Csapdában a rezidensek

A jövő évi költségvetés tervszámainak megjelenése alkalmat adott a rezidensszövetségnek, hogy ismét közölje: bár sikeresnek tartja a Markusovszky-ösztöndíjat, a rendszert afféle csapdának érzi. Mint ismeretes, az Orbán-kormány az itthon maradás ösztönzésére immáron három éve havonta nettó százezer forinttal egészíti ki a rezidensek bérét. Ezzel a plusszal a rezidensek több pénzt vihetnek haza, mint az őket okító szakorvosok. Miután hamarosan végeznek „az első ösztöndíjasok", a szakorvosi képzés befejezése után elvesztik az extrát, vagyis a most a borítékukban lévő 275 ezer forint egyik pillanatról a másikra 160 ezerre csökkenhet.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke lapunknak azt mondta: az ösztöndíjnak fontos szerepe van a fiatal orvosok itthon tartásában. Csakhogy ez már valóban csapda, hiszen a kormány nem lépett tovább. A Markusovszky-generáció nem kapott megfelelő választ arra, hogy mi lesz a bérükkel a szakvizsga után. Illetve azt, hogy mi lesz, már sejtik: kevesebb lesz, miközben a szakmai felelősségük hatványozódik.

Dénes közölte: az MRSZ álláspontja szerint egy szakorvos sem kereshet kevesebbet, mint a rezidens az ösztöndíjakkal és az úgynevezett hiányszakmás pótlékokkal. Ezért azt kérik, hogy a kormány mielőbb rendezze a szakorvosi béreket, amelynek összege szerintük el kell hogy érje a 275 ezer forintot, vagyis azt az összeget, amit most kapnak a rezidensek ügyeletek nélkül. Hozzátette: még akkor is a legalulfizetettebbek lennének a magyar szakorvosok a régióban a csehek, a szlovákok és a lengyelek mögött, ha megkapnák ezt az összeget. A rezidensszövetség számításai szerint 25 milliárdba kerülne az általuk kért szakorvosi minimumbér bevezetése.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár korábban arról beszélt, hogy valamennyi, frissen diplomázott orvos hozzájut a rezidens ösztöndíjhoz, s erre 900 millió forint van a jövő évi költségvetési törvény tervezetében. Az orvosi bérek növelésére azonban egyelőre nincs elkülönített összeg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.