galéria megtekintése

Csoda történt: Hegedűs Loránt megkapta első fegyelmijét

8 komment

NOL

Évtizedes gyűlölködés után Hegedűs Loránt református lelkész megkapta az első fegyelmijét egyházától – írja az Átlátszó.

Jogerős határozat született arról, hogy Hegedűs Loránt 2013. november 3-án a Szabadság téri Horthy-szobor-avatás kapcsán tartott istentiszteleten tartott prédikációjával megsértette a Magyarországi Református Egyház törvényeit – számolt be az Átlátszó.

A rajongói által egyenesen a Nemzet Lelkészének titulált lelkipásztor tehát nem a szobor felállításával szegte meg az egyházi szabályokat, hanem alapvető lelkipásztori kötelességei ellen vétett – és ezért írásbeli megrovásban részesítették. Botrányok hosszú sora után ez az első eset, hogy a református egyház elmarasztalta az egykori MIÉP-es országgyűlési képviselőt.

 

Majdnem pontosan két évvel 2013. november 3-a, a Horthy-szobor avatása után másodfokon is határozat született az esemény miatt Hegedűs Loránt lelkipásztor ellen indult egyházi fegyelmi eljárásban.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület Bírósága október 20-án – helyben hagyva a megismételt elsőfokú eljárás határozatát – írásbeli megrovásban részesítette a Szabadság téri lelkészt, amiért a két évvel ezelőtti istentiszteleten olyat tett, ami „az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik, vagy a viselt egyházi tisztség tekintélyét sérti, az egyház hitelét rontja, és a tisztségéhez szükséges bizalmat megingatja”, vagyis fegyelmi vétséget követett el.

Az elsőfokú eljárásban – amelyet 2015 júniusában az Egervölgyi Református Egyházmegye folytatott le – többek között kimondták, hogy Hegedűs Loránt

„- felkészületlen volt;

- a lectio és textus alapján elhangzott igehirdetés biblikus üzenete nem volt felfedezhető az igehirdetésben;

- az igehirdetés az igehirdető egyéni céljait szolgálta;

- az igehirdető panaszlott a lectio üzenetét és a textusban megfogalmazott mondandóját saját céljainak és szándékának rendelte alá;

- az igehirdetés során elmaradt azoknak a bibliai és teológiai elemeknek az érvényre juttatása, amely alapján az igehirdetést a hallgató gyülekezeti tag számára vigasztaló üzenet közvetítése történhet meg Isten Krisztusban felkínált egész emberi életünket megújító szabadítására nézve;

- a panaszlott miközben az igehirdetésben értékítéletet alkotott, nem fordított kellő figyelmet az ige tartalmára, sőt, elhanyagolta a textus és a lectio alapvető üzenetét.”

Hegedűs Loránt és jogi képviselője fellebbezett az elsőfokú határozat ellen.

A múlt keddi egyházi bírósági határozat súlyosító körülményként értékelte, hogy a két évvel ezelőtti istentiszteleten elhangzottak széles körben negatív reakciót váltottak ki, és ezzel Hegedűs Loránt a református egyházat „a politikai közéletbe közvetlenül beavatkozó és ott aktív szerepet ellátó egyházként láttatta.”

Előzmények: Istenkáromlás! – tüntettek Horthy ünneplése ellen

 Hegedűs Loránt lelkész istentiszteletet tartott Horthy Miklós halálának évfordulója alkalmából. Az ellene tüntetők istenkáromlásnak minősítették azt, amit a Szabadság téri református templomban művelnek.Részleteket korábbi cikkünben olvashatnak: >>>

Míg enyhítő körülményként kellett értékelni azt, hogy „eddig fegyelmi vétség elkövetése miatt a panaszlott elmarasztalására nem került sor.” A másodfokú határozat nem változtatott a kiszabott büntetés nemén és mértékén, mert az elsőfokú határozat ellen csak a panaszlott javára nyújtottak be fellebbezést.

Mint ismert, Hegedűs Loránt az elmúlt másfél évtizedben sokszor borzolta a kedélyeket szélsőséges magatartásával. 2001-ben még MIÉP-es országgyűlési képviselőként, a párt egyik kerületi lapjában használta “galíciai jöttmentek hada” fordulatot, illetve azt írta, “Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!”

Idegengyűlölők, ellentüntetők és keresztény színesbőrűek találkozása a dzsáminál

Hegedűs Lóránt élőlánccal védené határainkat a menekültektől, Morvai Krisztina petícióval állná útját a menekülttáboroknak, derült ki a tábor ellen augusztusban tartott pécsi tüntetésen. Az idegenek iránt megértést kérőket kifütyülték. Ungár Tamás riportja: >>>

Ezért világi bíróságra kellett járnia, az egyház azonban nem vonta felelőssége, azért viszont eljárás indult ellene, mert 2007-ben meghívta templomába a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget. A kutyakomédiába torkollott eljárás a lelkész felmentésével zárult.

Az utóbbi években kétszer is egyházi bíróság elé állt, mert előbb anticionista gyűlést hirdetett meg a temploma elé, illetve azért is, mert biológiai fegyvernek titulálta a hazai cigányságot. Hegedűs Loránt mindkétszer megúszta a felelősségre vonást – emlékeztet az Átlátszó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.