Csalás miatt vádat emeltek egy alapítványi iskola vezetői ellen

Több száz millió forintos csalás miatt vádat emeltek egy szegedi alapítványi iskola vezetőivel szemben - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.
Szanka Ferenc közölte, a két nőt az ügyészség üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

A vádirat szerint az alapítvány az ország szinte valamennyi megyéjében, mintegy 32 tagintézményben szervezett érettségire felkészítő gimnáziumi képzést. Ennek anyagi hátterét az alapítványi hozzájárulás mellett a képzéseken részt vevő tanulók számán alapuló költségvetési támogatás jelentette. A normatív támogatást az alapítvány a Magyar Államkincstárhoz beadott igénylés alapján kapta meg.

A vádlottak - a civil szervezet vezetőiként - azonban ezeken 2011 szeptembere és 2014 novembere között olyan tanulókat is feltüntettek, akik nem jelentkeztek a képzésekre vagy félbehagyták tanulmányaikat. A mintegy kétezer hallgató után jogosulatlanul felvett normatív támogatással összesen 329 millió forint kárt okoztak.

Az egyik vádlott - aki ellen az alapítvány működésével összefüggésben már folyik bírósági eljárás - előzetes letartóztatásban van - tudatta a csoportvezető ügyész.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.