galéria megtekintése

Csak azért is tüntetnének Orbán házánál

16 komment


Lencsés Károly

Nem lehet tüntetni a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése szerint sem Orbán Viktor miniszterelnök háza előtt. A rendőrség a múlt szombaton tiltott meg egy, a miniszterelnöki rezidencia elé tervezett demonstrációt, amit Büki Zoltán a Demokratikus Magyarországért Facebook-csoport vezetőjeként jelentett be, mert társaival a menekültkvótáról szóló népszavazás „értelmetlen mivolta" ellen kívánt legfeljebb százas nagyságrendű tömegben tiltakozni.

A tiltott övezet felülnézetből
A tiltott övezet felülnézetből

A rendőrség szerint a

 
„rendezvény helyszínéül szolgáló terület fizikai sajátosságai miatt jelen esetben nemcsak a miniszterelnök szűk lakókörnyezete, hanem az utcában lakó egyéb személyek, szomszédok magánszférához való joga is sérülhet, amely túlmutat az arányosan elvárható tűrési kötelezettségen".

A politikai véleményformálókat sem lehet a magánszférához való alapjogok aránytalan sérelmével, tehát a lakásukon nyomás alá helyezni – derült ki a határozatból.

Az ügy érdekessége, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) a gyülekezési joggal összefüggésben a közelmúltban két határozatot is hozott. Az egyikben – egy szélsőjobboldali demonstráció kapcsán – kimondták: mások jogainak sérelmére vonatkozó távoli, hipotetikus hivatkozások nem adhatnak alapot arra, hogy a jogalkalmazó előzetesen tiltson meg tüntetést. A devizahitelesek Orbán Viktor házához tervezett demonstrációja kapcsán viszont már nem kifogásolták az alkotmánybírák, hogy azt ugyancsak egy vélelmezett későbbi következményre, mások magánélethez fűződő jogának esetleges sérelmére hivatkozással tiltották meg.

Büki jogorvoslati kérelmet nyújtott be a rendőrségi tiltó határozat ellen, de a bíróság kimondta: a magánszférához való jog felülírhatja a gyülekezési szabadságot, mert senkinek nem kell eltűrnie, hogy vasárnap este az otthonában zaklassák.

„A közéleti szereplők fokozottabb tűrésre kötelesek magánéletükbe való beavatkozásokkal szemben, azonban az Alkotmánybíróság határozatában is rögzítetten nekik is joguk van az otthon nyugalmára. Lakóövezeti otthonuk közvetlen szomszédságában továbbá mások is élnek, akiket foglyul ejt a hangos kiabálással járó tiltakozás"

– olvasható a verdiktben.

A bíróság szerint így a rendőrség megalapozottan döntött, amikor a magánélet tiszteletben tartásához való jog védelmére, mint a gyülekezési törvényben nem nevesített tilalmi okra hivatkozott. Büki álláspontja: ez rendkívül kreatív megközelítés, hiszen ettől kezdve a bíróság szabadon alkothat jogot, s akkor nincs is szükség a parlamentre. A civil aktivista szerint ez egészen elképesztő, mert az igazságszolgáltatás kizárólag a hatályos szabályok alapján dönthet, és ettől akkor sem térhet el, ha az Ab mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg a gyülekezési törvény kapcsán.

A tiltott övezet felülnézetből
A tiltott övezet felülnézetből

Büki különben nem adja fel: újabb tüntetést jelentett be a miniszterelnöki rezidencia elé vasárnapra. A BRFK-val már folytatott is egyeztetést erről, kérve, tegyék világossá, milyen szempontok alapján mérlegelik az egymással ütköző alapjogok esetében, hogy melyik élvez elsőbbséget. Kérdésünkre azt mondta, erre nem kapott választ. Mindazonáltal rendkívüli rugalmasnak bizonyult, és felajánlotta: a tiltakozók száma az ötvenet sem haladja meg, s nem fognak hangoskodni, hanem csupán transzparensekkel fejezik ki az ellenérzéseiket a kvótanépszavazással kapcsolatban. A rendőrségnek – ha tiltó határozat születik – pénteken színt kell vallania arról, csendben sem lehet-e demonstrálni Orbán házánál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.