Lázár újabb terve miatt most nagyon izgulhatnak a pécsiek

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry Múzeum létrehozására. A felvetés miatt a pécsiek valószínűleg idegeskedni fognak: az ismert festőnek ugyanis már van a városban múzeuma. Kérdés, hogy Lázár két Csontváry Múzeumot akar, vagy Pécs helyett máshol szeretné látni a híres festő képeit.

Hoppál Péter, pécsi fideszes politikus a Bama.hu-n ismertetett közlemény szerint biztos abban, hogy a miniszter ötlete nem jelenti azt, hogy Pécs ne kapná vissza a jelenleg Budapesten található Csontváry-képeket.

Közleményében azt írta: "A Budai Vár Honvéd Főparancsnokságának épületében nagy közönségsikerrel zajló, júliusban nyílt Csontváry életmű-kiállítás az év végén zárul. Az eddig is Pécsett kiállított Csontváry-képek január folyamán az eredeti terveknek megfelelően visszaérkeznek a Baranyai megyeszékhelyre, ahogy erre a kiállítás megnyitóján Lázár miniszter úr is igéretet tett, és 2016 februárjától ismét a régi helyükön, a pécsi Csontváry Múzeumban lesznek láthatóak. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 2014-ben újabb 10 évre meghosszabbította a nem pécsi tulajdonú Csontváry-képek pécsi letétbe helyezését. Így az ötletpályázat nyomán ugyan nem zárható ki, hogy újabb Csontváry Múzeum létesüljön Magyarországon, de egy Csontváry Múzeum már működik évtizedek óta, és még tíz évig a szerződéses feltételek miatt működni is fog, az pedig Pécsett található."

A Baalbek Pécsen. A város hírnevét csorbíthatja még egy múzeum
A Baalbek Pécsen. A város hírnevét csorbíthatja még egy múzeum
Löffler Péter / Népszabadság

Vujity Tvrtko tévériporter is megszólalt az ügyben, Facebook-oldalán azt írta Lázárnak: "Pécs Megyei Jogú Város hivatalos jószolgálati nagyköveteként nagy tisztelettel jelzem Önnek, hogy Pécs városa - ahogy eddig úgy ezután is- méltó házigazdája volt és lesz Csontváry Kosztka Tivadar lenyűgöző életművének, annak jelentős részének. 2016 év elején a korábban Budapestre szállított képek ismét otthonukban, Európa egykori kulturális fővárosában lesznek láthatók, a baranyai megyeszékhely lakóinak büszkeségére és a hozzánk látogatók nagy örömére. Bíztatok is mindenkit, hogy jöjjön el hozzánk, ismerje meg a páratlan pécsi vendégszeretetet, izguljon végig egy nagyszerű kosárlabdameccset, helyezze el lakatját a legendás lakatfalon, csodálja meg Gázi Kászim pasa és Jakováli Hasszán dzsámiját, az Európában is páratlan Zsolnay Kulturális Negyed értékeit, Pécs más csodáit. Aztán tekintse meg a Janus Pannonius utca 11 szám alatt található Csontváry Múzeum tárlatát, amely hazavárja képeit, képeinket. Természetesen öröm, ha újabb helyen dicsőítik majd a magyar festészet halhatatlanjának munkásságát, ám jó tudni, hogy van már Magyarországon egy Csontváry Múzeum, nálunk, Pécs városában."

A pécsiek már akkor is féltették a múzeumukat, amikor július 5-én Budapestre szállítottak a festményeket, hisz Csontvárynak 1973 óta állandó tárlata van a városban. Pécs polgármestere akkor azt mondta - ahogyan most Hoppál Péter is -, nem tart attól, hogy a városában kiállított Csontváry-képek a fővárosi tárlat után nem térnek vissza a baranyai megyeszékhelyre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.