galéria megtekintése

Tényleg csak baráti találkozó?

11 komment


Bita Dániel
NOL

Puch László vendégeiként gyűlnek össze kétnapos búcsúbulira Harkányban a parlamentből kieső szocialisták. Jobbára a régi, ismert arcok, akik a bejutó helyektől messze hátracsúsztak a megújulást szimbolizáló országos listán.

Búcsúbulit tart – ahogy a meghívottak egyike fogalmazott – szerdán és csütörtökön Harkányban a parlamentből kieső szocialista politikusoknak Puch László korábbi pártpénztárnok. „Ha harminc MSZP-s összeül, óhatatlanul politikáról lesz szó", de a pártütésről, új mozgalom zászlóbontásáról szóló találgatások hamisak – mondta lapunknak az egyik résztvevő, hangsúlyozva: többségük a parlamenttől és nem a politikától búcsúzik.

Szekeres Imre és Puch László – Szabó Bernadett / Népszabadság

„Baráti találkozó lesz, ahol politizálni fogunk" – nyilatkozta Szekeres Imre a Népszabadságnak. Hozzátette: ezúttal sem mond mást, mint amit az utóbbi hetek pártfórumain. Azaz: új szervezetet kell létrehozni az MSZP bázisán, amely egy klasszikus szociáldemokrata pártnál több szavazót tud megszólítani, hasonlóan ahhoz, ahogy az olasz baloldal egyesült. Szekeres szerint azonban egy informális összejövetel nem helyettesíti a párton belüli vitákat. Azt sem titkolta, a változást sürgetők között sincs egység abban, hogy reformra, megújulásra vagy – mint ő mondja – teljes újrakezdésre van szükség.

 

Hiszen a résztvevők maguk is sokfélék. Az előző ciklus végén 47 tagú MSZP-frakcióból csak tizenhatan maradtak képviselők. Néhányan Brüsszelben folytatják, mások polgármesternek készülnek. Volt, aki önként vonult vissza, mint Lendvai Ildikó és Káli Sándor korábbi miskolci polgármester. Voltak, akik szívesen maradtak volna, de nem kaptak lehetőséget, például Kovács László és Lamperth Mónika. Sokan pedig indultak a választáson, ám nem befutó helyen.

Eredetileg az MSZP listáján az első harmincban a megújulást szimbolizáló politikusok szerepeltek a vezetés szándéka szerint – köztük több országosan nem ismert újonc –, míg a két évtizede meghatározó arcok hátrébb: Puch 35., Baja Ferenc 37., Juhász Ferenc 39., Boldvai László 44., Szekeres 51. volt. Majd jött az összefogás, a közös listán mindenki hátracsúszott nyolc-tíz helyet. Szűk vereségnél talán még ezek a helyezések is befutónak számítottak volna, a választási eredmény azonban minden várakozást alulmúlt. És utólag úgy tűnik, erre csak Mesterházy Attilának volt forgatókönyve, hiszen a rossz szereplés miatt nem csak a veterán szocialista politikusok maradtak ki, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció frakciót sem alapíthatott.

A Puch által szervezett összetartásra meghívottak egy része tehát csalódott. Néhányan kritikusan beszéltek a pártvezetésről a múlt csütörtöki platformvitán is. Lapunk úgy tudja, a pártvezetéssel szemben kritikus – korábban épp a tisztújítás előrehozását sürgető – szocialista politikusok egy része most attól tart, hogy a május 25-ei EP-választás után az elnökség vált stratégiát, és javasol nyári tisztújítást. A pártelnöki posztra ugyanis eddig senki sem jelentkezett be, a találgatásokban Mesterházy lehetséges kihívójaként leggyakrabban emlegetett Botka László októberig biztosan a szegedi polgármesteri cím megtartására koncentrál. Elnökségi forrásunk erre azt mondta: a választmány egyhangúan döntött az önkormányzati választást követő tisztújításról. „Ezt felül lehet írni, de akkor viselni kell annak a következményét, hogy az önkormányzati kampányban két hónapokig belügyekkel foglalkozunk. Lehet, hogy a jelenlegi vezetés számára kényelmesebb lenne egy nyári tisztújítás, de ez nem vetődött föl" – magyarázta.

Egyébként is nehéz kiszámítani, hogy az önkormányzati választási szereplés hogyan befolyásolja a tisztújítást, hiszen a mostani állás szerint november végén, december elején esedékes kongresszuson egy újabb vereséget is Mesterházy nyakába lehetne varrni. Ha viszont októberben – a nagyvárosokban és főleg Budapesten – jobban szerepel az MSZP, az erősítheti a pártelnököt.

Visszatérve a harkányi búcsútalálkozóhoz, egy résztvevő úgy látja, Puch meghívása csak szép gesztus azoknak, akik közül sokan másfél évtizede együtt politizáltak. De ahogy egy vállalati ünnepségen is ott van mérnök, vezérigazgató és gyártósori munkás, a volt pénztárnok vendégei között is sokféle ember lesz. Az MSZP-ben nincs „kiesettek platformja", a mandátum elvesztése nem sorol mindenkit egy oldalra. Ha bárki szervezkedni akarna, jóval szűkebb körben tenné – mondta.

Kétségtelen, hogy maga a házigazda sokáig inkább Mesterházy támogatójának számított. A legutóbbi tisztújításon a frakcióvezető-helyettesi posztról és az elnökségből is távozott, csak a Baranya megyei szervezet vezetését tartotta meg, pártigazgatóként Velez Árpád, a pártelnök bizalmasa váltotta.

Ráadásul, szemben több meghívottal, Puch belső fórumokon bírálta az összefogást, mondván: bár Mesterházy végrehajtotta a fiatalítást, és ezt segítendő többen, köztük ő maga is, hátraléptek, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Fodor Gábor szereplése hiteltelenítette ezt.

Úgy tudjuk, a pártvezetés nem lát ártó szándékot Puch búcsúbulija mögött, bár volt, aki megjegyezte: az időzítés nem szerencsés, mert a jobboldali sajtó az EP-választás előtti héten a zárt körben elhangzottakkal lesz tele. (Az összejövetelt korábban május végére tervezték, de végül előrehozták.) A szocialisták egyik vezetője azt is megemlítette: nem igaz a vád, hogy ne köszönték volna meg a korábbi frakciótagok munkáját, mindenkit elhívtak a Szabad Sajtó-díj átadására és emlékplakettel is készültek, de tény, hogy a kampány miatt sokan nem mentek el a fogadásra. Egyesek talán nem is szívesen vennének részt a pártvezetés által szervezett „búcsúztatón", hiszen épp őket okolják a kiesésükhöz vezető eredményért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.