Csökkentett pedagógusbér

Havonta átlagosan 20 ezer forinttal kevesebb bért kapnak kézhez azok az általános iskolai tanárok, akiknek a fizetését – bár rendelkeznek egyetemi diplomával – főiskolai végzettségük alapján állapították meg.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azért a főiskolai diploma alapján sorolta be az említett pedagógusokat, mert állásuk betöltéséhez elegendő a főiskolai végzettség. Hogy országosan hány tanár jutott erre a sorsra, azt nem tudjuk, a jelek szerint az érintettek túlnyomó többsége – talán félve az elbocsátástól – ellentmondás nélkül aláírta a főiskolai diploma alapján kiállított szerződést.

Hat pécsi pedagógus viszont perben támadta meg a Klik által rájuk erőltetett kontraktust. A bírósághoz forduló tanárok jogi képviseletét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)magára vállalta. Molnár Péter, a PDSZ pécsi ügyvédje – megkeresésünkre – elmondta, hogy valamennyi, pert indító tanár egyetemi pedagógiai diplomával rendelkezik, s a Klik múlt év szeptemberében ezt találta az állás betöltéséhez feleslegesnek, és ez által a bérezés szempontjából érdektelennek.

A hat pedagógus októberben fordult bírósághoz, eddig két tárgyalási nap volt, a perek áprilisban és májusban folytatódnak. A bíróság azt várja a felperesektől, hogy bizonyítsák be: munkájuk színvonalas ellátásához szükség van az egyetemi diplomára. Ennek érdekében a PDSZ ügyvédje a diplomát kiadó intézményekhez fordult, hogy szakmai érvekkel ők indokolják meg, miért fontos az egyetemi pedagógiai végzettség az általános iskolai munkához. Az ügyvéd hozzátette, hogy a Klik – mint az a perben kiderült – a megváltozott köznevelési törvényre és a 2013 szeptemberében életbe lépett pedagógusi életpályamodell besorolási szabályaira hivatkozva látta szükségtelennek az egyetemi diplomát az általános iskolai tanárok esetében. Az ügyvéd és a PDSZ szerint azonban a fenntartó hibásan értelmezte a jogszabályokat.

Hogy kinek van igaza, arról az elsőfokú bíróság leghamarabb ősszel dönthet. Molnár Péter gondolkodik azon is, hogy állásfoglalást kér az Alkotmánybíróságtól az ügyben, ám ha ez megtörténik, akkor az ítélet évekkel későbbre halasztódhat.

Sólyomné Baranyai Elza, a pécsi Apáczai Nevelési Központ 1-es Számú Általános Iskolájának matematika–informatika tanára az egyik perindító. A 35 éve tanító pedagógus így foglalja össze röviden véleményét:

– Képtelenség, hogy a pedagógiai tudást a fenntartó ennyire lebecsülje. A Kliket csak egyetlen szempont mozgathatta: a takarékosság.

Szerettük volna megkérdezni minderről a Klik baranyai tankerületi vezetőjét, Páva Pétert, ám az igazgató szerdán a fővárosba utazott, ahol szakmai elfoglaltsága volt, így választ csak később kaphatunk a kérdéseinkre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.