galéria megtekintése

Csak nem fogynak a költségek, újabb milliárdok mennek el a beruházásra

10 komment


Szalai Anna

Újabb tételek bukkantak fel a jövő évi költségvetési tervezetben a 2017-es úszó-világbajnoksághoz kapcsolódóan. A vizes játékok megrendezéséhez szükséges létesítményfejlesztésre 8,96 milliárd forintot irányoztak elő, csaknem kétmilliárd jut a fő rendezvényhelyszínként megvalósuló csodauszoda melletti Dagály strandfürdő felújítására. A nyílt vízi úszás versenyszámainak otthont adó Balatonfüred 1,206 milliárdot kap parkolóépítésre és további 400 milliót kompkikötő létesítésére.

Így

újabb 12,5 milliárddal lesz drágább a vizes világbajnokság megrendezése.

 

Miközben alig egy hónapja hétmilliárddal egészítették ki a projekt költségvetését. A beruházás bruttó ­összköltsége akkor 55,7 milliárd forintra nőtt. Holott Gyárfás Tamás szövetségi elnök 2015-ben még 25 milliárdra becsülte a rendezés költségeit, ami alig néhány hónap alatt bruttó 48,6 milliárdra hízott. Ma már látható, hogy az is csak közbülső állomás volt.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint azonban a jövő évre betervezett 12,5 milliárddal

valójában nem emelkedik

a beruházás költségvetése. Ezen beruházások kivitelezése – válaszolták a Népszabadság kérdésére – évek, évtizedek óta napirenden van, azokat az állam a 2017-es FINA-világbajnokságtól függetlenül is megvalósítaná, így az azokhoz kapcsolódó kiadások nem sorolandók a világbajnokság költségvetési tételei közé.

Magyarázatul még azt is hozzáfűzték, hogy „az elmúlt években szerte az országban igen nagyszámú egyedülálló, közösségi célú fejlesztés ment végbe sport-, kulturális, oktatási és idegenforgalmi céllal. Az említett fejlesztések sem kizárólag, sőt nem is elsősorban az élsportot szolgálják ki: valamennyi létesítmény nyitva fog állni a nagyközönség előtt, bázisa lesz a tömegsportnak, illetve kiszolgálja az iskolás és óvodás gyerekek úszásoktatását – amellett, hogy a beruházások sok ezer magyar embernek adnak munkát."

Orbán Viktor 2015. már­cius 15-én tette le a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Uszodaközpont alapkövét. Akkor azt mondta:

semmilyen áldozatot nem tagad meg a sporttól.

Az ünnepélyes megnyitót a Várkert Bazár előtti Duna-szakaszon rendezik 2017. jú­lius 14-én.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.