Csuklyás flashmob a Pussy Riot-ért

Maszkos, csuklyás civil aktivisták tartottak villámgyűlést péntek délután Budapesten.

Az Amnesty International jogvédő szervezet a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjainak elítélése miatt tiltakozott az Erzsébet téren, a véleményszabadság otromba megsértésének tartják, hogy a vallási huliganizumus vádjában bűnösnek találta az orosz bíróság a három fiatal zenészt. Az ítélethirdetés során bírónő azt hangoztatta, hogy a három hölgy – 23 éves Nagyezsda Tolokonnyikova, a 24 éves Marija Aljohina és a 29 éves Jekatyerina Szamucevics – „durván felforgatta a társadalmi rendet”, amikor februárban előadott egy Putyin-ellenes „imát” a Megváltó Krisztus székesegyházban. Helyszíni sajtóbeszámolók szerint a három hölgy mosolyogva hallgatta végig az ítélethirdetést a tárgyalóteremben kialakított „minibörtön”, vagyis a számukra üvegfallal elkerített részben. Bár a korábban ez nem volt jellemző, bilincs volt rajtuk.

A zenekar szerint akciójuk művészi formába öntött politikai tett volt, és az ellen kívántak tiltakozni, hogy az orosz ortodox egyház nyíltan támogatta a négy évet miniszterelnökként átvészelő Putyin államfői újraválásztását. Kirill pátriárka az incidens után kegyeletsértésről beszélt.

Az eljárást az AI politikailag motiváltnak nevezi, a három lányt lelkiismereti fogolynak tekintik, akiket kizárólag a nézeteik békés kifejezéséért tartanak fogva. John Dalhuisen, az AI programigazgatója az elítéltek azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli; az ítélet szerinte újabb péljája annak, hogy a Kreml megpróbálja elhallgattatni az őket kritizálókat. 

Az Erzsébet téren tartott flashmobon néhány tucatnyi magyar és külföldi tüntető, szimpatizáns vett részt, arcukat maszkkal eltakarva követelték a Pussy Riot tagjainak szabadon engedését.

Budapest, 2012. augusztus 17.
Az Amnesty International Magyarország aktivistái állnak a szervezet demonstrációján, a Budapesti Erzsébet téren 2012. augusztus 17-én, ahol a Pussy Riot orosz punk zenekar tagja ellen hozott ítélet miatt tüntettek. Egy
Budapest, 2012. augusztus 17. Az Amnesty International Magyarország aktivistái állnak a szervezet demonstrációján, a Budapesti Erzsébet téren 2012. augusztus 17-én, ahol a Pussy Riot orosz punk zenekar tagja ellen hozott ítélet miatt tüntettek. Egy moszkvai bíróság az együttes három tagját két év börtönre ítélte „vallási gyűlölet motiválta garázdaság” miatt, amiért 2012 februárjában a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban maszkot viselve, gitárokkal „imádkoztak" Szűz Máriához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.