Csalással vádolják a börtönviselt polgármestert

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, sikkasztás és okirat-hamisítás bűntettének elkövetésével vádolja a Pécsi Járási Ügyészség Kosztics Józsefet, a 440 lelkes Siklósnagyfalu vezetőjét. Az ügyészségi közlemény nem írja le a polgármester nevét, de informá­cióink szerint Kosztics Józsefről van szó.

A vádirat szerint a polgármester 2011-ben a falu iskolájának újraindítására kért 17 milliós támogatást a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, s a pénzből 7,6 millió forintot el nem végzett munkákért fizetett ki az önkormányzat két kivitelező cégnek. A falu eközben részt vett a Start munkaprogramban, s ennek keretében 7,8 millió forintért vásároltak földmunkagépeket és védőruhákat. Ám az ügyészség szerint a gépeket és a ruhákat nem vették meg, a róluk szóló számlák fiktívek. Mindezért a vásárlásokat igazoló polgármestert látja felelősnek az ügyészség.

A vádirat szól arról is, hogy a falu első embere az önkormányzattól felvett ötmillió forintot, s ezt a kiadást valótlan számlákkal leplezte. A fenti bűncselekményekért akár öt év börtön is kiróható a polgármesterre, akinek három vádlott társát a valótlan számlákért állítja bíróság elé az ügyészség.

Megkerestük Koszticsot, a független polgármester nem tagadta, hogy ellene folyt nyomozás az említett bűncselekmények gyanújával. Kosztics nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy a bíróságon bizonyítani fogja a vádak megalapozatlanságát.

Kosztics József már megjárta a börtönt lopásért és okirat-hamisításért. Ez az ügy azért híresült el, mert Koszticsot 2006 októberében megválasztották faluja polgármesterévé, de nem tudta elfoglalni hivatalát, mivel megszökött a rá kirótt 14 hónapos börtön elől. Csak hetekkel később, barátnőjét követve akadtak rá, s börtönbüntetése miatt kénytelen volt lemondani. 2010-ben és négy évvel később viszont újra megválasztották őt faluja első emberévé.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.