Csak keveseknek jut villámgyors ellátás

Az ötlet jó, ám a kaposváriak harmincnapos onkológiai kivizsgálási modellje bármily sikeresnek látszik is, nem kínál kész megoldást az ország más területein – mondta lapunknak Poller Imre egészségügyi szakértő, a PX Consulting ügyvezetője.

Hozzátette: a szoftver viszont arra nagyon is alkalmas, hogy pontosan megmutassa, hol vannak az ellátásban szűk keresztmetszetek, ahol a fejlesztés tényleg javíthat mind a kivizsgálás, mind a terápia hatékonyságán.

A Népszabadság szombati számában számolt be arról, hogy Kaposváron egy szoftverrel és némi betegút-szervezéssel hatodára rövidítették a daganatgyanús betegek kivizsgálásának idejét.

A kaposvári kórház műszerellátottsága kiemelkedő
A kaposvári kórház műszerellátottsága kiemelkedő
Láng Róbert

Poller Imre szerint a kaposváriak nagyon szerencsések, mert jól felszerelt diagnosztikai hátterük van például a sugárterápiás műszerparkban, így PET és MR tekintetében is jobb a helyzetük, mint a budapestieknek. (A kaposvári sugárterápiás kezeltek 10-15 százaléka egyébként a fővárosból érkezik.) Csakhogy az ellátás feltételei az ország különböző onkológiai centrumaiban meglehetősen egyenetlenek. Sok helyen a szűk keresztmetszet, a sebészeti vagy a sugárterápiás eszközök hiánya akadályozza a gyors ellátást. Talán nincs is olyan hely, ahol minden feltétel adott. Még a nagyon jó eredményeket produkáló kaposváriaknak is fejfájást okoz, hogy nincs elég patológus orvosuk a leletek elemzéséhez.

Az ellátás gerincét adó daganatsebészet komoly válságban van az országban, a műtétekhez nincs elég szakember, kevés az altatóorvos és az ápolónő. A sugárterápiás eszközpark most van megújulóban, ám míg a hazai megbetegedési arányok mellett a nemzetközi standardok alapján az évi több mint 70 ezer megbetegedés mellett 45 ezer sugaras kezelésre lenne szükség, nálunk ilyen kezeléshez csak a rászorulók fele jut.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.