galéria megtekintése

Nem bíznak a nyomozásban sem Demján cége ellen

4 komment


Fekete Gy. Attila

Három alvállalkozója ügyészségi feljelentést tett a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom Zrt. ellen csalás miatt, miután bírósági döntéssel sem tudták rákényszeríteni a vállalatot arra, hogy kifizesse őket. A felszámolás alatt álló Arcadom 200 hitelezőjének 17 milliárd forinttal tartozik, s ebből 10 milliárd jogosságát nem is vitatja. De nem fizet.

Elegük lett abból, hogy hiába követelik a pénzüket az elvégzett és a fővállalkozó által nem kifogásolt minőségű munkák után,

hiába nyernek pereket, hiába kötelezi fizetésre a bíróság az Arcadomot, az nem fizet

– ezért fordult három alvállalkozó a XI-XXII. kerületi ügyészséghez.

 

Valamennyien a Kőérberek Tóváros lakópark építésének II. ütemén dolgoztak. A feljelentés szerint az egyik céget a munka elvégzése után győzték meg, hogy – valójában nem létező – minőségi kifogások miatt 30 százalékot engedjen a már elvégzett munka árából. Így legalább a csökkentett árat, 7,37 millió forint helyet 5,29 milliót megkapok – gondolta a feljelentő cég vezetője. Tévedett: ezt a pénzt sem fizette ki neki az Arcadom. Hiába adott neki igazat a Pesti Központi Kerületi Bíróság, és kötelezte fizetésre a céget, az elvégzett munka ellenértéke máig nem érkezett meg a számlájára.

Arra is volt példa, hogy a munka elkezdéséig sem készült el az alvállalkozói szerződés. Sürgetett az idő, az Arcadom projektmenedzsere esküdözött, hogy lesz kontraktus és kifizetnek mindent. Nem így történt.

Az Arcadom alvállalkozóinak feljelentése szerint rendszeresen előfordult, hogy a munka elvégzése után

kész tények elé állították őket: elfogadják az eredetileg kialkudott ár 50-70 százalékát, vagy nem kapnak semmit.

Az egyik feljelentővel – egy ki nem fizetett munkával kapcsolatos egyeztetésen – állítása szerint az Arcadom egyik vezetője azt közölte: nem fizetheti ki a (kényszerrel) csökkentett munkadíjat. „Nálunk az az üzletpolitika, hogy egyik alvállalkozónkat sem fizetjük ki maradéktalanul” – mondta a feljelentés szerint. Az alvállalkozóknak tetemes kárt okozott az Arcadom, és miután a Tóváros lakópark házait többségükben már értékesítették, megbízójuk, a megrendelő pedig felszámolás alatt áll, kétséges, hogy valaha is a pénzükhöz jutnak-e.

A felszámoló kimutatása szerint az Arcadom 200 hitelezője 17 milliárdot követel a cégtől.

Az érintettek többsége egykori alvállalkozó, mikro- és kisvállalkozás. Ebből az összegből tízmilliárd jogosságát nem vitatta az Arcadom. Csak éppen nem fizette ki az elvégzett munkák után benyújtott számlákat.

A XI. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya az ügyészség döntése nyomán csalás vétségének gyanújával elrendelte az ügyben a nyomozást.

Úgy tudjuk, az ügyészség először feljelentés-kiegészítést rendelt el, ám a rendőrség kifutott az időből, így a hatóság elrendelte a nyomozást. A kerületi kapitányság bűnügyi osztálya egyelőre csak dokumentumokat kért be az érintett cégektől május 30-i határidővel.

Belső részlet az Arcadom egyik sikerprojektjének számító Művészetek Palotájából
Belső részlet az Arcadom egyik sikerprojektjének számító Művészetek Palotájából
Sopronyi Gyula / Népszabadság/archív

A feljelentőknek vannak kétségei afelől, hogy a rendőrség fel tudja-e tárni egészében az Arcadom üzletpolitikáját. Azt sem tudják, mi lett azzal a pénzzel, amit nem fizettek ki az alvállalkozóknak, remélik, hogy a nyomozás ezt is kiderítheti. A felperesek a büntetőfeljelentéssel egy időben polgári jogi igényüket is előterjesztették.

Többeket nyugtalanít, hogy az Arcadom büntetőügyekben eljáró ügyvédje éppen a korábbi XI. kerületi rendőrkapitány, Czellér Ferenc.


Megkérdeztük a jogászt, de ő nem tudott a cég ellen tett feljelentésről, miként az elrendelt nyomozásról sem. Kijelentette: volt kollégáitól az efféle hírek nem jutnak el hozzá, és ez így is van rendben. Ő maga sem szívesen foglalkozik olyan esetekkel, amelyekben volt munkahelye nyomoz.

Akadnak, akik attól tartanak, ha az Arcadommal keménykednek, mástól sem kapnak majd megbízást. Kerestük a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom kommunikációs vezetőjét, de pénteken többszöri próbálkozás ellenére sem tudták őt kapcsolni a nagyvállalkozó másik óriáscége, a Trigránit recepciósai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.