galéria megtekintése

Csomagot rejt Orbán hallgatása

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 19. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Nincs fideszes program, mert nem akar „őszödi beszédet” mondani a kormányfő.

A Fidesz, illetve a kormányerők belső, a 106 választási körzetben elkészített mérései lényegében megegyeznek a nagy közvélemény-kutató cégeknek a választási esélyekre vonatkozó adatsoraival. Ennek megfelelően „szinte biztosra” veszik, hogy 2014. április 6. után Orbán Viktor megalakíthatja harmadik kormányát.

Orbán a rezsicsökkentéssel – így mondják a fideszesek – afféle „csendes kampányt” folytat

Munkatársunk azonban személyes beszélgetéseken több ismert fideszes politikustól is azt hallotta, „remélik, hogy a kétharmad valóban a csodák kategóriájába tartozik”, mert „a kétharmados parlamenti többség olyan felelősség, amellyel nehéz jól élni, különösen, ha az elvárások túlzottan felfokozottak”.

 

Ennek kapcsán bennfentesek az elmúlt hetekben arra célozgattak: azért állhatott elő az a rendkívüli és minden eddigitől eltérő szituáció, hogy Orbán Viktor, vagyis a Fidesz egyáltalán nem készített formális választási programot sem, mert nem akarnak semmi olyat ígérni, ami esetleg „túlköltekezéshez” vezetne a választások után.

A miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is úgy fél attól, hogy Magyarország visszakerülhet a választás után az uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alá, „mint ördög a tömjénfüsttől” – jelentette ki egyik jól tájékozott forrásunk, aki a miniszterelnök főtanácsadóinak egyikére hivatkozva azt állította: a választás után így is egészen bizonyosan kiigazításokra lesz szükség, mert „több százmilliárd hiányzik a büdzséből” ahhoz, hogy tartani lehessen a 2014-es háromszázalékos hiánycélt.

Hallgatni arany, gondolja a kormányfő - Beliczay László / MTI

Orbán Viktor pedig egyetlen dologban bizonyosan eltökélt: nem szeretné a választás után elmondani önmaga „őszödi beszédét”.

Lapunk korábban már megírta, hogy nem véletlenül időzítették a kampányfinisre Wiedermann Helgának, Matolcsy György egykori nemzetgazdasági miniszter (jelenleg MNB-elnök) volt kabinetfőnökének a könyvét, amely egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság finn pénzügyi biztosa, ahol csak tudott, keresztbe tett Magyarországnak a 2010–2011-es válságkezelés során.

„Ha Orbán Viktor ismét győz, és valamilyen megszorításra lesz szükség, akkor a Wiedermann-könyv hivatkozási alap lehet” – állítja forrásunk, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a Portfolio.hu portálon megjelentek szerint, míg 2010-ben a piaci szereplők valóságos megváltásként várták, most inkább az egyik legrosszabb forgatókönyvként számolnak az esetleges kétharmados fideszes kormányzással.

A piac ugyanis egyáltalán nincs meggyőződve róla, hiába hirdeti is fennen a magyar kormány, hogy sikerült megállítani a magyar gazdaság leszakadását.

Az egyik kulcsszó az ellenzéki erők által is sokat hangoztatott bizalom. A 2010-es választások előtt fideszes politikusok, köztük Varga Mihály is arról beszélt, hogy 500-1000 milliárdos pluszpénz is bejöhet „a bizalom okán”.

Most viszont egyik forrásunk felhívta a figyelmet Boros Imre, az Orbán-kormány volt PHARE-miniszterének egy 2012-es cikkére, melynek egyik részlete úgy szólt: „Orbánra pfujolnak? Hivatalba lépését magasabb kockázati felár, egekbe emelkedő hozamok és természetesen hét százalékig emelkedő jegybanki alapkamat fogadta. Mindez nélkülözött minden racionalitást, hiszen a fizetési mérlegünk 2009 óta tartó többlete nem viszi, hanem éppen hozza az országba a pénzt. Ha egy országban több a pénz, akkor hiteleit is könnyebben fizeti, mint ha fogyna a pénze. Mégis, éppen az ellenkezője történt, növekedett a kockázati felár, a hozamok és az adósság terhe. Magyarországnak nem a piaci józan megfontolás, hanem a karámba visszaterelő ostorcsapások jutottak hosszú hónapokig.”

Orbán Viktor most mindent megtesz, hogy a hasonló helyzeteket egy győztes választás után elkerülje. Ezért most a rezsicsökkentéssel – így mondják a fideszesek – afféle „csendes kampányt” folytat.

A bizalom most mindennél fontosabb, amely könnyen elillanhat, ha lazulna a szigorú, háromszázalékos kiadási takarékosság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.