CSOK: nem lesz 30 milliós korlát

Az előzetes nyilatkozatok szerint mai ülésén dönt a kormány a családok otthonteremtési kedvezményével (csok) kapcsolatban. Mindössze két korlát marad: a társadalombiztosítási jogviszony és a munkaviszony lesz feltétel.

A tulajdoni korlátot és az ingatlan-értékhatárt (30 millió) eltörölték, és az összkomfortra vonatkozó előírásokat is kedvezőbbé tették. Az áfával kapcsolatos szabályozás szerint akkor lesz érvényes az 5 százalékos forgalmi adó, ha a lakás használatba vétele még nem történt meg, vagy megtörtént, de az értékesítést még nem zárták le.

Az áfa-visszatérítést azok igényelhetik, akik a lakásépítés során a saját nevükre kiállított számlákkal rendelkeznek. Az adó-visszatérítést legfeljebb a számlák 5 millió forintos áfatartalmáig lehet igénybe venni 2019. december 31-éig.

A közfoglalkoztatottak esetében a kormány szintén biztosít vissza nem térítendő támogatást. A kormány az építési-engedélyezési szabályokon is változtat, nem kell a jövőben előzetes engedélyt kérni az építkezéshez, elég a bejelentés, és az építkezést csak utólag kell jóváhagyatni a saját erőből épülő otthonoknál, illetve a kisebb társasházaknál.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.