galéria megtekintése

Leereszkedett a magyar vasfüggöny a horvát határon is

17 komment

NOL

Éjfélkor Magyarország Szerbia után Horvátország felé is lezárta a zöldhatárt. Péntek délután már terrorelhárítók, rendőrök és katonák lepték el a magyar-horvát határhoz közeli településeket azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentést tett a döntésről, melynek a hivatalos célja a menekültáradat megállítása. A horvátok a felé a Szlovénia felé küldik tovább a menekülteket, amely jelezte, ha Ausztria és a célország Németország nem zárja le a határait, akkor ő megfontolja a migránsok továbbengedését.

A terrorelhárítók, rendőrök és katonák előző nap tudták, hogy péntek este jönniük kell, vagyis a határzárról szóló döntés nem pénteken született meg, akkor csak kihirdették. Azt is közölték velük, hogy legalább egy hétig maradnak.

Menekültek Zákánynál. Éjféltől tilos lesz az átjárás
Menekültek Zákánynál. Éjféltől tilos lesz az átjárás
Kovács Klára / Népszabadság

A drávaszabolcsi közúti átkelőnél nagy volt a csend este, ott pénteken a horvátok már nem dobtak át menekülteket. Beremend centrumában, egy pizzériában tíz terepszínű ruhás katona relaxált, iddogálva. A határátkelőnél csak az esőcseppkoppanások zavarták a csendet. Az Ökumenikus Segélyszervezet – gyümölcsöt, vizet, müzlit, pelenkát osztó – sátrában megtudtam az ott dolgozó nőktől, hogy délután kettőkor jött egy hatszáz tagú csoport horvát oldalról, őket busszal elvitték Magyarbólyba, majd onnan vonaton a nyugati határra. Az aktivisták elmondták, hogy ha éjfélkor érvénybe lép a határzár, nekik is szedniük kell a sátorfájukat.

Este nyolckor befutott tíz busszal az utolsó menekültcsoport Beremendre. Ők még átjöhettek, és beszálltak a magyar oldalon várakozó buszokba. Szombattól már csak azok tehetik be a lábukat Magyarországra, akiknek érvényes útlevelük van, és kérik a regisztrálásukat az átkelő szomszédságában hetekkel ezelőtt kialakított, magas dróttal körbekerített tranzitzóna konténerirodáiban.

 

De ők sem maradhatnak soká. A szerb határon emelt hasonló létesítményekben menekültstátust senki sem kapott. Az uniós tagállam Horvátországból belépők esetében a kísérlet még inkább kudarcra ítéltetett.

A helybéliek szerint megjósolhatatlan, hogy a horvát határkerítésnél megismétlődik-e a röszkei csata. Bíznak benne, hogy nem. De erre csak akkor van esély, ha a menekülteket sikerül Szlovénia felé terelni.

Percről percre a határzárról

02:01 Percről percre közvetítésünk itt véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.  Szombat reggel már a horvát–szlovén határról jelentkezünk.

01:35 A Mad Max-vonat még bent áll a zákányi vasútállomáson.

01:24  A zákányi vasútállomáson folyamatosan ültetik fel a vonatra a menekülteket. Fél kettő előtt mindenki fent van, a magyar rendőrök segítettek, voltak gyerekek, akiket ők vittek fel karban. A szerelvény egyébként 16 kocsiból áll, de hármat lekapcsolnak, mert nincs elég menekült, a magyar hatóságok többre számítottak. A menekültek nyugodtak. Ideje elszívni egy győzelmi szivart – örül ennek egy magyar rendőr.

00:50 Letenyén – ahol a magyar hatóságok a kettő közül az egyik tranzitzónát felállították – több száz katona és rendőr biztosít. Tömegeket az M1 szerint nem várnak.

00:48 A Mad Max-vonat csak később érkezik.

00:44 Három perc múlva aztán jöttek a katonák. Először felhúzták a gyorstelepítésű drótakadályt, aztán elkezdték felállítani a kerítést is. Láthatólag már van rutinjuk. A húsz méter hosszú sávon harminc másodperc alatt húzták fel a drótot a kerítésoszlopokra.

00:41 Zákánynál a magyar oldalon négy rendőr beáll abba a határrésbe, ahol a menekülteket átengedték. A horvát oldalon négy horvát kolléga szintén így tesz. Nézik egymást,

00:38 Az M1 helyszíni jelentése szerint Muraszerdahelyen nincs nyoma annak, hogy a szlovének nagyon készülődnének. Az első menekültek érkezését szombat délután kettő körül várják. Miro Cerar szlovén kormányfő korábban azt mondta, szombat reggelig 4-10 ezer menekült érkezésére lehet számítani.

00:37 Zákánynál átjött az utolsó menekült is.

00:30 Kovács Zoltán kormányszóvivő egy zákányi sajtótájékoztatón tett bejelentést a magyar határzárról. Megismételte, amit délután már Szijjártó is mondott, vagyis hogy a határzárra azért volt szükség, mert az EU-csúcson nem született döntés Görögország határainak a közös uniós védelméről, és hozzátette, ez csak a második legjobb megoldás e közös határvédelem után.

00:20 Egyre több a magyar katona és a rendőr.

00:13 Kihunytak a fények, mintha az áramtermelő aggregátorokból kifogyott volna az üzemanyag. A menekültek a vaksötétben botorkálnak át a határon, csak itt-ott villan zseblámpa a kezükben. A rendőrök a sajátjukkal világítanak nekik, és segítenek az újságírók is.

Az aggregátorok kifogytak az üzemanyagból, ami után a menekültek többségének vaksötétben kellett botorkálnia
Az aggregátorok kifogytak az üzemanyagból, ami után a menekültek többségének a vaksötétben kellett botorkálnia
Kovács Klára / Népszabadság

00:09 Az Index írja, hogy Magyarbólyban még bent áll egy vonat, amely a nyugati határra viszi a menekülteket. A nyolc vagonból álló szerelvényen lévők nyugodtak, csak egy-egy gyerek sír fel néha.

00:05 Azokat a menekülteket, akik a horvát vonatról leszállva lépik át a határt, még átengedik. Zákányon vonat várja őket. Ez jó hír azoknak, akik féltek a röszkei csatához hasonló jelenetektől, hiszen Horvátország nem hoz több menekültet a magyar határra, a többieket már Szlovénia felé, Maceljre és Muraszerdahelyre szállítják.

Horvát oldalon még hosszú a sor
Horvát oldalon még hosszú a sor
Kovács Klára / Népszabadság

00:00 Magyarország hivatalosan lezárta a horvát határt a menekültek előtt. Belépni ezután csak legálisan lehet.

23:48 A menekültek kettes sorokban jönnek. A határsávnál állva nem látjuk a sor végét. Szerény becslés, hogy minimum ezren jönnek. A katonák készenlétben állnak, a rendőrök segítik a menekülteket, mutatják nekik az utat.

Az utolsó pillanatban a horvátok még egy vonatnyi menekültet küldtek át Zákánynál
Az utolsó pillanatban a horvátok még egy vonatnyi menekültet küldtek át
Kovács Klára / Népszabadság

23:35 A horvátországi Botovóra befutott az a vonat, amellyel a horvátok az utolsó előtti pillanatban még 1500 embert akarnak átküldeni Zákánynál. A menekültek útját kivilágították arra a körülbelül 300 méterre, amennyit a zákányi vasútállomásig a kell megtenniük az elmúlt napok esőzései miatt alaposan felázott talajon a fenyőcsemeték között. Ők az utolsók, akik papírok nélkül jöhetnek a vasfüggöny legördülése előtt.

És csak jönnek
És csak jönnek
Kovács Klára / Népszabadság

23:10 Egy polgárőr kérdezi, hogy valóban el akarunk-e menni a zákányi áteresztő pontig, mert szerinte nem lesz szép látvány. Ami azt illeti, igaza van, Bokáig ér a sár, mindenütt eldobott szemét hever.

22:57 A rendőrök nem engedték tovább kollégánkat kocsival Zákányról a határhoz. Ennek az oka egyszerűen az, hogy túl nagy a sár. Gyalog menni lehet.

22:52 Zákány körül iszonyú köd van. Riporterünknek sikerült beszorulnia egy rendőrségi konvojba, de az előtte álló autó rendszámtábláját is alig tudja kivenni.

A rendőrök segítőkészek
A rendőrök segítőkészek
Kovács Klára / Népszabadság

22:48 Szijjártó Péter az M1-en úgy nyilatkozott, rendőrség mindenre fel van készülve a magyar–horvát határon. Elmondása szerint Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági kabinet ülésén világossá tette: a rendőrség fel van készülve arra, ha a horvát határon „támadás” érné Magyarországot, megvédje a magyar embereket.

22:45 Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter délután bejelentette, hogy  Magyarország éjfélkor lezárja a horvát határt a menekültáradat megállítása érdekében. A döntést az Orbán-kormány azzal indokolja, hogy a csütörtöki-pénteki EU-csúcson nem született megállapodás egy közös uniós erőről, amely Görögország határain parancsolna megálljt a menekülteknek. Horvátország a magyar határzárra reagálva bejelentette, hogy a menekülteket Szlovénia felé küldik tovább, Szlovénia pedig jelezte, ha Ausztria és a célország Németország nem zárja le a határait, akkor az ország megfontolja a migránsok továbbengedését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.