Csányi is beszállt a TV2 megvételébe

Az állami Eximbank mellett az OTP is adott hitelt Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztosnak a TV2 megvásárlásához – értesült a Népszabadság. Vajna vállalkozása megerősítette az információt, de a hitel összegét nem árulta el.

Az ország leggazdagabb emberének számító, a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Csányi Sándor bankja, az OTP is adott hitelt Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztosnak a TV2 megvásárlásához – értesült a Népszabadság. Úgy tudjuk, a bank jelentős összeggel finanszírozta a tranzakciót. Értesülésünket a ­TV2-t megvásárló Magyar Broadcasting Co. Kft. megerősítette, bár a hitel összegéről nem kívánt részleteket elárulni.

Csányi Sándor bankja, az OTP is hitelezett
Csányi Sándor bankja, az OTP is hitelezett
Korponai Tamás / Népszabadság

Andy Vajna október 15-én írta alá a két korábbi tulajdonossal, Yvonne Dederickkel és Simon Zsolttal az adásvételi szerződést, az átadás-átvétel pedig január elején zárult le. Mint arról korábban beszámoltunk, Vajnának nem csak a vételárat kellett előteremtenie, a tévétársaságnak jelentős adósságai voltak a Magyarországról 2013-ban kivonuló német médiakonszern, a Pro7Sat.1 felé. Továbbá át kellett vállalnia az amerikai stúdiók felé fennálló kötelezettségeket is, amelyek összege akár a 30 millió dollárt is elérheti. Ezek a stúdiók biztosítják a filmcsomagokat a négy csatornát magába foglaló tévétársaságnak, és a szerződés alapján még hosszú évekig fizetni kell értük, ezt Vajnának garantálnia kellett.

Andy Vajna 18-20 milliárdot fizetett a TV2-ért
Andy Vajna 18-20 milliárdot fizetett a TV2-ért
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pár hete derült ki, hogy a tranzakció egyik finanszírozója az exportra szakosodott állami bank, az Eximbank, amely 6,7 milliárd forintos hitelt nyújtott a Magyar Broadcastingnak. Erről a lapunknak adott interjúban a producer azt mondta, nincs mögötte állami támogatás, szigorú feltételekkel és piaci kamatozással kapott hitelt, továbbá cáfolta, hogy egy másik állami bank, az MKB is beszállt volna a finanszírozásba. Kérdésünkre, miként teremtette elő a 18-20 milliárdosra becsült vételárat, Vajna így válaszolt: „A vételár üzleti titok. Az ügyletet saját tőkéből és egy több bankból álló konzorcium közreműködésével finanszíroztam.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.