galéria megtekintése

Csak egy kis nyugalmat szeretne a Magdolnából elűzött család

5 komment


Rab László

Lendvaiék kisebbik gyereke két hetet töltött a Szentkirályi utcai átmeneti otthonban, ahol ellopták a telefonját és a kórházba összekészített ruháját, majd elszedték a zsebpénzét is.


Elhelyezkedtünk, együtt vagyunk, nyalogatjuk a sebeinket, szeretnénk, hogy egy kis nyugalom is legyen már az életünkben – mondta lapunknak Lendvai Andrea, a józsefvárosi Magdolna negyedből októberben kilakoltatott család tagja. A Lendvai család jelenleg albérletben él, ahogy az asszony fogalmazott: szeretnének megnyugodni, egy kicsit összeszedni magukat.

Lendvai Géza és felesége, Lendvai Andrea
Lendvai Géza és felesége, Lendvai Andrea a kilakoltatás előtt
Földi Imre / Népszabadság

– A cuccaink közül sok minden elhányódott menet közben – idézte föl az elmúlt hetek eseményeit az agydaganat miatt sugárkezelésre járó, negyven körüli járó asszony. A kisebbik gyereket, aki két hetet töltött a Szentkirályi utcai átmeneti otthonban, meglopták. Az egyik este az anya a kórházból mesét mondott neki telefonon, de a kisfiú elaludt, és mire reggel fölébredt, a készüléknek hűlt helye volt. Az otthon azzal védekezett, hogy az értékes tárgyakat este le kellett volna adni megőrzésre.

 

Ez történt azzal a ruhaköteggel is, amit az anyja készített neki, mert a gyereknek is be kellett mennie a kórházba egy kisebb kezelésre néhány napra. Az anya szerint, miután a zsebpénzét is elszedték, ki kellett a gyereket menekíteni az otthonból.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Nem derült aztán ki, hová tűnt a gyerek holmija – mondta az anya, és hozzátette: szomorú, hogy egy védekezésképtelen, élete legrosszabb helyzetében lévő gyerekkel ilyen megtörténhetett. Arra a kérdésünkre, hogy mi történt vele a kórházban a kilakoltatás után, Lendvai Andrea elmondta, áttétet találtak az állkapcsában, két fogát is ki kellett húzni, jár a sugárkezelésre, az orvos pihenést javasolt neki, de ő megőrülne, ha a négy fal között lenne, inkább dolgozik. A Tesco Bécsi úti üzletében bevásárlási asszisztensként dolgozik, kollégái sokat segítettek neki, amikor az albérletet lakhatóvá tették.

A 21 éves nagyobbik fiú időközben munkát vállalt, és be tud segíteni az albérlet költségeibe. A férj, Lendvai Géza, aki egy ideig a Menhely Alapítványnál húzta meg magát, a nyugdíjazásával kapcsolatos papírokat intézi.

Mások is segítettek a családnak, több orvost és magánembert találunk közöttük. Volt, aki pénzzel és volt, aki jó szóval bátorította a Magdolna negyedből „elűzött" családot. A józsefvárosi önkormányzat viszont egy közleménnyel intézte el a dolgot. Miután a végrehajtó az utcára tette őket, azt írták, hogy megoldották a helyzetüket. Ez azonban nem volt igaz. Leállították ugyan a kilakoltatásokat, de ez Lendvaiékon már nem segített.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A súlyos beteg asszony azt hangsúlyozta, nem az a fajta ember, aki könnyen megadja magát a fájdalomnak. Hajnalban kel, próbál meggyógyulni, és azon van, hogy a gyerekeinek kevesebb keserűség jusson az életben, mint neki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.