galéria megtekintése

Hiába próbálkozik a kormány, nem születik több gyerek

42 komment


M. László Ferenc

Tovább várat magára a kormány által remélt babyboom. Az idén 800 gyerekkel kevesebb született, mint a tavalyi év első fél évében.

Ha a következő fél évben is ilyen alacsony marad a születésszám, akkor újabb negatív rekordot állít fel Magyarország. Az elmúlt száz évben 2011-ben született a legkevesebb baba: akkor 88 ezer volt az élve születések száma. A KSH adatai szerint az első fél évben a születésszám 2,4 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest, az év elejétől június végéig 43,5 ezer gyerek jött a világra.

Szerencsés kivétel
Szerencsés kivétel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hiba lenne azonban máris az idén bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) csődjének betudni a gyerekvállalási kedv visszaesését. Az első lakástámogatási szerződés aláírása óta még el sem telt kilenc hónap, tehát az első csokos babák leghamarabb az év végén érkezhetnek. Ráadásul a gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő a vállalt gyermekek számától függetlenül tíz év.

 

Az idei rossz adatok mégis azt mutatják, hogy az Orbán-kormány családpolitikai intézkedései nem hatékonyak. Pedig a kabinet sokat költ a családpolitikára: az OECD kimutatása szerint a gyermekes családokra fordított kiadások elérik a GDP 4 százalékát. A legtöbbet költő európai államban, az Egyesült Királyságban ez az arány 4,6 százalék.

Ráadásul Orbánék folyamatosan fejlesztik a támogatási rendszert. 2011-ben bevezették a gyerekek után járó adókedvezményt, amit 2014-től kiterjesztettek a járulékokra is. 2015-ben lehetővé tették, hogy azok az anyák is kaphassák a gyest és a gyedet, akik egy év után visszamennek dolgozni. Az idén pedig úgy döntöttek: aki három gyereket vállal, az 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást és 10 milliós kamattámogatású hitelt kaphat.

Javíthatja a statisztikát a második fél év: a tapasztalat azt mutatja, hogy július és december között mindig több gyerek születik, mint az előző hat hónapban. Ennek egyszerű a magyarázata: a legtöbb esküvőt nyáron tartják, és az élettársak is rendszerint a nyaralás után döntik el, hogy babát vállalnak. Mire megfogan és megszületik, újabb év telik el. Érdemi javulás ennek ellenére a második fél évben sem várható: míg 2014-ben még 4916-tal született több baba, mint az első hat hónapban, tavaly csak 2900-zal nőtt ez a szám. Persze a kormány már a 2015-öshöz hasonló növekménynek is örülhet, hiszen pont ennyivel több újszülött szükséges ahhoz, hogy ne ismétlődjék meg a 2011-es negatív rekord.

Zuhanórepülésben

Bár a halálozási ráta mérséklődött, az elhunytak száma még mindig nagyobb annál, mint ahány gyerek jön a világra. Mivel az elmúlt öt évben a ki- és bevándorlás egyenlege is mínuszos, a lakosságcsökkenés felgyorsult. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, Földházi Erzsébet tavaly becslést végzett a várható népességfogyással kapcsolatban. A legpesszimistább forgatókönyv szerint 2060-ban 6,7 millióan leszünk, a legkedvezőbb számítás szerint 8,7 millió lesz a lakosságszám. Az utóbbihoz arra is szükség lenne, hogy növekedjen a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga. Ám ennek egyre kisebb az esélye: a Ratkó-unokák most futnak ki a gyerekvállalási időszakból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.