Csendben kimúlt a Csendőrség a Jobbik 'fővárosában'

Politikai handabandázásra még jó volt a tiszavasvári Csendőrség, de a törvényesség próbáját már nem állta ki. Az illetékes kormányhivatal figyelmeztetése alapján a szervezetet átnevezték és a jelképeit megváltoztatták. Októbertől egyszerű Városőrség lett belőle.

Noha hatalmas csinnadrattával, ünnepséggel és politikai szónoklatok hangoztatásával hozták létre, a napokban csendben kimúlt a Csendőrség, és Városőrség lett belőle Tiszavasváriban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban, ahol a képviselő-testület többsége és a polgármester is jobbikos, a napokban hatályon kívül helyezték a Csendőrségről szóló rendeletet.

Mint korábban beszámoltunk róla: a Jobbik "fővárosában" idén májusban kezdte meg a járőrszolgálatot a Csendőrség. A jobbikos képviselő-testület rendkívüli ülésen szavazott az ügyről, az avató ceremóniára pedig Vona Gábor pártelnököt is meghívták. Fülöp Erik polgármester akkor még úgy vélte, hogy a Csendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján működik, s az önkormányzat alkalmazásában álló csendőrök legálisan dolgoznak. Mint mondta, a csendőrök a funkciójuk szerint egyszerű városőrök, akik nem kívánnak rendvédelmi hatóság jogkörében eljárni.

Az önkormányzatok fölött törvényességi felügyeletet gyakorló Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal azonban törvénysértőnek találta a szervezet megnevezését és különböző jelképeit, ezért írásban hívta föl az önkormányzat figyelmét a törvénysértések megszűntetésére. Emiatt a képviselő-testület visszakozott, és a napokban tartott testületi ülésen a Csendőrség nevét Városőrségre változtatta, s törölte a szervezet címerére, jelképeire vonatkozó előírásokat is. Ez azt jelenti, hogy a korábban politikai okokból Csendőrségnek elnevezett szervezet a jövőben már valóban egyszerű Városőrségként működik tovább.

Tiszavasvári csendőravatás
Csendőrség, Tiszavasvári,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.