galéria megtekintése

Csak elterelés az egész Kiss-ügy?

5 komment


Fekete Gy. Attila

Az idézett tanúk nem mentek el pénteken a vesztegetéssel vádolt Kiss Ernő dandártábornok tárgyalására, ahol a bíró felolvasott egy titkosítás alól feloldott iratot, amely szerint az ügy kezdetén felvetődött: Kocsis István az illegális bevételeinek eltüntetését akarta leplezni az eljárással.

Elvileg tanúk meghallgatásával és szembesítésével folytatódott volna a Fővárosi Törvényszéken pénteken a vesztegetéssel vádolt Kiss Ernő nyugalmazott dandártábornok, az ORFK egykori bűnügyi főigazgatójának büntetőpere, azonban sem Kocsis István, az MVM, majd a BKV volt vezérigazgatója, sem bizalmasa, Szász András nem jelent meg a tárgyaláson. Utóbbi halaszthatatlan orvosi kezeléssel indokolta távolmaradását, Kocsis nem küldött igazolást.

Kiss és Kocsis áprilisban a bíróságon. Ha nem neki adta az egymilliárdot, akkor kinek?
Kiss és Kocsis áprilisban a bíróságon. Ha nem neki adta az egymilliárdot, akkor kinek?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kiss Ernő ellen – mint már megírtuk – azért emelt vádat az ügyészség, mert az ellene hónapokig tartó titkos nyomozás adatai szerint több tételben mintegy egymilliárd forintot kért és kapott Kocsis Istvántól azért, hogy közbenjárjon az érdekében, s kapcsolatai révén számára kedvezően befolyásolja az ellene az MVM gazdálkodásával összefüggésben 15 milliárdos hűtlen kezelés gyanújával indított büntetőeljárást. Kissnek Polt Péter legfőbb ügyész és Pintér Sándor belügyminiszter útján azt kellett volna elérnie – legalábbis az első híradások szerint –, hogy Kocsis ellen ne induljon eljárás.

 

Kocsisnak az előző tárgyaláson tett vallomása szerint Kiss megbízatása valójában arról szólt, hogy nézze át az MVM-ügy sok ezer oldalas nyomozati anyagát, és

keresse meg benne azokat a hibákat, amelyeket a védelem a bíróság előtt kihasználhat. Ezért ígértek neki 300 ezer eurót, aminek nagy részét azonban nem fizették ki.

Kocsis tagadta a vád állítását, miszerint több tételben összesen közel egymilliárd forintot adott volna át Kiss Ernőnek.

A zavaros ügyben a pénteki tárgyaláson előkerült egy újabb titkosítás alól feloldott határozat, amelyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) 2012 januárjában Milord fedőnéven elrendelte Kiss Ernő ügyvédje mobiltelefonjának s irodájának a lehallgatását. E határozat indoklásában az áll, hogy „Kocsis István olyan jellegű adatokat kíván a hatóságok tudomására hozni, melyek szerint Kiss Ernő részére több alkalommal adott át ezidáig összesen mintegy egymilliárd forintnyi készpénzt Kiss azon ígéretének fejében, miszerint nevezett kapcsolatai lévén befolyásolni tudja a Kocsissal szembeni eljárást".

Az indoklás a későbbiekben már – mintha a két bekezdés leírása közben Kocsis meghallgatása megtörtént volna – úgy folytatódik: „Kocsis elmondása szerint a pénzátadások alkalmával többször jelen volt ügyvédje is, aki tudomással bír a tranzakciók hátterében zajló eseményekről".

Kiss Ernő újabb, ma még titkos iratok beszerzését kérte a bíróságtól, amelyek igazolhatják vagy cáfolhatják a gyanúját, miszerint egy másik titkos nyomozás keretében, igen nagy valószínűséggel törvénytelenül hallgatták le a telefonját.

A törvénytelen lehallgatás anyaga bizonyítékként nem használható fel. Kiss azonban nem erre játszik. Sokkal inkább azokra az ellentmondásokra,

amelyek Kocsis vallomása és az NVSZ, illetve az ügyben a nyílt eljárást lefolytató Központi Nyomozó Főügyészség állításai között feszülnek. Például azzal összefüggésben, hogy Kocsis fizetett-e ügyvédje jelenlétében Kissnek, vagy sem.

Az NVSZ határozatából azonban az is kiderül, hogy az ügy kezdetén még ők sem nagyon hittek Kocsisnak. Ellentmondásosnak és zavarosnak ítélték az általa előadottakat, amelyeket a Kiss ellen indított titkos adatgyűjtés adatai sem erősítettek meg. Ami azért is elgondolkodtató, mert az NVSZ emberei szerint Kiss egyáltalán nem konspirál, amikor telefonon másokkal beszél.

Épp azért a szolgálat illetékesei a határozatukban arra is rámutattak: „Az sem zárható ki, hogy a nevezettel (Kiss Ernővel – a szerk.) meglévő állítólagos személyes kapcsolatából adódó szituációt kívánja Kocsis akként kihasználni, hogy az általa a hatóságoknak elmondott információkkal

próbálja a korábban általa esetlegesen elkövetett bűncselekményből származó illegális bevételt részben „eltüntetni".

Annak azonban egyelőre semmi jele, hogy a nyomozás során vizsgálták volna, hogy ha Kocsis nem Kissnek adta az egymilliárdot – mint azt vallotta is –, akkor mi lett a pénz sorsa?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.