galéria megtekintése

Csillagos házban a legszegényebb Kossuth-díjas

0 komment


Czene Gábor

Faültetés, koncert, előadás, kiállítás, visszaemlékezés, gyertyagyújtás – szerte Budapesten számtalan programmal várták a szervezők az egykori csillagos házakhoz az érdeklődőket és megemlékezőket.

Népszínház u. 46.: volt csillagos ház a Józsefvárosban
Népszínház u. 46.: volt csillagos ház a Józsefvárosban
Kurucz Árpád / Népszabadság

Persze, tudtuk, hogy Mautner Zsófia (televíziós műsorvezető, gasztroblogger) és Alföldi Róbert (színész, rendező) népszerű a maga műfajában. De azt mégsem hittük volna, hogy szürreális időpontban, szombat reggel nyolc órakor is képesek nagy létszámú közönséget vonzani. Ehhez képest teljesen megtelt az újlipótvárosi ház egyébként elég szűkös udvara. Sokan kívül rekedtek, nekünk is csak a második turnusba sikerült beférnünk.

1944. június 21-én – két polgármesteri rendelet alapján – közel 200 ezer embernek, Budapest zsidónak nyilvánított lakóinak néhány nap leforgása alatt kétezer kényszerlakhelyül kijelölt házba kellett költözniük. A kapuk fölött sárga Dávid-csillaggal jelölték meg ezeket a házakat. Innen az elnevezés: „csillagos házak”. Az OSA Archívum (Nyílt Társadalom Archívum) kezdeményezésére június 21-én, a hetvenedik évfordulón több mint száz helyszínen tartották meg a Csillagos házak napját.

 

„Zsidó falatok Mautner Zsófitól. Mementó receptek Alföldi Róbert tolmácsolásában” – ez állt az egyik hajdani csillagos házba, a Balzac utca 24.-be szóló meghívóban. A reggeli rendezvény amolyan nyitó eseménye volt a késő estig tartó programoknak.

Népszínház u. 46.: volt csillagos ház a Józsefvárosban
Népszínház u. 46.: volt csillagos ház a Józsefvárosban
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az Ausztriában lévő lichtenwörthi lágerben öt éhező zsidó nő azzal tartotta egymásban a lelket, hogy felidézte az otthoni ízeket, családi ebédeket. Az ételreceptekből nemrég könyv készült, Alföldi ebből olvasott fel. Mautner Zsófia pedig körbekínálta az egyik recept alapján sütött gyümölcskenyeret. Elmondta, hogy személyesen is kötődik a könyvhöz – nagymamája megjárta a lictenwörthi tábort.

Alföldi Róbert magával hozta azt a bekeretezett Dávid-csillagot, amely máskülönben állandóan kint van a szobája falán. Barátjától kapta: egy üldözött viselte, akinek csak a kabátját találták meg…

Mi lett velük? Fegyveres kísérettel elvitték őket. És ti mit csináltatok? Álltunk az utcán, és sírtunk…

Pár órával később a körút túlsó oldalán, az V. kerületi Falk Miksa utcában a Gólem Színház szervezésében tartott rendezvényen is a lichtenwörthi receptkönyv volt a főszereplő. Vagy inkább: lett volna. Az esemény kissé káoszosan alakult. A nyomtatott programban eleve téves házszám szerepelt, majd kiderült, hogy a meghívó szövege félreérthető: a társulat nem gasztroszínházi produkciót, hanem közös főzést tervezett. Végül ez is elmaradt.

Borgula András, a színház igazgatója elmondta, hogy a közös képviselő – néhány lakó ellenkezésére hivatkozva – nem járult hozzá az udvari rendezvényhez. Az igazgató ezért a kapuban állva, süteményekkel próbálta kárpótolni a csaknem száz érdeklődőt, felemás eredménnyel. Némelyek a szervezőket hibáztatták, mások a lakók viselkedése miatt akadtak ki. Borgula megjegyezte, hogy az eset nem példa nélküli: az egyik újlipótvárosi házban lakógyűlést hívtak össze, és megtagadták a hozzájárulást. Több helyen letépdesték a kirakott plakátokat.

Népszínház u. 46.: volt csillagos ház a Józsefvárosban
Népszínház u. 46.: volt csillagos ház a Józsefvárosban
Kurucz Árpád / Népszabadság

A kavarodás ellenére a magunk részéről elégedettek lehetünk a Falk Miksa utcai rendezvénnyel: megismerkedhettünk a házban lakó Solti Gizella textilművésszel, aki egykori mestere, Ferenczy Noémi műtermében él és dolgozik. Kötelességének érezte, hogy részt vegyen a megemlékezésen. Elmondta, hogy Fekete György hívta a havi százezreket fizető Magyar Művészeti Akadémiába, de ő – a Széchenyi Akadémia tagjaként – úgy ítélte meg, az ilyesmi nem fér össze az elveivel.

„Mindig azzal dicsekszem, hogy én vagyok a legszegényebb Kossuth-díjas az országban. Most már szeretném életem végéig megtartani ezt az állapotot” – jelentette ki a 82 éves Solti Gizella.

Akadtak olyan események, amelyek a nyomtatott kiadványban nem, csak a programsorozat internetes oldalán szerepeltek. És akadtak olyanok, amelyek még ott sem. A Jászai Mari térnél spontán rendezvényt tartottak. Heller Ágnes filozófus előző nap a Szabadság téren beszélt arról, hogy családjának a Balassi Bálint utca 27.-be kellett költöznie 1944-ben. A megszállási emlékmű ellen tiltakozók villámgyorsan megszervezték a megemlékezést.

Itt is közel százan voltak. A Kontroll Csoport énekeseként ismert Bárdos Deák Ágnes elmesélte, hogy édesapja egy észak-magyarországi faluból való. Mindenféle történetet hallott tőle, de zsidókról egyetlen szót sem. Mostanában kezdte kérdezgetni az apját, hogy éltek-e zsidók a faluban. Igen, két család. Mi lett velük? Fegyveres kísérettel elvitték őket. És ti mit csináltatok? Álltunk az utcán, és sírtunk…

Megnéztünk két olyan eseményt is, amit hírességek nélkül tartottak. Az Újpest rakpart 5. portugál védettség alatt állt a vészkorszak idején. A homlokzaton emléktábla mond köszönetet Sampaio Garrido akkori nagykövetnek és Carlos Branquinho ügyvivőnek: a portugál diplomaták több száz üldözött zsidó honfitársunknak nyújtottak védelmet. A portugál nagykövetség rendezvényén virágot helyeztek el és mécseseket gyújtottak az emléktáblánál. (Délután hét nagykövetség támogatásával sétát is szerveztek a különböző országok embermentő diplomatáinak emlékére.)

A VII. kerületi Rottenbiller utca 35. előtt fiatal tehetségek adtak emlékkoncertet: Körmendi Johanna és Rozsnyói Judit hegedült, Lukács Esther fuvolán játszott, Csillag Júlia énekelt. Az Újpest rakparti és a Rottenbiller utcai eseményen egyaránt mintegy harmincan vettek részt.

Ennél jóval többen gyűltek össze a Dob utca 52.-ben. Galyas Gyula kolléga épp onnan érkezett: felvételeken mutatta, milyen sokan voltak kíváncsiak Korda Györgyre, a ház egykori lakójára. A Cirko-Gejzír mozi két termében kora délutántól folyamatosan dokumentumfilmeket vetítettek. Tanúsíthatjuk: olyan nagy volt az érdeklődés, hogy állni is alig lehetett.

Ekkor már alaposan egymásra torlódtak az események. Faültetés, koncert, előadás, kiállítás, visszaemlékezés, gyertyagyújtás, felolvasás, performansz, emléktábla-avatás – rengeteg program közül lehetett választani.

Idézzük Rév István, az OSA Archívum igazgatója korábbi, lapunknak adott nyilatkozatát: a szervezők tizennégy kerületi polgármestert kerestek meg, de egyedül a VII. kerületi fideszes Vattamány Zsolt mutatott készséget az együttműködésre. A többiek nem is válaszoltak.

A Csillagos házak napja egyszeri alkalom volt. A csillagoshazak.hu oldal viszont tovább él, és az ahhoz kapcsolódó szakmai munka is folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.