galéria megtekintése

Csúnyán megfizetünk a Fidesz gátlástalan rombolásáért

11 komment


Pető Péter

Egyre több kártérítést fizet az állam az Emberi Jogok Európai Bíróságán vesztett perei miatt. Állami pénz olykor még kamatra is megy, mivel a kormány nem fizet időben.

 A múlt évben majd 1,7 milliárd forint kártérítést fizetett ki a magyar állam a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának elmarasztaló ítéletei nyomán. Az idén augusztus végén 764 milliónál tartott a számláló.

A bírósság épülete Strasborgban.Előfordulhatott kisebb adminisztratív késedelem is
Fotó: Vincent Kessler / Reuters

Az összeg növekedése különösen látványos, ha hozzátesszük: 2014-ben még csupán 164 millió volt a számla. A múlt évben az egyházjogi törvény sújtotta kisegyházaknak megítélt összeg, az idén a börtönök túlzsúfoltsága miatt a fogvatartottaknak átutalt pénz miatt nőtt meg érdemben a kifizetett összeg.

 

A miniszterelnöki kabinetiroda Ujhelyi István szocialista EP-képviselő adatigénylésére küldött válaszából kiderül az is, hogy egyre többen fordulnak Magyarországról jogorvoslatért nemzetközi bírósághoz. Míg 2014-ben 2403, addig 2015-ben 4235 kérelem érkezett Strasbourgba Magyarországról, az idén pedig már júliu­sig 3247 beadvány landolt a bíróságnál. Sok az ismétlődő ügy: sokan fordulnak az intézményhez a fogvatartási körülmények, valamint a hazai bírósági eljárások elhúzódása miatt.

Ugyanakkor a tájékoztató szerint a kínálat ennél sokkal szélesebb: a gyűlöletbeszédtől a Nemzeti Pedagógus Karhoz tartozás kötelezővé tételéig, a közérdekű adatokhoz való hozzáféréstől a roma tanulók szegregált oktatásáig, a bírák és ügyészek nyugdíjazásától a Politikatörténeti Intézet levéltárának államosításáig tart a hosszú lista.

Az adatokat kikérő Ujhelyi a Népszabadságnak azt mondta: „A Fidesz gátlástalanul végigcsörtetett az elmúlt években a jogállamiságon, igyekezett mindent lerombolni, ami számára idegen volt, ennek az árát fizeti most meg a magyar állam.”

A dokumentumból az is kiderül: a kifizetett összeg lehetne kisebb is. Merthogy a Kovács Zoltán kormányszóvivő jegyezte válaszban az áll: „esetenként előfordulhatott kisebb adminisztratív késedelem”, ami miatt kamatot kellett fizetni.  Azaz bizonyos ügyekben az állam végül azért fizetett ki több közpénzt, mert nem teljesítette időben a strasbourgi ítéletet.

A kormány szöveges válaszából egyébiránt arra is következtethetünk, hogy a közeljövőben aligha lehet számítani a magyar államot sújtó ítéletek jelentős csökkenésére, hiszen nem épültek sorra az új börtönök, és az igazságszolgáltatásban sem várható az eljárások idejének radikális rövidülése. Így a magyar állam biztosan fizető vendég marad Strasbourgban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.