galéria megtekintése

Csalással és orgazdasággal gyanúsítják az "ország első keresztapáját"

4 komment


Fekete Gy. Attila

Holnap előzetes letartóztatásba kerülhet Radnai László, aki a 2012-ben számos gyilkosság lehetséges felbujtójaként letartóztatott Portik Tamás igazgatótársa volt a '90-es években az olajügyeiről elhíresült Energol Rt.-ben, az utóbbi időben viszont már a rendőrség koronatanúja a Portik elleni nyomozásokban.

Holnap délelőtt 10 órakor áll Radnai László a nyomozási bíró elé. Az ügyészség azt szeretné, ha a kecskeméti maffiaper fő vádlottja, akit elsőként ítéltek el Magyarországon bűnszervezet szervezéséért és irányításáért, előzetesbe kerülne, mivel a gyanú szerint 2013 márciusában és áprilisában ismeretlenek által ellopott jelentős mennyiségű parfümmel összefüggésben felmerült vele szemben az orgazdaság és a csalás gyanúja. Nem mellesleg, tettét az idő alatt követte el, amikor a 2006-ban jogerősen kiszabott 12 éves fegyházbüntetését „rossz egészségi állapotára tekintettel" félbeszakították és szabadlábra helyezték.

Azt, hogy „rossz egészségi állapotára tekintettel" azért kellett idézőjelbe tenni, mert bár Radnai egészségét valóban kikezdték a Csillagbörtönben töltött évek, és a hatóságok a nyilvánosság felé valóban ezzel indokolták a büntetése félbeszakítását, nyílt titok, hogy nem emiatt került szabadlábra. A 2012 nyara óta előzetes letartóztatásban lévő és azóta több, a '90-es években elkövetett, máig megoldatlan gyilkosságok és más súlyos bűncselekmények elkövetésével nagyrészt felbujtóként meggyanúsított Portik Tamás ügyében ő a rendőrség koronatanúja.

Radnai a rendőrség orra előtt csalt?

 

Kínos lehet az ügy a rendőrség számára, hiszen ha valóban elkövette Radnai a csalás és az orgazdaság bűntettét, azt egy olyan időszakban tette, amikor szinte napi rendszerességgel találkozott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Portik-ügyekben eljáró munkatársaival. Azaz, a rendőrség orra előtt csalt és orgazdásodott.

Radnai, információink szerint, tagadja a terhére rótt bűncselekményeket, és állítólag már keddi őrizetbe vételekor jelezte az őt elfogó – szintén NNI-s nyomozóknak –, hogy már hónapokkal ezelőtt jelezte kollégáinak: valakik provokálják őt. Bele akarják rángatni valamilyen bűncselekménybe, és ezzel „kilőni", mint koronatanút.

Radnai László (balra) is csak egy lap volt egy pakli kártyában
Radnai László (balra) 2013 májusában. Ő is csak egy lap volt egy pakli kártyában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hogy ez csak Radnai kétségbeesett védekezése-e vagy valóban ez történt, talán a holnapi bírói meghallgatáson kiderül. Azt mindenesetre kizárhatjuk, hogy ami történt, arról a rendőrség nem tudott, vagy legalábbis ne tudhatott volna. Valószínűtlen ugyanis, hogy ne tartották volna rajta a szemüket Radnain. Koronatanújukat, úgy hírlik, többször és többen is megfenyegették árulásáért, ezért vigyázniuk kellett az életére, testi épségére.

Kérdés, hogy Radnai „őrzői" vajon szemet hunytak az orgazdaság felett, vagy észre sem vették azt? Esetleg a rendőrségnek eddig nem állt érdekében Radnainak az orrára koppintani? Ugyan. Semmi okunk feltételezni, hogy a rendőrség elit egysége hónapokig szemet huny egy bűncselekmény felett... Mi érdeke lett volna?

Harmadik lehetőségként persze még azt sem zárhatjuk ki, hogy Radnai igazat mond, és tényleg tőrbe csalták. Bár, ha ez történt, akkor akik tőrbe csalták, azaz mégiscsak elhitették az NNI-vel, hogy a koronatanújuk csaló és orgazda, nemcsak Radnaiból csináltak most bolondot, hanem a rendőrségből is.

Radnai azt hitte, Portik őrzi a pénzét

Radnai László egykor igazgatótársa volt a '90-es években ismeretlen céllal, de bizonyíthatóan titkosszolgálati háttérrel megalapított és az illegális olajügyekben anno kulcsszerepet játszó Energol Rt.-ben Portik Tamásnak. Amikor 1996-ban a vámnyomozók szaglászni kezdtek az Energol körül, Portik Tamás illegalitásba vonult. Máig rejtély, ki figyelmeztette a közelgő veszedelemre.

Egy évvel később az akkor százmilliárdosra becsült olajügy többi szereplőjére, köztük Radnaira lecsapott az NNI egykori elődszervezete, a Központi Bűnüldözési Parancsnokság. Éveket töltöttek előzetesben, végül épp csak akkora ítéletet kaptak, amennyit előzetesben töltöttek, hogy az államnak szégyenszemre ne kelljen kártérítést fizetnie az ország első számú maffiózóinak kikiáltott energolosoknak.

Az előzetesben Radnai László és társai abban a hitben voltak, hogy Portik őrzi az Energolból kimentett milliárdjaikat. De nem ez történt. Portik, akiről ők is és állítólag a hatóságok is úgy tudták, külföldön bujkál, az elmúlt években nyilvánosságra került információk azonban azt valószínűsítik, hogy az illegalitásban töltött évek nagy részében itthon volt, társai szabadulása után nem tudott elszámolni a milliárdokkal. Az egykori üzlettársak viszonya végérvényesen megromlott, amit a rendőrség akkor ki is használt.

Még ma is sok a megválaszolatlan kérdés

A ma már csak kecskeméti maffiaügyként emlegetett akció 2004. augusztus 4-én zajlott le egy Kecskemét határában lévő benzinkútnál. Ott és akkor a nyomozók három férfit vettek őrizetbe, és lefoglaltak tőlük négy pisztolyt és két géppisztolyt, valamint hangtompítókat és lőszereket, amelyeket Szerbiából csempésztek az országba. A hatóságok szerint Radnai rendelte meg a fegyvereket, egy Balaton-felvidéki – az akkori szóbeszéd szerint Portik Tamáshoz köthető – vállalkozó likvidálásához.

A történetben még ma is sok a megválaszolatlan kérdés. Sokaknak feltűnt akkoriban, hogy Portik egyes emberei úgy jöttek-mentek az NNI Aradi utcai épületében, mintha ott dolgoztak volna. Bármi és bárhogy is történt, 2006-ban a bíróság jogerősen bűnösnek mondta ki Radnai Lászlót és társait bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészületében. Radnai, aki a verdikt szerint a bűnszervezet életre hívója és irányítója volt, 12 év fegyházat kapott, és a bírói döntés szerint ez idő alatt feltételesen sem lehetett volna szabadlábra helyezni.

Öt évvel később az államérdek felülírta a bírói ítéletet.

Radnai már jogerős büntetése letöltésének a kezdetén megpróbált kapcsolatba lépni a hatóságokkal. Az NNI akkori vezetője azonban kijelentette: maffiavezérekkel nem tárgyal. Az ország „első keresztapájának" öt évet kellett várnia, amíg ajánlata a rendőrség fogadókészségével találkozott. 2011-ben keresték meg először, majd aláírtak vele egy titkos megállapodást, amely arról szólt, mit ad az állam Radnainak a Portik és társai elleni vallomásaiért cserébe. Kiszivárgott hírek szerint szabadságot és kegyelmet kért. Előbbit 2013-ban meg is kapta, amikor félbeszakították a büntetését. Állítólag a kegyelmet is, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg.

Radnai első „fellépése" a Prisztás-gyilkosság perében volt, amelyben Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberöléssel vádolták. Az ügyészség szerint a gyilkosságot Portik egyik megbízható embere, H. István követte el. Radnai, a koronatanú azonban a bíróságon azt vallotta, neki azt mondták, Josef Rohác volt a végrehajtó.

Radnai sok ember bizalmát élvezi

Más Portik ellen indított perekben is ő volt a koronatanú, aki sok mindent tud, mert sok ember bizalmát élvezi, és ők sok mindent elmeséltek neki. Egyszer egy bíró megkérdezte tőle: ugyan miért bíztak meg Önben ezek az emberek annyira? „Többüknek én szereztem hamis tanút a bírósági perére, hogy ne ítéljék el, vagy ha mégis, enyhébb ítéletet kapjanak". A bíró szeme sem rebbent. Végül is az állam koronatanúja szólt.

Bár állítólag az ígéret úgy szólt, hogy már az első fellépése után meg kellett volna kapnia a köztársasági elnök kegyelmét, az váratott magára – már ha tényleg megkapta. Az mondjuk más kérdés, hogy jogilag senki nem kényszerítheti az államfőt arra, hogy megkegyelmezzen bárkinek is, még államérdekből sem. Ettől persze több gyilkosság megrendelőjének rács mögé juttatása akár meg is érheti az államnak és annak fejének is, hogy kegyelmet adjon egy öregedő „keresztapának".

A koronatanú sem érinthetetlen?

Mi történt, hogy a rendőrség egyszeriben szembe fordult a koronatanújával? A bíróság új eljárást rendelt el a Prisztás-gyilkosság ügyében. Folyamatban van még a Fenyő-ügy – vélhetően ahhoz egyesíti majd hozzá a Prisztás-gyilkosság megismételt elsőfokú tárgyalását is. És az ügyeknek még nincs vége. Radnaira, ha eddig szüksége volt a rendőrségnek, ezután is szüksége lesz.

Vagy mégsem? Már nem kell mint koronatanú? Vagy eddig sem kellett. Vagy azoknak van igazuk, köztük névtelenséget kérő rendőrségi forrásainknak, akik azt állítják, hogy az NNI nyomozóival együtt töltött több mint egy év elhitette Radnaival, hogy érinthetetlen? Pedig nem az. Ő is csak egy lap volt egy pakli kártyában.

De nem ő osztotta a lapokat.

A rendőrség 2004-ben Portik embereinek a segítségével ledarálta Radnai szervezetét. Majd 2012-ben Radnai és néhány társa segítségével felszámolta Portik csapatát. És egyelőre úgy tűnik, előny az osztónál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.