Saját bázisát akarja Csárdi Antallal megnyeri az LMP

Az ellenzéki szavazók vagy a pártot keresők megszólítása helyett az LMP-s identitás erősítése és a tömbökön kívüliség demonstrálása – Osztolykán Ágnes visszalépésével, illetve Csárdi Antal főpolgármester-jelöltté választásával ez lett a fő üzenete a zöldpárt fővárosi választási kampányának.
Schiffer és Csárdi a budapesti kongresszus után
Schiffer és Csárdi a budapesti kongresszus után
Bruzák Noémi / MTI

A budapesti regionális kongresszus szombati döntése egyben azt is jelenti, hogy némiképp az LMP kampányát is át kell hangszerelni, sokkal inkább a szakpolitikai mondanivalót előtérbe helyezve.

Csárdi Antal jelöltségét Schiffer András társelnök jelentette be a kongresszus után tartott sajtótájékoztatón. Schiffer szavai szerint a kongresszus először elfogadta a Megújuló Budapest címet viselő programot, majd ehhez a programhoz szabták a fővárosi listát, és ehhez kerestek főpolgármester-jelöltet. A megválasztott jelölt tagja a párt országos elnökségének és a budapesti választmánynak, emellett fővárosi szóvivő, és az elmúlt években a helyi politizálás különböző terepein szerzett gyakorlatot.

Csárdi családi vállalkozásában dolgozik
Csárdi családi vállalkozásában dolgozik
Bruzák Noémi / MTI

Önéletrajza szerint Csárdi 1976-ban született Budapesten, és azóta is itt él feleségével, illetve két gyermekével. 1998 óta a IX. kerületben működő családi vállalkozásukban dolgozik, amelynek vezetését 2006-ban édesapjától vette át. Megválasztása után azt hangsúlyozta, hogy „vissza kell adni a budapestieknek Budapestet”, ami az LMP megközelítésében már 2010-ben is azt jelentette, hogy ki kell szabadítani a fővárost a pártközeli üzleti körök és a nagypolitika fogságából – aminek a terméketlenségét legújabban például a 3-as metró körüli huzavona vagy a BKV sorsa mutatja –, a főváros lakóit pedig minden eddiginél sokkal intenzívebben be kell vonni a róluk szóló döntések meghozatalába.

Ehhez a célhoz most egy programközpontú, pozitív kampánnyal kívánnak közelebb kerülni, amelynek központi eleme lesz a fiatalok életkezdésének segítése, a nehéz körülmények között élőket célzó szociális reform, a lakossági energiahatékonyságot növelő beruházások támogatása, valamint a közösségi közlekedés korszerűsítése. Az LMP az elmúlt huszonnégy év egyik komoly hibájának tartja, hogy három városligetnyi zöldterület vált a beépítések áldozatává, ebből most legalább száz hektárnyi (vagyis a jelenlegi Városligetével megegyező) területet vissza akarnak adni a lakosságnak.

Korábban úgy tűnt, Osztolykán Ágnes oktatáspolitikus lehet a budapesti jelölt, és a párt vele komolyabb ambíciókkal indul neki a főpolgármesteri versenynek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.