Az MDF frakció tagjai 'függetlenek' lesznek

Csáky András már nem tagja az MDF képviselőcsoportjának, de a frakció kérése miatt március 16-ával lép ki hivatalosan. Herényi Károly frakcióvezető pénteken azt mondta, nem tárgyalnak független képviselővel a belépésről. Csáky András a párt jövő hétfői frakcióülésén már nem vesz részt.

Herényi Károly szerint Csáky András kilépése jövő  hét hétfőn válik hivatalossá, és onnantól kezdve három napja van  arra, hogy a kilépés tényét jelentse az Országgyűlés elnökének.

Szili Katalin csütörtökön azt mondta: még nem kapott hivatalos  tájékoztatást Csáky Andrástól arról, hogy a képviselő jövő hétfői  hatállyal kilép az MDF frakcióból.

A független képviselők közül ketten menthetnék meg  csatlakozásukkal a megszűnés előtt álló MDF-frakciót, azonban  Gyenesei István és Tóth András, elmondásuk szerint, nem tárgyalnak a  belépésről. Herényi Károly kérdésre válaszolva közölte: nem tárgyaltak a  független képviselők közül senkivel, hogy belépjen a kilenc főre  csökkent MDF frakcióba.

A Házszabály szerint ha egy frakció létszáma 10 fő alá csökken,  akkor megszűnik.

Mivel a párt frakcióvezetője közölte, senkivel nem tárgyalnak a  belépésről, így az MDF képviselőcsoportjának tagjai a továbbiakban  független képviselőként folytatják majd munkájukat a parlamentben.

Ugyancsak a házszabály ír arról, hogy a pártok  képviselőcsoportjain kívül létrehozott más csoportok, például  egy-egy szakterület képviselőit tömörítő csoportok (orvosok,  jogászok) nem minősülnek frakciónak. Még 2004 novemberében volt arra példa, hogy az MDF-ből kizárt és  kivált független képviselők Nemzeti Fórum néven bejelentették a  házelnöknek frakcióalakítási szándékukat, azonban Szili Katalin  közölte, hogy ők nem minősülnek képviselőcsoportnak.

Az MDF sokat veszít anyagilag azzal, hogy az Országgyűlésben  megszűnik a frakciója. A jelenlegi szabályok szerint a parlamenti  frakciók létszám-foglalkoztatásra jogosultak, és működési keretet  kapnak az Országgyűlés Hivatalától.

Parlamenti frakciónként 13 dolgozó bérét finanszírozza a  hivatal, de a foglalkoztatottak száma nem lehet több a  képviselőcsoport létszámánál, így az MDF-frakciónál 10 ember  dolgozik az Országgyűlés finanszírozásában. Az MTI úgy tudja, ők  átlagosan bruttó 330 ezer forintot keresnek fejenként és átlagban.

A törvények szerint a parlamenti frakcióknak működési keret  is jár. Az MDF - mint ellenzéki frakció - jelenleg 25 képviselő  utáni alapdíjat, és mindegyik saját frakciótagja után az alapdíj 0,6  százalékát kapja. A képviselői alapdíj 231.900 forint, vagyis ez az  összeg majdnem hétmillió forint.

A szabályok szerint független képviselőknél ugyanez az arány  0,75 százalék, vagyis ha - független képviselőkből álló csoportként  - együtt maradna az MDF frakciója, miután a létszámuk 10 fő alá  csökken, összesen nagyjából hét képviselőnyi alapdíjat kapnának egy  hónapban a működésre.

Vas János nem ülne vissza az MDF-frakcióba

Vas János nem ülne vissza az MDF-frakcióba. Ezt maga a volt frakciótag  nyilatkozta pénteken. Azt mondta: még nem döntötte el, hogy amikor április 10-én lejár a hat hónap, amit független képviselőként le kell töltenie, belép-e valamelyik pártba is, de, mint kiemelte: az  biztos, hogy az MDF-be nem ül vissza.

Hozzátette: megkeresték az MDF-frakciójából, de mint  hangsúlyozta, ez már nem az az MDF, amiből valaha eljött.

Herényi Károly frakcióvezető az MTI-nek pénteken azt mondta, nem  tárgyalnak független képviselővel a belépésről.
A Tisztelet Társasága által delegált Vas János tavaly október  10-én jelentette be, hogy átül a függetlenek közé.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.