galéria megtekintése

Csak a vesztésre álló fideszeseknek fontos a demokrácia

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 07. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

Húsz éve vidéken még elképzelhetetlen lett volna, hogy az önkormányzati választások előtt a polgármesterjelöltek ne üljenek le vitázni egymással. Ma már az számít kuriózumnak, ha egy-egy vita mégis létrejön, a kormánypárti jelöltek ugyanis a legkülönfélébb indokokkal utasítják el a disputát.

A rendszerváltáskor minden településen természetes volt, hogy az önkormányzati választások polgármesterjelöltjei közös fórumon vitatták meg egymással programjukat. Általában közönség előtt folyt a diskurzus, s a publikum is kérdezhetett a jelöltektől. A politikai erőpróbát mindenütt egyenesben adta vagy utóbb vágás nélkül levetítette a helyi tévé. Ez a szokás húsz évig tartotta magát. Mostanra ennek vége, alig akad olyan város, ahol a polgármesterjelöltek megvitatnák egymással elképzeléseiket, a kormánypárti politikusok ugyanis kitérnek a közös választási fórum elől.

Egy lehengerlő stílusú debattőr. Botka László esélyes Szegeden, ezért le is ülnek vele vitázni
Egy lehengerlő stílusú debattőr. Botka László esélyes Szegeden, ezért le is ülnek vele vitázni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Miskolcon a megyei újság igyekezett egy asztalhoz invitálni a polgármesterjelölteket, ám Kriza Ákos fideszes polgármester jelezte, nincs ideje elmenni, annyi a programja. Debrecenben is a megyei lap szerette volna vitára hívni a polgármesterjelölteket, a Kósa Lajos-utódnak kiválasztott, kormánypárti alpolgármester, Papp László azonban nem kért a semleges terepből, ő csak az önkormányzati tévében hajlandó beszélni a terveiről.

 

Szombathelyen Czeglédy Csaba, a helyi MSZP-elnök próbálta vitára invitálni a jelölteket. Az első, ötpárti egyeztetésen még képviseltette magát a Fidesz–KDNP-frakció, de később azt üzenték, nem vitáznak, inkább közvetlenül az emberekkel osztják meg terveiket. Győrben a DK színeiben induló polgármesterjelölt, Neupor Zsolt kezdeményezett vitát Borkai Zsolttal, de még nem kapott választ.

Pécsen, az Értelmiségi Klub 1990 óta mindig megrendezte a polgármesterek vitáját. Idén is belefogott a klub a szervezésbe, ám Páva Zsolt, a város fideszes vezetője jelezte, nincs ideje a vitára. Tény, hogy Páva roppant elfoglalt. Alig egy hét alatt tesztelt elektromos buszt, előadást tartott településfejlesztő konferencián, köszöntőt mondott reumatológus-vándorgyűlésen és egyetemi rendezvényen, felszólalt egészségprogramon, dizájnhéten, jelnyelvi szakkörön és nyugdíjasházban, tánctalálkozót nyitott meg, szobrot és emléktáblát leplezett le, önkormányzati díjakat, színházi jegypénztárat, szolgáltató központot, csemetekertet és mozit adott át. Tegnap városvédő mobilapplikációs program interaktív bemutatóján és diabetológiai szakrendelő átadásán vett részt, ma midibuszt mutat be és óvodai központot avat, holnap biogázüzemnél vág szalagot, rajzpályázat nyerteseivel ráz kezet, együttműködési megállapodást ír alá, kínaiakkal tárgyal, idősek Ki Mit Tud?-ján tapsol... és ez így megy a választásig (amiképp szinte valamennyi újrainduló kormánypárti polgármester esetében), s a protokolláris jelenésekről – persze – tudósít az önkormányzat netes hírportálja.

Páva Zsoltnak túl sok buszt kellett megtekintenie
Páva Zsoltnak túl sok buszt kellett megtekintenie
Sóki Tamás / MTI

Szekszárdon az LMP színeiben induló, s a baloldal pártjai által támogatott Hadházy Ákos levélben hívta meg nyilvános beszélgetésre a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét, Ács Rezső alpolgármestert, ám ő nem válaszolt a kezdeményezésre. A Fidesz trafikmutyiját leleplező Hadházy bevallja, hogy immár nem is erőlteti a dolgot, hisz Ács a közelmúltban arról nyilatkozott, Szekszárdon nincs állástalanság, márpedig ez csak papíron van így, hisz azért négyszázalékos a munkanélküliség, mert sok a közmunkás, és mert a 32 ezres város aktív korú lakóinak 10-15 százaléka külföldön talál megélhetést. Ha ezt valaki eltagadja, s azt hirdeti, hogy nincs gond a foglalkoztatással, akkor azzal nem lehet értelmesen vitatkozni – véli Hadházy.

Dombóváron egy civil szervezet hívta vitára a polgármester-aspiránsokat: a fideszes Vida Tamás – indok nélkül – elállt ettől a lehetőségtől. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy a civil színekben újrainduló, s a baloldal támogatását élvező Szabó Loránd ellenzéki polgármesterként nagyon kemény ellenfél volt a többségben lévő fideszeseknek, hisz perek sorát nyerte meg ellenük, s két fideszes képviselő annyira belekeseredett a kudarcokba, hogy távozott a testületből.

Békéscsabán Velkey Gábor, a baloldal jelöltje eddig hiába hívta vitára vetélytársait, senki sem válaszolt a megkeresésre. Kecskeméten úgy volt, hogy leülnek egymással beszélgetni az ellenzéki polgármesterjelöltek, de a kormánypárti Szemereyné Pataki Klaudia nélkül. Ezért az ellenzék egy bábut akart rakni a neki szánt székbe. Ám a napokban Hugyecz Zoltán, a baloldal közös jelöltje is kihátrált a vitából, így nem tudni, elmarad-e a vita, vagy a Jobbik és az LMP jelöltje neki is bábut rak a székébe.

Horváth Csaba pécsi politológus szerint a bábu odaültetése találó performansz, mert a kormánypárti polgármesterjelöltek túlnyomó többségének nincs önálló véleménye és akarata. Horváth biztos abban, hogy a fideszes városvezető-jelöltek központi utasításra vagy ajánlásra maradnak távol a vitáktól. Csak a saját körükben, fanjaik és csápolóik előtt lépnek fel, nem kérnek abból, hogy az est moderátora vagy a szót kapó közönség feltehessen kínos kérdéseket.

Találtunk azért néhány várost, ahol a kormánypárti képviselőjelölt nem futott meg a harc elől. Nyíregyházán Kovács Ferenc fideszes polgármester maga hívta vitára konkurenseit, amivel alaposan meglepte a jelölttársakat és a város közélet iránt érdeklődő választóit. Szegeden október 10-én összecsap Botka László, a baloldal és Kothencz János, a Fidesz–KDNP embere. Utóbbi vélhetőleg azért teszi ezt, mert egy felmérés alapján – bár Botka esélyesebb – a bizonytalan választók inkább a Fidesz felé hajlanak, s őket szeretné meggyőzni saját alkalmasságáról. Csakhogy Botka lehengerlő stílusú debattőr, akinek fejében van az általa irányított város minden ügye, így Kothencz komoly kockázatot vállal a vitával, igaz, ha nem teszi ezt, akkor nincs esélye maga mögé állítani a bizonytalanokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.