galéria megtekintése

Csapdába került az ügyészség

A kérdés csak az, hogy az ügy napirenden tartásában érdekelt politikusokéba vagy a Magyar Nemzetébe? Ha ugyanis az ügyészség bejelenti, „vizsgálatot indít az ügyben", azzal közvetve megerősíti a lap állításait. Csakhogy így kétszeresen is államtitkot sértenének.

„Az ügyészség minden körülményre kiterjedően a szükséges és törvényes lépéseket megteszi, és ennek eredményéről – a jogszabályi keretek között – tájékoztatni fogja a közvéleményt". Ezzel a mondattal zárul a Központi Nyomozó Főügyészség szerkesztőségünknek szerdán kora délután írásban megküldött reagálása a Magyar Nemzet írására, amely szerint egy 2001-es ingatlanügyből származhat Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes osztrák bankokban rejtegetett vagyonának egy része.

A pakura eltűnt. De milyen áron?
A pakura eltűnt. De milyen áron?
Sopronyi Gyula / Népszabadság/archív

Az akkor még szocialista vezetésű XVIII. kerület 2001-ben 40 millió forintért adott el egy pakuratavakkal borított területet az Auchan Magyarország Kft.-nek. Egy vállalkozó 100 millió forintért vállalta volna a terület kármentesítését, le is szerződött a munkára az önkormányzattal, amely „később ismeretlen okból elállt a szerződéstől", a hoppon maradt vállalkozóval pedig ezután peren kívül megegyeztek a kártalanításáról. A munkálatokat később az Auchan leánycégével végeztették el 950 millió forintért.

 

A Magyar Nemzet szerint a nyomozás során lefoglalt iratokból az is kiderül, hogy a kármentesítési pénz egy része később az Auchantól a Szociál Fókusz Kht.-n és az R&S Consulting Kft.-n keresztül különböző alapítványokhoz, egyesületekhez vándorolt.

Az MSZP helyi szervezete közleményben reagált a szerintük „a Fidesz megrendelésére készült rágalomáradatra". Azt írták, a 90-es években a főváros legnagyobb környezetszennyezési ügye a XVIII. kerületi pakuratavaknál volt. A kormány akkor 600 millió forintot adott a kerületnek kármentesítésre, ám ezt a pénzt később az első Orbán-kormány elvonta. A kerület beperelte a kormányt, meg is nyerte e pert, de továbbra sem történt semmi. Ezért írt ki a kerület pályázatot a terület hasznosítására azzal a megkötéssel, hogy a teljes kármentesítést és rekultivációt a nyertesnek kell elvégeznie saját költségén. A pályázaton az Auchan nyert. A Környezetvédelmi Felügyelőség által a munkálatok befejezése után készített jelentés szerint a terület teljes rendbetételének költségei meghaladták a másfél milliárd forintot. Az MSZP kerületi szervezete azt közölte, beperli a Magyar Nemzetet és mindazokat a sajtótermékeket, amelyek a lap által szerdán közzétett „hazugságokat" tényként közlik. Nem sokkal később hasonló tartalmú közleményt adott ki az Auchan is.

Az Index arra emlékeztet: a 950 milliós szerződés a fideszes kerületi veze­tésnek is gyanús volt, tettek is feljelentést 2011-ben, de az NNI nem talált bűncselekményre utaló nyomot, és meg is szüntette a nyomozást.

A Magyar Nemzet szóban forgó írásában azt is állítja, hogy a nyomozók által lefoglalt iratok között vannak olyan „később kötött megállapodások" is, amelyeket Mesterházy Attila pártelnök vagy Simon Gábor elnökhelyettes írt alá. Továbbá azt, hogy értesülésük szerint Simon „nehezen viseli a fogva tartást, rosszul éli meg volt párttársainak az ügyében tanúsított viselkedését".

„A mellé helyezett zárkaügynök jelentése szerint Simon Gábor arról is beszélt a zárkában, hogy Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc tudtak a százmilliókról", írta a lap. Mesterházy Attila kampánykörútja ajkai állomásán tegnap úgy fogalmazott: az írás a Fidesz kampányának szerves része, de a benne foglalt valótlanságok miatt pártja nem hagyhatja szó nélkül, és feljelentést tesz a lap ellen.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője ugyanakkor szerda délután sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Nemzet írását, és tényként elfogadva annak állításait újra feltette a szokásos kérdést Mesterházy Attilának: mit és mióta tud Simon Gábor eltitkolt millióiról? A Rogán Antal és Varga Mihály napokban módosított vagyonnyilatkozatával kapcsolatos kérdésre pedig azt válaszolta, hogy azokban semmi kifogásolható nincs. Mint fogalmazott, az, hogy Rogán Antal törvény adta jogával élve jóváírt egy ingatlanbővítést a vagyonnyilatkozatában, Varga Mihály pedig egy garázst, közel sem azonos a Simon-üggyel.

A Simon Gábor ügyében az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt eljáró Központi Nyomozó Főügyészség csak délután reagált a Magyar Nemzet írásával kapcsolatos kérdésekre. Mint írták: folyamatosan jelennek meg az üggyel összefüggő információk, ám a hivatalos ügyészségi közleményeken kívül ezek egyikének sem a Központi Nyomozó Főügyészség a forrása. „Olyan hír egyébként, amelyre vonatkozó adat kizárólag az ügyészség birtokában van, egyetlen médiumban sem jelent meg". A sajtóban megjelent információk egy részéről pedig nincs az ügyészségnek tudomása.

Utóbb ügyészségi források lapunknak úgy fogalmaztak: csapdába került az ügyészség. Már csak az a kérdés, hogy az ügy napirenden tartásában érdekelt politikusokéba vagy a Magyar Nemzetébe? Ha ugyanis az ügyészség bejelenti, „vizsgálatot indít az ügyben", azzal elismeri, hogy fogdaügynököt telepített Simon mellé, akinek már volt is mondandója az ügyészség számára, vagyis közvetve megerősíti a lap állításait. Csakhogy így kétszeresen is államtitkot sértenének, mivel a fogdaügynök konkrét ügyben való alkalmazásának ténye is minősített adat, továbbá a jelentései is azok. Viszont pontosan ugyanezt a látszatot keltik a hallgatásukkal is, főleg annak fényében, hogy a nagyobbik kormánypárt szóvivője tényként hivatkozott sajtótájékoztatóján a cikk állításaira.

De ez most nem egy „szokványos" kiszivárogtatás. Azzal ugyanis, hogy eddig cáfolatlanul megjelent Simon állítólagos fogdaügynökének jelentése, az előzetesben lévő bukott politikus minden zárkatársa veszélybe került. Mindegyikükről feltételezhető ettől kezdve, hogy vamzer, így már csak a büntetés-végrehajtási dolgozók éberségén múlik, hogy lesznek-e a hírnek – a börtönfalakon belül – súlyosabb következményei.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.