Csökkent a medvehagyma-adó

Egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, és csökkent a gyűjtők által fizetendő adó is – figyelmeztette a gyűjtőket szerdai közleményében a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

Sokan vállalkoznak arra, hogy a természetben fellelhető gyógynövényeket, gyümölcsöket begyűjtsék és felvásárlónak eladják. Azonban a nem védett, azaz szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell. Január elseje óta azonban a magánszemélyeknek (ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket is) kevesebbet, mint korábban.

Aki éticsigát gyűjt, 2016-tól kevesebbet kell adóznia
Thinkstock

A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.

A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. Aki tízezer forintért ad el például medvehagymát egy felvásárlónak, attól 375 forint adót vonnak le, azaz 9625 forintot kap kézhez az átvevőtől.

Ezen felül a gyűjtőt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, például bevallási kötelezettség sem terheli.

Idéntől egyszerűbb lesz értékesíteni a medvehagymát
Thinkstock

A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki – ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait –, melyből egy az értékesítő példánya.

A vadon gyűjthető termékek adózásával kapcsolatos további információk megtalálhatók a hivatal honlapján, valamint bővebb tájékoztatás a 06 40 42 42 42-es telefonszámon az Általános Tájékoztató Rendszer munkatársaitól kérhető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.