháza polgármestere

A polgármestert azzal gyanúsítják, kétszázezer forintot vett át egy vállalkozótól, úgymond a bizalmat erősítendő.

Gyanúsítottként hallgatta ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pálháza polgármesterét egyrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészség; a polgármester szabadlábon védekezik - közölte a vádhatóság pénteken az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az ügy 2011 februárjában a Miskolci Nyomozó Ügyészségen indult, majd – a hatásköri szabályok változása folytán – 2011 áprilisában a Központi Nyomozó Főügyészségen folytatódott.
Moravszki Zsolt polgármestert csütörtökön hallgatták ki. A megalapozott gyanú szerint Pálháza jelenlegi polgármestere, mint vezető beosztású hivatalos személy, a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt fogadott el.

A kisváros az elmúlt években több esetben is pályázott a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére, azonban a pályázatok eredménytelenek voltak. A tervek szerint a több mint 370 millió forintos projekt összesen tizenegy települést érint. Bár az elmúlt évi önkormányzati választás eredményeként megváltozott a polgármester személye, ezután is folytatódott a pályázat írása.

A pályázatíró cég munkatársa révén ismerte meg az ügyletet egy vállalkozó, aki 2010 novemberében kapcsolatba lépett Pálháza új polgármesterével, jelezve neki, hogy az érdekeltségi körébe tartozó társaság szeretné megszerezni a munkát. Erről előbb telefonon, majd személyesen is egyeztettek. Az ügyészség szerint a polgármester garanciát vállalt arra, hogy a vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég kapja meg a kivitelezési munkálatokat, és ennek érdekében a képviselő-testületnél, továbbá a pályázattal érintett többi település polgármesterénél is eljár.

Tavaly decemberében Kőkapun találkozott ismét a polgármester a vállalkozóval, aki a gépkocsijában – a későbbi kivitelezési munkák elnyerése érdekében, a "bizalom megerősítése céljából" – 200 ezer forintot adott át. Megállapodtak abban is, hogy a kivitelezési munkálatok költségvetését úgy fogják elkészíteni, hogy abból egy bizonyos összeget maguk között szétosztanak - írta az ügyészség.

A gyanúsított panaszt jelentett be a megalapozott gyanú közlése ellen, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A szabadlábon védekező polgármester ezután, élve a hallgatás jogával, megtagadta a vallomástételt - olvasható a Keresztes Imre főügyész által aláírt közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.