galéria megtekintése

Csúszkáló cserepek, lyukas tető a diákok feje fölött

1 komment


Szalai Anna

A belvárosi Veres Pálné Gimnázium főépülete és a tornaterme közé ékelődött ház tetején több helyen méretes lyuk tátong, a cserepek egy része lassan csúszik lefelé, néhányat egyelőre megakasztott az esőcsatorna. A vakolat hatalmas foltban mállik a homlokzatról, a tetőgerinc kéményseprőkorlátja vészesen kidőlt. Itt járnak át a gimnázium diákjai a testnevelésórára.

A belvárosi Veres Pálné utca 36-38. szám alatti négy épület jelenleg a fővárosi önkormányzat és a VP36-Ingatlan Kft. osztatlan közös tulajdona. Az utóbbi tavaly áprilisban vette meg az 1806 négyzetméternyi tulajdonrészét 373,7 millió forintért a Veres Projekt 2007 Kft.-től. A fennmaradó 2262 négyzetméter a fővárosi önkormányzaté. Ez a gimnázium főépülete és tornaterme.

A tavalyi adásvétel előtt a fővárosi önkormányzat nem élt elővásárlási jogával, holott ezzel egy csapásra rendezhette volna a bonyolult ingatlanügyletet. A főváros oktatási főosztálya célszerűnek is tartotta volna az épületrész gimnáziumi hasznosítását. De azt sem titkolta, hogy erre a feladatra csak teljes felújítás után válik alkalmassá az épület. Pénz viszont nem volt rá. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes nem javasolta a vételt, a tulajdonosi bizottság pedig nem élt jogával. Az új tulajdonossal viszont rögtön egyezkedésbe kezdett az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére. Nem először.

 

A főváros a „múltbéli gyanús ügyletek rendezése érdekében” 2008 nyarán használatmegosztási szerződést kötött a Veres Projekt 2007 Kft.-vel, amit 2012-ben tulajdonmegosztássá alakítottak volna. Az átláthatatlan hátterű céggel való üzletelés azonban heves ellenállást váltott ki, így a főváros leállította az ügyletet. De a következő évben ismét nekifutott. Az új javaslat szerint a fővárosi önkormányzat 39 millióért adta volna át a gimnázium 293 négyzetméterét. A cég az átépítéssel fizetett volna.

Az ellenzők szerint a tulajdonmegosztás megnyitotta volna az utat a magánbefektető butikszálló-nyitási tervei előtt. A szerződést végül nem kötötték meg, az önkormányzat viszont 65 millió forintért átépíttette a gimnázium tetőterét, lehetővé téve ezzel az intézmény kitelepítését a magánbefektető területéről. A cég ugyanis kártérítési perrel fenyegetőzött a túlhasználat miatt. A kiürített épülethez azóta se nyúlt senki. A környék lakói attól tartanak, hogy a ház a szintén műemléki védettséget élvező Király utca 40. sorsára jut. Annak a háznak a bontását nem engedélyezte a hatóság, mire a tulajdonos hagyta összedőlni.

A gimnázium igazgatóját hiába kerestük. A fővárosi kormányhivatal a Népszabadságot arról tájékoztatta, hogy a Veres Pálné utcai ingatlanokon 2013-ban és a 2015-ben tartott ellenőrzéseken nem találták veszélyben a műemléki értékeket, az épületek állapota mind műszaki, mind örökségvédelmi szempontból megfelelő, bírságot nem szabtak ki, és állagmegóvásra sem kötelezték a céget.

A fővárosi önkormányzat saját cégén, a Gimnáziumok Gazdasági Szervezetén keresztül gondoskodik az épületrészek karbantartásáról, a szükséges felújítási munkákról, és figyelemmel kíséri a szomszédos épületrésznek az iskola működését esetlegesen veszélyeztető változásait. Lapunknak küldött válaszukban azt írták: ha beavatkozás válik szükségessé, értesítik a tulajdonostársat. Eddig nem tartották szükségesnek. A cég vezetője nem reagált megkeresésünkre.

A bonyolult tulajdoni helyzetet az egykori furcsa értékesítés idézte elő. Az állami tulajdonú – korábban a Corvinus egyetem által használt – épületszárnyat 2007-ben vásárolta meg a K-IMMO Ingatlanforgalmazó Kft. a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól 673 millió forintért. Az ingatlanmegosztást azonban hiába kérte, így néhány hónappal később eladta tulajdonrészét a Veres Projekt 2007 Kft.-nek. A cég részleges bontási és elvi építési engedélyt kért az illetékes V. kerülettől, de nem kapta meg. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ugyanis – részben a környék lakóinak közbenjárására – 2011-ben védettség alá helyezte az épülettömböt. A jogerős telekmegosztási engedélyt viszont megkapta a vállalkozás, ám az 2013 májusában lejárt. Még abban az évben a főváros örökségvédelmi engedélyt kért és kapott a homlokzat részleges felújítására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.