Csak a hallgatók harmadának adna ösztöndíjat a minisztérium

Szűkítené a tanulmányi ösztöndíjra jogosult egyetemisták és főiskolások körét az Emberi Erőforrások Minisztériuma – derül ki a felsőoktatási törvény módosításának az Eduline birtokába került tervezetéből. Ha a kormány is rábólint a változtatásra, több tízezer hallgató veszíthet havi 10-30 ezer forintot.

Az októberi tervezet alapján az erőforrás-minisztérium tizenöt százalékkal vágná vissza a tanulmányi ösztöndíjra jogosult hallgatók arányát. Az állam jelenleg minden második – államilag finanszírozott formában tanuló – egyetemistának utal havi 6-25 ezer forintos ösztöndíjat az előző félévi tanulmányi eredmény alapján, de a jövőben csak a hallgatók legfeljebb 35 százaléka kaphatna ösztöndíjat – írja az Eduline.hu.

Kis Norbert volt helyettes államtitkár már júniusban jelezte, hogy az oktatási államtitkárság átalakítaná a tíz éve működő hallgatói juttatási rendszert, „ma ugyanis szinte alanyi jogon jár az ösztöndíj”, „a kormány szándéka viszont az, hogy csak a legkiválóbbak vehessék igénybe a juttatást”.

Az új szabályokat felmenő rendszerben vezetnék be, vagyis a 35 százalékos korlátozás a 2013 szeptemberében kezdő elsőéveseket érintené elsőként, de nemcsak az alapszakosokat, hanem a felsőoktatási szakképzésen tanulókat, a mester- és az osztatlan szakosokat is.

Megmarad ugyanakkor az a szabály, hogy tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást csak az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatók kaphatnak, az önköltséges formában tanulók akkor sem jogosultak ösztöndíjra, ha kitűnő eredménnyel végeznek.

Nem változna viszont a szociális ösztöndíj és a köztársasági ösztöndíj rendszere és összege sem. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.