Csányi és a MET közös üzletre készülhet

Százhalombattán építene hulladékfeldolgozó üzemet a Csányi Sándorhoz köthető Homatech Recycling Zrt., s ehhez a MET-csoporthoz tartozó Dunamenti Erőműtől vásárolna területet.

A hulladékfeldolgozó üzemet a Dunamenti Erőműtől megvásárolni szándékozott 27 hektáros üzemi területen építenék fel. A szándéknyilatkozatot már alá is írták. A kormány Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníttatná a beruházást. Lehetőleg minél gyorsabban. Az erről szóló iromány véleményezésére alig egy napot adtak. A százhalombattai önkormányzat mindenesetre semmit sem tud az ügyről – írja mai számában a Magyar Nemzet.

A hulladékfeldolgozó mintaüzemben csaknem ötven új munkahely létesülne, és a javaslat indoklása szerint jelentős exportértékesítés várható. A cég többségi tulajdonosa a Csányi Sándorhoz köthető Bonitás 2002 Kft., illetve a technológiát már határainkon túl használó DRON Industries s.r.o.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített hatásvizsgálat szerint a technológiát a beruházás befejeződésével egy hazai mintaüzem fogja hasznosítani, ezáltal környezetbarát termékeket lesz képes előállítani, ami munkahelyeket teremt, és növeli a megtermelt hozzáadott értéket. A kiemelt státus elnyerése egyébként a finanszírozás miatt fontos. A Homatech tulajdonosai már tárgyalnak a hitelről az állami tulajdonú Eximbankkal.

Ha a titkosan kezelt beruházás megkapja a kiemelt státuszt, akkor a cég mentesül számos engedély beszerzése alól. Így például nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye a beruházás esetében.

Az ügyből kirekesztett Százhalombatta polgármestere aligha meglepő módon nem a Fidesz, hanem a Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület (ÉSZKE) jelöltjeként győzött.

A Hvg.hu egy hónapja írt arról, hogy az OTP-vezérhez köthető Homatech fióktelepe Százhalombattán, ugyanazon a címen van bejegyezve, mint az állami segédlettel nyélbe ütött kedvezményes gázvásárlásáról ismertté vált MET-csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű Zrt.

Lehőcz Balázs Gábor, a MET Power AG vezérigazgatójának már tavaly felvetette a Világgazdaságban, hogy hasznosítanák a Dunamenti Erőmű 128 hektáros telephelyének használaton kívüli részét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.