Csányi keményen beszólt a fideszeseknek

Az MLSZ elnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján Deutsch Tamást Twitter-huszárnak nevezte, Kocsis Máténak pedig azt üzente: a focival kapcsolatban fogja be a száját, annyi terület van még, ahol "tud hazudni". Nem mond le, és valószínűleg külföldi lesz az új kapitány.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerdán élesen visszautasította a Fidesz több politikusának napokban ellene és a szövetség más vezetője ellen intézett megnyilatkozását. Deutsch Tamás EP-képviselőt Twitter-huszárnak nevezte, míg Kocsis Máté józsefvárosi polgármesternek, a Fidesz kommunikációs igazgatójának azt üzente, a focival kapcsolatban fogja be a száját, annyi terület van, ahol – "mint a Fidesz szóvivője" – "tud hazudni".

"Olyan mélyen még nem tartunk, hogy a vádaskodásaira válaszoljak, azt azonban megjegyezném, hogy akkor tenné a legjobbat a magyar labdarúgással, ha Brüsszelben sikerülne eladnia a minisztersége végén beszerzett beléptető kapunak nevezett fémlapokat, amelyek még mindig a raktárban állnak" – mondta Csányi Sándor a sajtótájékoztatón Deutsch Tamásnak, a MTK elnökének pénteki üzenetével kapcsolatban, amelyben az európai parlamenti képviselő távozásra szólította fel az elnököt és Vági Márton főtitkárt, akik szerinte elherdálják az állami pénzeket.

Csányi mindehhez hozzátette, hogy kedden levelet írt Simicskó Istvánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárának az utánpótlásnak adott pénzek felhasználásának ellenőrzéséről, jelezve, hogy az MLSZ segít ebben a Nemzeti Sportközpontoknak, ha szükséges. Megjegyezte azt is, hogy mivel Deutsch Tamás csak egyetlen klubnál szerezhetett tapasztalatokat a herdálásról, kezdjék az ellenőrzést annál a klubnál.

Az MLSZ vezetője Kocsis Máté közelmúltbeli Facebook-bejegyzésére – amelyben a holland-magyar meccs után a fideszes politikus azt írta, "Gyalázat, szégyen, szánalom! Egervárinál nem szabad megállni..." – úgy reagált, hogy nem annak a kerületi polgármesternek kellene a futballal kapcsolatban kritikát megfogalmazni, aki egyetlen futballpálya létrehozását sem kérte és szorgalmazta, így a VIII. kerületben a rendszerváltáskor rendelkezésre álló 6 pályából mostanra négy maradt.

Wintermantel Zsolt újpesti polgármester szintén támadta az MLSZ vezetését. Vele, mint Csányi Sándor elmondta, folyamatos levelezésben áll a szövetség. "Sajnos azt kell mondanom, hogy sosincsen igaza" – tette hozzá az MLSZ-elnök. Csányi Sándor kérdésre elmondta, hogy Orbán Viktorral telefonon beszélt a múlt pénteki holland-magyar mérkőzés után, és a kormányfő "nem szólította fel lemondásra". "Orbán Viktorral régóta kiegyensúlyozott a kapcsolatom, és most is az" – mondta. Megjegyezte: a devizahitelesek reakcióihoz képest a mostaniak szinte semmiségnek tűnnek.

Külföldi lesz a kapitány

Várhatóan külföldi edző lesz a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya - mondta Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szerdai, csaknem kétórás sajtótájékoztatóján. Az MLSZ elnöke úgy fogalmazott: hét-nyolc név van a kalapban, három-négy olyan, aki már vezetett európai topcsapatot. Hozzátette: nem látja, itthonról ki tudná ellátni ezt a munkát. "Nem akarunk kapkodni, várjuk a javaslatokat. Jól képzett, tapasztalt és kemény edző kell" – jelentette ki.

Az eddigi kapitány, Egervári Sándor a hollandoktól elszenvedett pénteki 8-1-es vereség után mondott le. A válogatott a harmadik helyen végzett csoportjában, így nem jutott ki a jövő évi, brazíliai világbajnokságra, s a pótselejtezőről is lemaradt.

A sportvezető elmondta, hogy előzetesen talán nem volt reális a pótselejtezőt érő második helyet célként kitűzni, ám nem is volt teljesen irreális, különösen a sorozatban aratott kezdeti sikerek után. Amint mondta, ő is bízni kezdett a sikerben, mert úgy tűnt, megvan a lehetőség rá. A sorozat, s különösen a romániai és a hollandiai mérkőzés tapasztalait le kell vonni – erről október 29-én tárgyal majd az MLSZ elnöksége, melynek számára a szakmai bizottság és a szakmai igazgató készít anyagot.

"A bukaresti, illetve az amszterdami és az Andorrával játszott mérkőzéseket nem igazán tudjuk magyarázni, s ilyen értelemben nem is akarjuk megvédeni a mundért" – jelentette ki Csányi, aki szerint az összeállításban és a taktikában is nyilván voltak hibák ezeken a találkozókon, ám véleménye szerint az is tény, hogy a szakvezető néhány évvel korábban még jóval szélesebb körből válogathatott, amikor Pintér a spanyol, Rudolf és Koman az olasz, Hajnal pedig a német első osztályban, míg Juhász a belga Anderlechtben szerepelt.

Szalai Ádámnak a magyar futball állapotait ostorozó hétfői nyilatkozatával kapcsolatban azt jegyezte meg az elnök, hogy vasárnap személyesen beszélt a játékossal, aki ha nem is úgy, ahogy azt másnap a sajtó előtt, de lényegileg elmondta neki is véleményét. Ő annak tartalmával nem tud vitatkozni, s nem is gondolta, hogy Szalai ezt ne mondhatná el nyilvánosan.

Csányi Sándor szerint a válogatott a magyar futball kirakata, a sajtótájékoztatón azonban jelezte, hogy nem szeretné, ha a szövetség munkáját a nemzeti csapat aktuális produkciója alapján határoznák meg.

Az MLSZ eddigi tevékenységei közül elsőként az edzőképzést említette, mely 2010-ben szavai szerint katasztrofális állapotban volt, s közel volt az ország ahhoz, hogy az UEFA visszavegye licencadó jogát. Túl sok pro licences edzői képesítést adtak ki, csak mert abból anyagi hasznot lehetett húzni, de az utánpótlásban dolgozó trénerekkel nem foglalkoztak. Mezey Györgyöt ekkor bízták meg határozott ideig, majd tavaly decemberben Szalai László váltotta, aki kiemelten foglalkozik az utánpótlásban tevékenykedőkkel.

Ezen a területen az MLSZ már C kategórájú diplomát is ad ki, mely kötelező lesz annak, aki gyerekekkel akar foglalkozni. Ugyanakkor a szövetségnél A licencet is lehet szerezni, mellyel az elitképzésben lehet részt venni. Az utánpótlásképzéssel kapcsolatban újdonság, hogy a szövetség szerződést kötött egy - többek között Németországban és Hollandiában is dolgozó - belga céggel, mely ellenőrzi, s véleményt mond majd a különböző műhelyek munkájáról.

Szalai László, az edzőképzés vezetője a változásokkal kapcsolatban azt emelte ki: a cél, hogy a minőségre összpontosítsanak, s inkább legyen kevesebb, de jobban képzett szakember. Azt ígérte, hogy nem lesz valaki csak azért edző, mert játszott például az NB I-ben. Könnyen előfordulhat ugyanis - tette hozzá -, hogy attól még nincs meg benne az a képesség, amely a gyerekekkel való foglalkozáshoz szükséges.

"Csak olyan ember kap majd diplomát, akire a saját gyerekemet is rábíznám" - fogalmazott Szalai.

Csányi Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, bár sokan támadták, nem kíván lemondani, mivel az megfutamodás lenne, s az elnökségből sem fog senki lemondani. "Mi 2010-ben elkezdtünk egy munkát, ha távoznék, azt jelentené, hogy szerintem rossz úton járunk, márpedig szerintem nem járunk rossz úton" - mondta az elnök, hozzáfűzve, hogy a labdarúgás megújításához hosszú idő kell. Azt viszont jelezte, hogy ha két év múlva, mandátuma lejártakor a szakma úgy dönt, távozzon és adja át a munkát másnak, akkor ezt megteszi.

Az elnök kérdésre válaszolva értésre adta, hogy felelősséget érez a válogatott szerepléséért, mivel Egervári Sándort ő nevezte ki kapitánynak. "Különösen a bukaresti találkozó után gondoltam úgy, hogy váltani kéne, bár már korábban is megfordult a fejemben, de végül nem váltottunk. Felelősségem természetesen nekem is van" – hangsúlyozta az elnök.

Azokat a korábbi vádakat ugyanakkor visszautasította a sajtótájékoztatón, melyek az állami pénz elherdálásával vádolták őt és az MLSZ vezetését. Szavai szerint az országban nincs olyan transzparens, átlátható, korrupciómentes szervezet, mint az MLSZ.

Kocsis: tűrni kell a kritikát

Kocsis Máté szerint Csányi Sándornak közszereplőként kötelező elviselnie a kritikákat és bár megérti, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökeként "rossz állapotban van" a 8-1-re elvesztett holland-magyar világbajnoki selejtező után, de akkor sem mondhat olyat, hogy valaki fogja be a száját.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, a VIII. kerület polgármestere szerdán így reagált Csányi Sándor MLSZ-elnök korábbi nyilatkozatára. Kocsis Máté kijelentette: nem tervez jogi lépéseket Csányi Sándor ellen, akit egyébként "komoly embernek tart", tiszteli az életkorát és a munkásságát, de aki szerinte beírta magát a magyar futballtörténelembe, mert a 8-1-es vereségre ötven év múlva is emlékezni fognak.

Hangsúlyozta: értetlenül áll az ügy fejleményei előtt, amelyet egyébként személyes vitának tart. Hangsúlyozta: a Csányi Sándor által is említett bejegyzését nem mint a Fidesz kommunikációs igazgatója, vagy mint polgármester, hanem mint magyar szurkoló tette, ha ezt az MLSZ elnöke magára értette és így reagált, akkor azt "sajnálja", de a Fidesznek és a politikának ehhez semmi köze.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy magyar szurkolóként nem érzi magát felhatalmazva, hogy kimondja: Csányi Sándornak le kell-e mondania, ugyanakkor a véleményét fenntartja.

Hangsúlyozta: Csányi Sándor állításával ellentétben a VIII. kerület az elmúlt 5 évben 800 millió forintot fordított 18 focipálya építésére. Elismerte: valóban nem működött együtt a kerület az MLSZ-szel a pályák építésében, de ennek az oka, hogy egy konkrét esetben az MLSZ elképzeléseiben 14 milliós kivitelezési költség szerepelt, ugyanezt az önkormányzat saját erőből 4 millió forintból megépítette. Hozzátette: a kerületben sosem volt hat nagyméretű futballpálya, ahogyan évek óta, úgy jelenleg is csak három van.

Csányi Sándor nem finomkodott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.