galéria megtekintése

Csótányirtásra még futja, meg Kocsisra is

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 25. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Sok százmillióval kevesebb jut az idén közvilágításra, közparkok gondozására, közösségi közlekedésre és patkányirtásra Budapesten. A fővárosi cégek többsége egyelőre nem tudja, miből gazdálkodja ki a hiányt, illetve a rezsiharc fedezetére kitalált közműadót.

Lassan már csak a patkány-, szúnyog- és csótányirtást bízzák a fővárosi önkormányzatra. A városvezetés át is érzi az ügy fontosságát, de a szűkülő költségvetési források következményei a kártevőket is utolérik. Így az idén 4 millióval kevesebbet, 298 milliót költhet majd a város rágcsáló- és rovarirtásra. Az ellenőrzéstől még többet vonnak el, így talán kevésbé tűnik fel, ha elszaporodnak a hívatlan jószágok. De kevesebb jut majd út- és hídfenntartásra is 6,3 millióval. A legnagyobb vesztes azonban – ahogy azt korábban jeleztük – a közösségi közlekedés, amelynek önkormányzati támogatása 3 milliárd forinttal csökken. Holott az eredeti 73 milliárdos támogatás is kevés lett volna. A BKV így 15 milliárdos lyukkal vág neki az idei évnek.

Néhányan azért megúszhatják
Néhányan azért megúszhatják
Kovács Bence / Népszabadság

Arányaiban még ennél is többet veszít a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft (BDK). A fővárosi önkormányzat és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. fele-fele arányban tulajdonolt cége az idén egymilliárd forinttal kevesebb támogatást kap a fővárostól, mint tavaly. 2012-ben ennek a töredékével, alig 66 millió forinttal csökkentették a közvilágításra fordítható keretet, aminek következtében rövidebb ideig égtek a köztéri lámpák. A főváros a balesetek szaporodását látva, sietve felülbírálta korábbi döntését. Úgy tűnik, mindezt már elfelejtették a városvezetők, mert az idei költségvetési tervezetben 7,4 milliárdról 6,4 milliárdra szállították le a támogatás mértékét.

 

– A cég üzleti tervében nem szerepel a jelenlegi emelt szintű szolgáltatásnak, illetve a közvilágítás idejének csökkentése – állítja Pap Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója –, de fejlesztésekre az idén biztosan nem futja. Tavaly ennek keretében építették ki a Margit-szigeti futókör világítását, kéttucatnyi műemlék kapott díszfényeket, a Rákóczi híd pedig új korszerű lámpatesteket. A cégvezető tájékoztatása szerint az egymilliárd forintos elvonás két részből tevődik össze. A nagyobbikat – 720 milliót – a cég által fizetendő közműadó teszi ki, amelyet tavaly a főváros állt. A társaság nem is tudná ezt kigazdálkodni. Az idén azonban a két tulajdonos között vita támadt arról, hogy ki mennyiben vegye ki ebből a részét.

Az elvonás kisebbik része ugyanakkor a működést érinti. Pap Zoltán szigorú megszorításokat ígért a cégnél, de így sem tudott választ adni arra a kérdésre, miből is gazdálkodják ki a hiányzó 300 milliót. Az idei évre vonatkozó közszolgáltatási szerződést, illetve az üzleti tervet viszont az emelt szintű közvilágításra készítik el.

A Főkert egyelőre tanácstalan. A Népszabadság kérdésére sem kívánta kommentálni az idei 500 milliós forráselvonást, mint ahogy arról sem kívántak nyilatkozni, hogy ez milyen hatással lesz a fővárosi közparkok gondozására. Alig titkoltan abban bíznak, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai vitájában számukra kedvezően módosulhat a költségvetés. Nem ez lenne az első eset. Bár a tavaly kiharcolt 2,7 milliárd 600 millióval elmaradt az általuk becsült költségektől. Az idei elvonással már egymilliárd fölé emelkedik a normál működéshez hiányzó támogatás összege. Ráadásul a Főkert mellett – más költségvetési sorokon – az erdőgazdálkodásra, környezet- és természetvédelemre is kevesebbet szánnak.

Idén nem jutna pénz a Rákóczi híd új közvilágítására
Idén nem jutna pénz a Rákóczi híd új közvilágítására
Máthé Zoltán / MTI

Jól jár viszont a főváros rendészeti igazgatósága. Budapest 223 millióval többet költene az idén „védelmi célokra”. S ebben nincs benne a Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) 175 milliós költsége, sőt, az önkormányzati és rendészeti tanácsnok 25 milliós saját kerete sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.