galéria megtekintése

Csak egy fideszes állt ellen, amikor eladták a magyar földet

7 komment


Hargitai Miklós

Az ellenzék és a civil természetvédők tiltakozása, illetve az ombudsmani ellenjavallat dacára elfogadta kedden a parlamenti kormánytöbbség az állami földvagyon kezeléséről szóló, a nemzeti parkok földjeit a sajátos földpályázati döntéseiről híres Nemzeti Földalapra bízó törvényjavaslatot.

A döntés ellenzői még nem adták fel: most többek között a köztársasági elnöktől, az ombudsmantól és az Alkotmánybíróságtól várják a védett területek megmentését.

Kivették a kétharmados többséget igénylő részeket
Kivették a kétharmados többséget igénylő részeket
Konyhás István / Népszabadság

Két héttel ezelőtt a kormánypártoknak nem sikerült biztosítaniuk a szükséges kétharmados többséget, így most egy átdolgozott, a kétharmadot igénylő szakaszok nélküli verzió került a parlament elé. Erre 110 képviselő (a nem gombot megnyomó fideszes Bencsik János híján az összes jelenlévő kormánypárti) igennel szavazott, 57-en pedig elutasították a javaslatot.

 

A keddi határozathozatal során az LMP-s képviselők a nemzeti parkokat érintő változtatás elleni tiltakozásul a 10 magyarországi nemzeti park nevét és logóját tartalmazó táblákat emeltek magasba, mindegyik ovális táblán az „eladva" felirat virított. Latorcai János levezető elnök a szavazás után azt közölte velük, hogy megsértették a házszabályt, amiről tájékoztatni fogja Kövér László házelnököt.

Bencsik korábban is a törvény ellen szavazott
Bencsik korábban is a törvény ellen szavazott
Teknős Miklós / Népszabadság

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország a köztársasági elnök és az ombudsman segítségét kérte, hogy az alkotmányellenes törvény ne léphessen hatályba. Mint emlékeztetnek rá,

az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa, az Országos Környezetvédelmi Tanács, 170 civil szervezet és több ezer állampolgár, valamint az összes ellenzéki képviselő szerint a törvény veszélyezteti a természeti értékek védelmét, sérti az egészséges környezethez való alapjogot,

és a természetvédelem terén visszalépésre ad lehetőséget, amit egy korábbi AB-döntés alkotmányellenesnek nyilvánított.

Az LMP az előzetes egyeztetések után azonnal megkezdte az ellenzéki aláírások gyűjtését, mivel arra készülnek, hogy a képviselők egynegyedének támogatásával közvetlenül az Alkotmánybírósághoz fordulnak. A Párbeszéd Magyarországért levélben sürgeti a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, hanem kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, és ez utóbbit kérik Székely László ombudsmantól is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.