Orvosi kamara: a közgyűlésen csak igent lehetett nyomni

A felügyelőbizottság (fb) nélkül maradt Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombatra újabb közgyűlést hívott össze, amelynek egyetlen napirendi pontja az új fb megválasztása volt.

Az előző testület három héttel ezelőtt lemondott, miután a köztestület gazdálkodásában számos visszásságot talált. Az erről készült jelentés hitelességét a kamara vezetői vitatták, sőt miután az nyilvánosságra került, az fb visszahívását kezdeményezték.

Ám mielőtt erre a legutóbbi közgyűlésen sor került volna, az ellenőrző testület maga mondott le, és rendőrségi feljelentést tett.

Már a voksolás előtt is volt, aki kifogásolta, hogy a szavazógépen csak egyetlen gomb van, és csak igent lehetett nyomni. Így lehetett tudni, hogy ki voksolt volna nemmel, illetve hányan tartózkodtak.

A kifogás ellenére a felügyelőbizottságot újraválasztották. Akadt egyéb probléma is: egy budapesti háziorvos, aki nem küldöttként volt jelen, hanem csak kamarai tagként, hiába kért szót, nem kapott. Az igazáért kardoskodó orvosnő mikrofonját Éger István elnök el is némíttatta.

Az orvosnő megkérdezte, milyen passzus tiltja meg, hogy hozzászóljon, hisz ő a tulajdonos, és az alkalmazottait kérdezgetné. A tagdíj ugyanis a MOK osztatlan vagyona, ő meg befizette, tehát tulajdonos. Mire Éger István úgy reagált, hogy ez nem napirendi hozzászólás, hagyja abba. Az orvosnő azonban tovább beszélt, mire a kamara elnöke szólt a technikusoknak, vegyék le a hangot a mikrofonjáról. A hozzászólásra Gyovai Sándor, a kamara jogásza közölte: nincs olyan passzus, ami alapján ne kaphatnának szót a nem küldöttek.

Az orvosnő azonban hiába kapott ezt követően ismét mikrofont, az továbbra is néma maradt. A közjáték után a küldöttek elnöknek Komlóssy Attilát választották meg, aki az előző felügyelőbizottság tagjaként maga is részt vett a botrányt kiváltó vizsgálatban. Hiába kerestük, új tisztségében most nem akart nyilatkozni, így azt sem tudhattuk meg: folytatják-e az előző bizottság munkáját, vagy új vizsgálatot kezdenek a kamara gazdálkodásáról.

Komlóssy Attila február elején lapunknak még azt mondta: szerinte is szükség volt a belső ellenőrzésre, ám annak módszereivel és interpretálásával már nem értett egyet, ezért a bizottsági határozatok megszavazásakor leginkább tartózkodott. A testület alelnöke Mártai István lett, aki néhány hónapja távozott az Országos Mentőszolgálat főigazgatói posztjáról. Az új tagok Dobi István, Entz László, Kerényi Csaba, Koroknai András, Kun Gábor lettek.

A korábbi tagok közül Dévényi Ferenc és Duray Aladár személye nem változott, Komlóssy Attilát pedig elnökké választották.

Mint arról korábban beszámoltunk: az orvosi kamara gazdálkodásával kapcsolatos visszásságok miatt korábban a felügyelőbizottság a kamara elnöke és az elnökség visszahívását kezdeményezte. Éger István elnök viszont az ellenőrző testületet hívta vissza, mert szerinte szakszerűtlenül és pontatlanul végezte a munkáját. Aggályait pedig elsősorban nem az orvosi kamara vezetőivel, hanem a nyilvánossággal osztotta meg, és ezzel ártott az orvostársadalomnak. A három héttel ezelőtti küldöttgyűlés a felügyelőbizottság „botrányos” jelentését meg sem hallgatta, ellenben megerősítette posztján Éger István elnököt.

Lapunk úgy tudja, a törvényességi felügyeletet gyakorló tárca vizsgálja: jogszerű volt-e az előző, február 15-i küldöttgyűlés, amely ismét megerősítette tisztségében Éger István elnököt, valamit elnökségét. A törvényességi felügyeleti eljárás keretében Égernek március végéig kell beszámolnia a miniszternek, hogy eleget tett-e az adatvédelmi biztos előírásainak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.