Kicserélték a csepeli kettős gyilkosság fegyverének csövét?

Bár a gyilkosságról az egyik áldozat hangfelvételt készített, a rendőrség mégis közel másfél éve nyomoz a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2009. január 7-én történt kettős gyilkosság ügyében. A hónap végéig vádemelési javaslattal lezárják a nyomozást.

A Népszabadság információja szerint a BRFK várhatóan június végéig vádemelési javaslattal lezárja a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2009. január 7-én történt kettősgyilkosság nyomozását. Pont kerül annak a párhuzamosan zajlott eljárásnak a végére is, amelyet az iskola vélelmezett gazdasági-pénzügyi machinációi miatt rendeltek el. Már közvetlenül a gyilkosság után felmerült ugyanis a gyanú, hogy annak hátterében az iskola jogilag aggályos pénzügyei állhatnak

A megdöbbentő gyilkosságról ma sem tudni lényegesen többet, mint másfél évvel ez előtt, amikor a BRFK rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a szenzációt: a gyilkosok és áldozataik beszélgetését, majd a gyilkosságot és az azt követően történteket is rögzítette az egyik áldozat, Papp László igazgatóhelyettes zsebében elrejtett magnó.

A felvételből kiderült, hogy a bűntény idején négyen ültek az iskola emeleti tárgyalójában. Takács József igazgató és egyik helyettese Papp László az egyik oldalon, a másikon Deme Gábor, Takács gazdasági helyettese, és Kun Tamás, a biztonsági őrként is foglalkoztatott pedellus.

Demét az iskola gyanús pénzügyei miatt türelmét vesztett Takács hívta a kora esti megbeszélésre, hogy tisztázzák Deme távozásának részleteit. Kun Deme társaságában érkezett, de - állítólag - nem Deme hívta.

A kezdetben szokványos átadás-átvételi megbeszélésnek indult tárgyalásnak egy minden előjel nélküli fegyverdörrenés vetett véget. Majd Papp László könyörgése hallatszott, hogy „Tamás, ne lőj le engem is", aztán újabb lövések dörrentek.

Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a lövéseket Kun Tamás adta le. Deme Gábor szerepe még vitatott. A rendőrség szerint, ha nem is társtettes, „minimum" bűnsegéd. Deme ügyvédje, Ruttner György azonban ezt is vitatja. Szerinte Deme maga is áldozat, aki csak azért vitte magával és semmisítette meg az iskolában működő megannyi biztonsági kamera felvételeit tároló szervert, mert Kun tamás, akinél fegyver volt és előzőleg két kollégáját hidegvérrel megölte, erre kényszerítette.

Az iskola gyanús pénzügyeit is vizsgáló rendőrség szerint azonban Demének legalábbis kapóra jött, hogy az ő pénzügyi machiációit felfedező, és hónapok óta vizsgáló Takács ne tehessen feljelentést.

Még ma is kérdés, hogy Deme tudhatott-e arról, hogy aznap délelőtt Takács József a rendőrségen és a Polgármesteri Hivatalban járt, mindenütt közölte, hogy fel fogja jelenteni Demét, azonban aznap még nem tette meg. Császár Mihály akkori csepeli rendőrkapitány szerint másnap délelőtt ment volt vissza a rendőrségre feljelentést tenni, de Kun Tamás előző este végzett vele.

A gyilkosság után eltűnt Takács barna bőrtáskája, amelyben a feljelentés volt. A gazdasági helyettese visszaéléseire több hónapos kutatómunkával összegyűjtött bizonyítékokat és magát a feljelentést is csak napokkal a gyilkosság után kapta meg a rendőrség Takács özvegyétől.

Browninggal lőttek, nem PA-63-mal

S most itt az újabb rejtély. Ruttner György ügyvéd döbbenten állapította meg, hogy a Csepel-sziget iskolában a rendőrség korábbi közlésével ellentétben mégsem egy, a rendőrségnél is rendszeresített PA-63-as típusú pisztollyal gyilkoltak, hanem Browning rendszerű AP-9-essel.

Az igazságügyi fegyverszakértő szerint a fegyvert többször átalakították, kicserélték például a csövét. Ruttner választ vár arra a kérdésre, hogy mikor történhetett a csőcsere? Egyáltalán, hogy jutott Kun Tamás egy döntően rendőrök által használt fegyverhez?

A BRFK-n azt mondják: a két típust nehéz megkülönböztetni. Megkérdeztünk erről egy volt rendőrt, ma ismert rendőrségi szakértőt. Tarjányi Péter szerint egy gyakorlott rendőrnek illik tudni különbséget tenni a két típus között. Röviddel beszélgetésünk után azonban Tarjányi visszavonta előbbi kijelentését. Azt mondta: megmutatta a két fegyver fotóját néhány kollégájának, néhány közülük is mellény nyúltak.

Nem döntő különbség?

A rendőrség Ruttner sajtónyilatkozatai ellenére nem tulajdonít jelentőséget a kérdésnek. Azt a fegyvert vitték a szakértőhöz, mondták, amelyet a tetthelyen találtak. Semmi nem utal arra, hogy a fegyvert bárki is kicserélte, esetleg (csőcserével) manipulálta volna.

Az ügy - bár már a BRFK vezetői számára is kínosan hosszúra nyúlt a nyomozás - egyértelmű, ezért hamarosan vádemelési javaslattal átadják az aktákat az ügyészségnek.

Gyászolók állnak a síroknál, amikor utolsó útjukra kísérik Takács Józsefet és Papp Lászlót, a csepeli kettős gyilkosság áldozatait
Gyászolók állnak a síroknál, amikor utolsó útjukra kísérik Takács Józsefet és Papp Lászlót, a csepeli kettõsgyilkosság áldozatait
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.