galéria megtekintése

Már az Európa Tanácsig ér a Norvég Alap botránya

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Lélekben felkészültünk az újabb szankciókra, így az adószámunk felfüggesztésére is – válaszolta lapunknak Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója, amikor a Magyar Nemzet információi kapcsán megkerestük. A kormánypárti napilap arról ír, hogy Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője vizsgálatot indított, mivel a Norvég Civil Alap pályázatait kezelő Ökotárs nem adott ki néhány, a pályázókra vonatkozó közérdekű adatot a Hír Televíziónak – az alapítvány álláspontja szerint azért, mert a szóban forgó adatoknak nem ők a kezelői, így jogszerűen nem is adhatták volna át azokat.

A napokban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is adatkérési felhívással fordult az Ökotárshoz, illetve a pályázatokon nyertes civilekhez, némi fenyegetéssel is kiegészítve, miközben továbbra sem tisztázott, hogy mi a kérés jogalapja (ahogyan lapunkban megírtuk, a norvég alapok működését szabályozó, már az Orbán-kabinet által kötött kormányközi szerződések szerint a Kehi nem vizsgálódhat ezekben az ügyekben).

Ahogyan az Ökotárs közleménye fogalmaz, „rendkívül nyugtalanító, hogy minden ilyen adatbekérés után az átadott dokumentumokkal kapcsolatos, azokra visszavezethető és jelentősen eltorzított információk jelennek meg a sajtóban, legutóbbi kedden a Magyar Nemzetben. Elképzelni sem tudjuk, hogyan fordulhat elő ilyen egy folyamatban lévő vizsgálat esetében”. (Érdekesség, hogy az adatszivárgás az adatvédelmi hatóság figyelmét nem keltette fel.)

 

A Kehi most többek között az összes, sikertelenül pályázó szervezet adatait, 58 kiválasztott szervezet esetében a pályázatokhoz kapcsolódó összes (érzékeny személyes adatokat is tartalmazó) dokumentumot és belső levelezést, valamint a pályázatok értékelésében és bírálatában közreműködő szakértők személyes adatait kéri az Ökotárstól.

Ez azért különös, mert például a nem nyertes pályázók semmilyen támogatást nem kaptak, így esetükben a közpénzköltés törvényességének vizsgálata nehezen kivitelezhető, ráadásul az adataik nyilvánosságra hozatalához sem járultak hozzá, szemben a nyertesekkel, a döntnökök nevének kiadása pedig ellentétes lenne a velük kötött szerződéssel.

Péterfalvi Attila
Péterfalvi Attila
Reviczky Zsolt

Ráadásul a fenti – a Hír Televízió által is (szinte szó szerint a Kehi megfogalmazását követve) – kért adatok kezelője nem az Ökotárs, hanem a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO), attól az intézménytől azonban sem a Kehi, sem a tévétársaság nem kért semmit. A vizsgálat folyományaként számos támogatott szervezet (köztük a TASZ, az Átlátszó, a Krétakör és a legutóbbi hírekben szereplő Life is) kitette honlapjára a saját pályázatához kapcsolódó információkat, ezekből csemegézget most a jobboldali média.

Tegnap már úgy tűnt, hogy a Life projektjénél találtak mintegy 2000 forintnyi „visszaélést”, ám kiderült, hogy csak rosszul olvasták a dokumentumokat: egy közösségi program esetében valóban költöttek némi pénzt csokoládéra és sörre, ezt azonban az önrészből, és nem támogatásból fedezték.

Időközben a magyar kormány és a norvég alapok (illetve közvetve Norvégia) közötti konfliktus terebélyesedni látszik: az Európa Tanács is fellépett a kormányzati nyomásnak kitett civilek érdekében, és – a 444.hu írása szerint – sürgetik a Kehi-vizsgálat felfüggesztését (amit egyébként a norvég kormány is nyomatékosan kért, és a Norvég Alapból még folyósításra váró 36 milliárd forintnyi támogatás kifizetésének feltételéül szabott).

A szervezet emberi jogokért felelős biztosa publikálta azt a levelet, amelyet két hete írt a miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak. Levelében Nils Muiznieks felszólítja a kormányt, hogy állítsanak le minden vizsgálatot, amíg nem teremtik meg az eljárás jogi alapjait.

Lázár János szintén nyilvánosságra került válaszában azt írta, hogy a Kehinek igenis van törvényi felhatalmazása a vizsgálatokra, és a Norvég Civil Alap által kifizetett pénzek közpénznek minősülnek, azok törvényes felhasználásának ellenőrzése pedig a magyar kormány feladata.

Nils Muiznieks a közelmúltban Magyarországra látogatott, hogy személyesen is megvizsgálja a Norvég Civil Alap ügyeit. A biztos aggasztónak nevezte, hogy a kormány tisztségviselői bújtatott párttámogatással vádolják a norvég alapot, és erre hivatkozva szankciókkal fenyegetik. Muiznieks arra kérte a magyar kormányt, hogy a jövőben tartózkodjon a civil szervezetek stigmatizálásától.

A norvég követség illetékese egyelőre nem tudta megmondani, van-e vészforgatókönyvük arra az esetre, ha az Ökotárs adószámát a kormány felfüggesztené, és emiatt esetleg elakadna a civil támogatások kifizetése.

Korábban Tove Skarstein nagykövet lapunknak úgy nyilatkozott: Norvégia legfeljebb az „utolsó utáni esélyként” számol azzal a lehetőséggel, hogy a konfliktus nyomán a Norvég Civil Alap tevékenysége ellehetetlenül, és ilyesmire még egyetlen támogatott országban sem került sor, így Magyarországon is minden erővel igyekeznek elkerülni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.