galéria megtekintése

Kirúgáshullámmal áll fel az állami propagandagép

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 08. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Miközben új állami tévécsatornák indítását jelentik be, eldőlt az is: Dobos Menyhért lesz a négy összeolvadó médium – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI – helyébe lépő Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, a többi intézményvezető sorsa bizonytalan. A cégek 150 kiemelt fizetésű dolgozójának többségét elbocsátják.

A parlament decemberi döntése alapján fél év alatt kell összevonni a négy közszolgálati csontvázintézményt. Négy év után a kormánypártok is rájöttek arra, hogy a médiarendszer átalakításakor feleslegesen tartották meg ezeket. A nagy múltú intézményeket 2010-ben egy-egy ötven főnél kevesebb munkatársat foglalkoztató csontvázintézménnyé alakították, amelyek leginkább csak kifizetői helyek a kádereknek.

Dobos Menyhért, a nemzet főadójának vezetője
Dobos Menyhért, a nemzet főadójának vezetője
Máthé Zoltán / MTI

A cégek élére ugyanis olyan személyeket neveztek ki, akik előzőleg a jobboldali médiabirodalmakhoz tartozó orgánumoknál (Lánchíd Rádió, Hír TV) dolgoztak, vagy korábban már meggyőző gesztusokat tettek a Fidesznek. Így lehetett Medveczky Balázs az MTV, Dobos Menyhért a Duna TV, Jónás István a Magyar Rádió és Gazsó L. Ferenc pedig az MTI vezérigazgatója. Dobos akkor lopta be magát különösen a Fidesz szívébe, amikor a 2010-es választások előtt Medveczky Balázzsal együtt kitették Gyárfás Tamást és a Napkeltét az MTV-ből, másnap a műsort addig bojkottáló fideszes és KDNP-s politikusok már benn is voltak a köztévé reggeli műsorában.

 

A négy zrt.-nél jelenleg több mint 150-en maradtak állományban kiemelt fizetésekkel, a cégek csupán megrendelői és programtervezői feladatokat látnak el. A pénz az állami gyártócégnél, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) van, ott készülnek a műsorok, illetve onnan rendelnek műsorokat külső, jórészt a Fideszhez kötődő produkciós irodáktól.

A Szabó László Zsolt vezette MTVA évről évre egyre több pénzzel gazdálkodhat, az idei költségvetése meghaladja a 80 milliárd forintot, s éppen tegnap jelentették be, hogy március 15-től hírcsatornává alakítják az M1-et, a nemzeti főadó pedig a Duna TV lesz, oda teszik át a nagy költségvetésű szórakoztató műsorokat. Nyáron pedig indul az új sportcsatorna, az M4.

Az elmúlt években komoly feszültség alakult ki az MTVA és a négy csontvázintézmény vezetői között, mert a médiaszolgáltatási alap részben átvette a megrendelői és programtervezési feladatokat is. Ezzel valójában kiürült a négy szervezet és teljesen világossá vált, hogy ezeket nem érdemes fenntartani.

A törvény alapján az összevonás úgy jön létre, hogy az MTV, a Magyar Rádió és az MTI beolvad a Duna TV-be, amely Duna Médiaszolgáltatási Zrt.-ként működik tovább. Dobos Menyhért ugyan közel van a nyugdíjkorhatárhoz, de információink szerint élvezi Karas Monikának, a Médiatanács elnökének és Balogh Lászlónak, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnökének bizalmát.

A négy intézménynél jelenleg dolgozó mintegy 150 munkatárs többségét várhatóan szélnek eresztik. A fizetésükből éves szinten félmilliárd forintot takaríthatnak meg, amit aztán a médiaszolgáltatási alap költhet el.

Az MTVA dolgozói körében is igen feszült a hangulat, mert arra számítanak, hogy Szabó László Zsolt vezérigazgató még a héten bejelenti az újabb csoportos létszámleépítést. A vezérigazgató korábban azt mondta, hogy várhatóan száznál több, de kétszáznál kevesebb dolgozót fognak elküldeni, információink szerint azonban kétszáznál is több dolgozó elbocsátására készülnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.