Csúcsjutalom Balog csúcstárcájának

Balog Zoltán szerint el kell különíteni a döntési szinteket a köznevelési rendszerben, az egészségügyi és a szociális területen is, és a KLIK sem igényel feltétlenül nagyobb közelséget a kormányhivatalokhoz. Az EMMI jövő évi büdzséje a miniszter szerint jelentősen növekszik.
Az uniós fejlesztési források nélkül is jelentős emelkedés lesz a 2015-ös költségvetési tervezet szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) különböző ágazataiban - ezt Balog Zoltán közölte ma azon a sajtótájékoztatón, amelyen a minisztérium vezetése tudatta, hogy a kötelező óvodáztatás jövő évi bevezetését és a kisgyermekkori nevelést 1,3 milliárd, az egészségügyi dolgozók képzését és pályán maradását 2,5 milliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2014-20-as uniós fejlesztési forrásokból.
Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Balog azt azért megjegyezte, „nem szeretné elkiabálni" az emelkedést, mert a kormány szombati ülésén véglegesíti a jövő évi költségvetési javaslatát. „Ezért nem állíthatom még ezt határozottan. Azért sem, mert ha Varga miniszter úr meghallja, elképzelhető, hogy rontanám a pozíciónkat" - tette hozzá mosolyogva.

A Népszabadság kérdésére, miszerint valóban „EMMI-nap" volt-e a keddi kormányülés, és a miniszterelnök által elképzelt nagy szerkezetátalakítások a humán csúcstárca szociális, oktatási és egészségügyi államtitkárságát érintik-e, a miniszter úgy reagált, a kormányülésen elhangzottakról semmilyen információt nem mondhat. Azt elárulta viszont, hogy reggel kilenctől este fél tizenegyig, azaz késő estig tartott a kormányülés, és az EMMI államtitkárságok szakmai koncepcióit vitatták meg a köznevelési, a felsőoktatási és a szociális, valamint a családpolitikai területeken.

A Népszabadság kérdésére, hogy véleménye szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) a megyei szint lenne-e a jövőben súlypontja, vagy a kormányhivatalok felügyelete alatt, Balog azt válaszolta, nemcsak a KLIK és az oktatás, hanem valamennyi állami humánszolgáltatás, az egészségügy és a szociális ágazat esetén is felvetődhet a megyei szint erősítése. A miniszter személyes véleménye szerint világosan el kell különíteni a döntési szinteket, és ez nem igényel feltétlenül nagyobb közelséget a kormányhivatalokhoz. (A kormányhivatalokat a Lázár János miniszter által irányított Miniszterelnökség felügyeli.)

Azt a múlt heti értesülést, miszerint Zombor Gábor egészségügyi államtitkár pozíciói változhatnának, Balog a sajtótájékoztatón „internetes kacsának" minősítette, és leszögezte: az államtitkár változatlanul bírja a bizalmát. A miniszter tájékoztatása szerint nemsokára lesz még olyan kormányülés, amelyen az egészségügy lesz a fókuszban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.