Csepreghy: Nem is szélhámos gittegyletek a Norvég Alap kezelői

A helyettes államtitkár bocsánatot kért a Norvég Civil Alap kezelőitől, de ettől még nem változott érdemben a civilellenes kormányzati retorika.

Élő adásban kért bocsánatot a Norvég Civil Alap által támogatott szervezetektől az Orbán-kormány helyettes államtitkára. Csepreghy Nándor az ATV Hírvita című műsorában Nun Andrással, az alap pályázatait elbíráló Autonómia Alapítvány igazgatójával vitázott arról a hadjáratról, amit a kormány az elmúlt hónapokban indított a civilek ellen.

Csepreghy korábban „párthoz kötődő, szélhámos gittegyleteknek" minősítette az Alap kezelőit, most ezért kért bocsánatot.

„Bocsánat, a szélhámos gittegyletet valóban szerencsétlen volt nekem megfogalmaznom, mert elvitte a vitát egy olyan személyeskedésbe, ami teljesen felesleges volt" – mondta a műsorban a helyettes államtitkár. Ezek után Csepreghy kijelentette, hogy a kormánynak büntetőfeljelentést kell tennie, ha bebizonyosodik, hogy utólag pontoztak át pályázatokat, illetve nem a legmagasabb pontszámot elérő pályázat kapott támogatást.

A bocsánatkérés ugyanakkor aligha jelez érdemi hangsúlyváltást a kormány civilellenes retorikájában. Maga Csepreghy is kiállt ugyanis a pályázati nyertesek elleni vizsgálatok mellett. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogköréről szólva a helyettes államtitkár azt mondta, az előző programozási időszakban, az elmúlt 5 évben a Kehinek volt ellenőrzési jogköre, ezt a jelenlegi támogatási időszakból azonban kivonták. „Bármennyire is sajnálatos, tudomásul kell venni, hogy Magyarországon a magyar törvények alapján kell működni és a magyar törvények alapján a közpénzek esetében a Kehinek van joga vizsgálódni”- üzent a politikus azoknak, akik vitatják a Kehi-vizsgálat jogosultságát.

Más kormányzati politikusok megnyilvánulásai sem utalnak arra, hogy a kormány feladná a "norvég harcot". Sőt: ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor a hétvégén Tusnádfürdőn tartotta fontosnak szapulni a Norvég Alapot. Ez az ügy a miniszterelnök megfogalmazása szerint felszínre hozta azt, hogy egyes, a nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek esetében „külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk", akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon. Ezt világossá kell tenni a magyar állam újjászervezése során - tette hozzá Orbán.

Hétfőn pedig Soltész Miklós, az EMMI álltmtitkára hergelt a Norvég Alap ellen, katasztrofálisnak nevezve a pályázati rendszert, mondván a Norvég Alapon keresztül "sokszor teljesen feleslegesen, külföldi civil szervezetek befolyása alatt álló szervezeteket támogatnak". Példaként említette, hogy egy leszbikus szervezetet 20 millió forinttal támogatott az alap. Nem véletlen, hogy a magyar kormány felvette ezzel szemben a küzdelmet" - mondta, hozzátéve: a 2014-20-as tervezési időszakban "biztos, hogy teljesen másképp fogunk ehhez hozzáállni". Nem lesznek ilyen kirívó aránytalanságok, "nem olyan civil szervezeteket fogunk támogatni, amelyek az értéktelenséget, felesleges dolgokat közvetítik" - fogalmazott.

A Labrisz Egyesület kedden reagált Soltész vádjaira. Demagógnak nevezik, hogy az államtitkár minden átmenet nélkül "egy leszbikus szervezetet" említ, ami szerintük a kormányzat nyíltan és intézményesítetten homofób nézeteit hivatott példázni. Azt pedig visszautasították, hogy a civil alap  „külföldi civil szervezetek befolyása alatt álló szervezeteket" támogatna. "A Labrisz Egyesület most sem, ahogy fennállásának 15 éve alatt semmikor, semmiféle pártnak, hazai vagy külföldi, civil vagy nem civil szervezetnek nem engedett beleszólást sem céljaiba, sem azok megvalósításának módjába. Az Egyesület egy létező társadalmi problémára reagálva jött létre, és egy olyan társadalom létrejöttén dolgozik, ahol a nőknek lehetőségük van szabadon megválasztani partnerüket, életformájukat, és félelem nélkül megélni és felvállalni identitásukat életük minden területén" - olvasható a Labrisz állásfoglalásában. Az egyesület egyébként részletesen elszámolt a civil alaptól kapott támogatásokkal.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.