galéria megtekintése

Csak a sport: Orbánék 223 milliárd forintos labdája

Nagyjából 90 milliárd forint társaságiadó-bevételről mond le a kormány 2017-ben, így a jövő év végére a 400 milliárdot is meghaladja a sportszervezeteknek a taorendszeren keresztül kifizetett közvetett állami támogatás összege. Folytatódik a stadionépítési program, feljövőben a kézilabda is. A büdzsé egyik nagy nyertese ismét a sport, amelyre legalább 223 milliárd forint jut jövőre – szemben az öt évvel korábbi 67 milliárddal. Népszabadság-összeállítás.

Soha annyi kieső társaságiadó-bevétellel nem számolt még a kormány a látványcsapatsport-támogatási program 2011-es bevezetése óta, mint a 2017-es költségvetési javaslatban. A tervezet 81,9 és 91,9 milliárd forint közé becsüli azt az összeget, amelyet vállalkozások inkább sportszervezeteknek adnak ahelyett, hogy a központi büdzsébe fizetnék be. Márpedig évek óta azt látjuk, hogy a kabinet nagyon jól tippel, ha a taóról van szó.

A növekedés hatalmas, hiszen az idei költségvetés „mindössze” 64-69 milliárd forintra teszi a várható tao­támogatás összegét. Igaz, magyarázatul szolgálhat az összeg emelkedésére, hogy a kormány azóta a budapesti olimpiai pályázat költségeinek nagy részét is a cégek hozzájárulásából fedezné.

A jövőre sportra jutó hozzávetőleg 90 milliárdos tétel nagyságát érzékelteti, hogy a büdzsében a más típusú társaságiadó-kedvezmények felsorolásánál maximum 37,7 milliárd jut fejlesztési kedvezményekre, és legfeljebb 3,8 milliárd forint a kis- és közepes vállalkozásoknak. Az Andy Vajna kormánybiztosnak hála ugyancsak kivételes helyzetben lévő filmgyártás is maximum 8,5 milliárdra tarthat igényt ebből a forrásból, míg előadó-művészetre 25 milliárd juthat.

 

A 2017-re előirányzott 90 milliárddal a 2011-ben elindított sportcélú taoprogram összköltsége biztosan meghaladja majd a 400 milliárdot, de elérheti a 440 milliárd forintot is. A Népszabadság az év elején készített összeállítást, amely szerint addig 286,2 milliárd forint támogatást használtak fel a látványsportágak (labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda). A pénz fele, 142 milliárd a futballra jutott. E szakágakhoz csatlakozott a Budapest 2024 Nonprofit Zrt., amely a program haszonélvezője, hiszen a főváros olimpiai pályázatának 19 milliárd forintos költségét is ebből a forrásból fedeznék.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a felcsúti lelátón: a helyi futball a tao legnagyobb nyertese
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a felcsúti lelátón: a helyi futball a tao legnagyobb nyertese
Mediaworks

Azzal, hogy mind többen és mind több pénzt használnak fel ezzel a programmal, egyre kevésbé átlátható – és fenntartható – a hazai sportfinanszírozás. A korrupciós kockázatok óriásiak: a cégeknek nem kell nyilvánosságra hozniuk, kit és mennyivel segítenek. Így nem derül ki, hogy a program legnagyobb nyertesét, a felcsúti futballrészleget patronáló cégek hogyan szerepelnek a közbeszerzéseken.

Az is titok marad, hogy mely vállalkozásoknak köszönhetően tud százmilliós beruházásokat végrehajtani a Seszták Miklós fejlesztési minisztert a patrónusai között tudó NB II-es Kisvárda és a Tállai András államtitkárhoz kötődő, szintén másodosztályú Mezőkövesd. Mint ahogy az is, a gazdasági társaságok jószívűségét miként viszonozza az állam.

A Legnagyobb sportkiadási tételek (millió forintban)
Nemzeti Olimpiai Központ beruházása
35 888,5
Hungaroring Sport Zrt. támogatása
13 151,9
Sportági fejlesztési koncepciók megvalósítása 11 779,4
2017. évi vizes világbajnokság lebonyolítása
10 000
2017-es vizes vb létesítményei 8 960
Kiemelt sportágak létesítményfejlesztései8 020,6
Szombathelyi stadion fejlesztése  5 600
Diósgyőri stadion fejlesztése 3 769
Kiemelt egyesületek létesítményeinek fenntartása  3 388,6
Forrás: A 2017-es Költségvetési javaslat

Természetesen jövőre sem fullad ki a stadionépítési program lendülete, noha megírtuk már, hogy a kormány gyakran nem is a költségvetésben, hanem évközi határozatokkal teremt elő pénzt új arénákra. A jövő évi büdzsében a legnagyobb tétel a 15 milliárdos összköltségű szombathelyi stadion 5,6 milliárdos részlete – már ha nem számítjuk azt a 35,7 milliárdot, amelyet a Nemzeti Olimpiai Központ néven futó projektre különítenek el, és amely a százmilliárdba kerülő új Puskás Ferenc Stadion felépítésére szolgál.

Figyelemre méltó fejlemény, hogy immáron – a labdarúgással ellentétben klubszinten legalábbis sikersportágunknak számító – kézilabda infrastruktúrájának fejlesztésére is milliárdok jutnak jövőre. Kétmilliárddal támogatja az állam a dunaújvárosi akadémiát, ugyanennyi jut egyéb létesítményfejlesztésekre, egymilliárd a siófoki csarnokra. Szegeden, Vácon és a főváros XVII. kerületében, Rákosmentén egyaránt multifunkcionális csarnok épül, mindegyikre egymilliárd forintot szánnak jövőre. Az elkészült Veszprém Aréna építésével összefüggő költségek közül pedig 723 millió forintnyit vállal át az állam.

Az új létesítményekkel kapcsolatban a baj az, hogy bevételek nélkül a klubok nem tudják fenntartani azokat – nem véletlenül készíti elő a kormány a tao 2-t, amelyet építés helyett üzemeltetésre vehetnének igénybe a klubok. Amúgy jövőre 8 milliárd jut tizenhat kiemelt sportág létesítményeinek fejlesztésére, egymilliárd a kiemelt egyesületek helyszíneire – a Vasas ugyanakkor nevesítve kap másfél milliárdot –, és majdnem 3,4 milliárd az egyesületi létesítmények fenntartására.

Horribilis összeg – 11,8 milliárd forint – jut a tizenhat kiemelt sportág fejlesztési koncepciójának megvalósítására jövőre. A Népszabadság – múlt héten publikált – számítása szerint e sportágak eddig már csaknem 20 milliárdot kaptak e célra, a listavezető a több mint három és fél milliárdot kasszírozó úszás. A szakszövetségek – köztük az MLSZ – akadémiai rendszerére 3,9 milliárd jut. A szabadidő- és a diáksportra viszont együttesen is kevesebbet fordítanak jövőre, mint egymilliárd forint.

Olimpiai szám: közlekedés

Több mint kilencmilliárd forintot különít el a 2017-es költségvetési javaslat olyan kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházások előkészítésére, amelyeket már korábban tervbe vettek, de – mint a büdzsé tervezetében is olvasható – egy sikeres olimpiai pályázat esetén a tervezettnél gyorsabban meg kellene valósítani. De ezen kívül is számos olyan tétel van még, amelyeket bár nem a sportfejezet tartalmaz, felfoghatók közvetett olimpiai költségként is. Ötmilliárd forint megy el például jövőre egy új budapesti konferencia-központra, amely a 2024-es játékok helyszíneként is szolgálatot tenne. A hasonló megoldások miatt is becsülhető meg nehezen az, hogy mennyibe kerülne a budapesti olimpia megrendezése.

A 2017-es év hazai csúcseseménye a vizes világbajnokság lesz. Megrendezését tízmilliárddal támogatja a költségvetés, de a létesítmények fejlesztése is áthúzódik a következő évre bő 12 milliárd forint értékben. Hasonló összeg, több mint 13 milliárd forint megy el a Hungaroring Sport Zrt. támogatására.

A költségvetési javaslat szerint egyébként 2017-ben 22 milliárd forint többletforrás jut a sportra, mint az idei, egyébként olimpiai esztendőben. Ez összesen 223,6 milliárd forintot jelent, amelybe az infrastrukturális fejlesztések egy része nem is tartozik bele. Ez tízmilliárddal kevesebb, mint amennyit középfokú oktatásra költ jövőre az ország, és több, mint amennyi házi- és gyermekorvosi, illetve rendelői ellátásra jut összesen.

Így fújják a sportlufit

Jelenleg az egyesületek közvetett állami támogatásból, azaz taóból fizetik az edzőket, a versenyeztetést, tartják fenn az utánpótlás-nevelést. Ha a programot megszüntetnénk, összeomlana a rendszer. Ez jelenleg nem fenyeget, de a tao összegének növelése a sportfinanszírozás kitettségét is növeli. Néhány év elég lett volna arra, hogy az egyesületek végrehajtsák az életben maradásukhoz szükséges beruházásokat, akár az edzőtermek felújításáról, a sportfelszerelések megvételéről vagy az edzők továbbképzéséről van szó. Ez után tudatosan tervezve csökkenthető lenne a tao­programra szánt pénz, így válhatna fokozatosan fenntarthatóvá a mostanra döntően állami forintokból működő szektor. A sportszervezetek ugyanis rákényszerülnének, hogy működésüket fenntarthatóvá tegyék. Egyéb bevételeket szerezzenek tagdíjakból, jegybevételekből, szponzoroktól, továbbá a béreket a realitásokhoz igazítsák. Ám nem ez történik: a kormány egyre csak növeli a pénzt, amivel hatalmas sportlufit fúj.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.