galéria megtekintése

Csellel vették be a munkásotthont

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Törvénymódosítással vette be a Csepeli Munkásotthont Németh Szilárd rezsibiztos, aki 2010 és 2014 között, polgármesteri ciklusában a kezdetektől harcolt az egykoron szakszervezetek által épített kultúrházért. Az intézményt irányító alapítvány ugyanis mindaddig sikeresen ellenállt a kerület politikai és pénzügyi nyomásának, amíg a parlament nemrég áldását nem adta az önkormányzati einstandra.

Az alapítványt hivatalosan még nem kereste meg az önkormányzat, így nem tudjuk pontosan, milyen lépésekre készül a kerület kormánypárti vezetése. De az aligha kétséges, hogy a sok évtizedes hagyományok megszakadnak a hatalomátvétellel. Az önkormányzat várhatóan az alapítványt irányító kuratóriumban és a felügyelőbizottságban is többségbe kerül. Az új vezetőség az eddigiektől eltérő szemléletet hoz, elvégre sohasem tagadták, hogy másként vezetnék az intézményt – vázolta a jövőt Nagy József, a Munkásotthon tulajdonosi jogait birtokló alapítvány kuratóriumi elnöke, aki 25 évig a ház igazgatója is volt.

Nem csak kulturális érték. Az épület 1,4 milliárdot érhet
Nem csak kulturális érték. Az épület 1,4 milliárdot érhet
Reviczky Zsolt

Az ellenzéki és civil szervezetek attól tartanak, hogy a Munkásotthon függetlenségének felszámolásával a nem fideszes kötődésű szervezetek végképp kiszorulnak. A kerület kormánypárti vezetői ugyanis meglehetősen vonalas kultúrpolitikát folytatnak az általuk birtokolt művelődési intézményekben, ahová a civil szervezetek, ellenzéki pártok most is ritkán nyernek bebocsátást.

 

Borbély Lénárd csepeli polgármester egészen másként látja. A sietve összehívott rendkívüli testületi ülés után kiadott közleménye szerint „a Munkásotthon csepeli köztulajdonba kerülése garanciát jelent a kultúra további fellendítésére, a csepeli polgárok életének további színesítésére”, hiszen az önkormányzatot egy cél vezérli: „a Munkásotthon színvonalas működtetése, megújítása és felújítása”.

Ehhez képest Németh Szilárd volt az, aki polgármesterré történő megválasztása után felmondta az MSZP-SZDSZ-es elődei által a Munkásotthonnal kötött együttműködési megállapodást, amelynek értelmében évi 12-18 millió forintos támogatás fejében önkormányzati, iskolai és civil rendezvényeknek adott teret a ház. Az új fideszes vezetés azonban az egész házat akarta. Borbély egyértelművé is tette: „a Lex Munkásotthon a legjobb módon szerzi vissza a kulturális központot a csepelieknek. Ezzel biztosítottá válik, hogy a testület döntsön az intézmény sorsáról..."

Csakhogy az 1920-ban felavatott – jelenleg 1,4 milliárd forintra becsült – munkásotthon soha nem volt önkormányzati tulajdonban. A csepeli munkások pénzéből, a Vasas-szakszervezetek, a Szociáldemokrata Párt és Weiss Manfréd támogatásával épült. A két világháború között szövetkezeti formában működött, majd a hatvanas évek végéig szakszervezeteké volt. Ezután állami tulajdonba vették, de vagyonkezelője a Csepel Művek maradt. A rendszerváltozás után egy alapítvány gondjaira bízták. Az alapító jogok – a cégek megszűnése után – a Fővárosi Bíróságra szálltak. Németh Szilárdnak azonban ez nem tetszett.

Miután delegáltjai nem kerültek többségbe se a kuratóriumban, sem, az fb-ben, megvonta a támogatást, majd 2013-ban kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bíróságnak, hogy az önkormányzat cégét jelölje ki az alapítói jogok gyakorlására. A bíróság ezt elutasította. Az idei törvénymódosítási javaslattal viszont célt ért. A változtatás értelmében az illetékes önkormányzat jelölhet ki gazdasági társaságot az alapítói jogok gyakorlására, ha a közhasznú alapítvány alapítója meghal, vagy jogutód nélkül megszűnik. A csepeli önkormányzat a Fővárosi Bíróság megkeresését meg sem várva már ki is választotta a feladatra a Csepeli Városkép Kft.-t. A polgármestert pedig előre feljogosították minden szükséges dokumentum aláírására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.