galéria megtekintése

Csak a ragadozók szabadok

11 komment

Kálmán T. Attila

Dőzsölő oligarchák és létbizonytalanságban tengődő tömegek, el­haló demokrácia és erőre kapó ­neofasizmus, kilátások nélküli, céltalan fogyasztás. Ilyennek festették vezető szociálpolitikusok a jövőt, amely felé masírozunk, ha nem avatkoznak be sürgősen. Nem úgy, ahogy az Orbán-kormány, mert ők csak felgyorsítják a folyamatot.

Adrian Sinfield
Adrian Sinfield
Szabó Miklós / Népszabadság

„Egy brit vezérigazgató átlagosan 183-szor annyit keresett 2014-ben, mint az ugyanannál a cégnél dolgozók átlagbére. Magyarországon hasonló a helyzet” – hozott egy sokkoló példát a nyugati világon belül is tomboló egyenlőtlenségekre ­Adrian Sinfield, az Edinburghi Egyetem professzora a ­Ferge ­Zsuzsa világhírű szociológus 85. születésnapján rendezett konferencián.

A professzor mellett más neves társadalomtudósok is meggyőzően érveltek a neoliberális szociálpolitikai modell drasztikus újragondolása ­mellett. Ha ez nem ­történne meg, akkor szerintük búcsút inthetünk annak az Euró­pának, amit ismerünk, és az egyre szélesedő társadalmi szakadékoknak köszönhetően fokozatosan kiürül a demokrácia, hódítani fog a szélsőjobb, az alul maradt tömegek pedig automatikusan átörökítik gyermekeikre saját kilátástalan helyzetüket.

 

A sztárszociológus Guy Standing egyenesen horrornak nevezte a piac mindenhatóságát hirdető neoliberalizmust, ami egyre jobban távolítja egymástól a társadalmi piramis tetején csücsülő oligarchákat és a munkásosztály helyét átvevő, létbizonytalanságban élőket: „Nincs jövő, csak még több fogyasztás” – jellemezte Standing a neoliberális disztópiát.

A borús diagnózist tovább súlyosbítja, hogy a politikacsinálók és a hatalmi elit a rendszer fenntartásában érdekelt. A struktúra megbontása ezért nem egyszerű, de a konferencián felszólalók szerint kivitelezhető, mégpedig a halódó ­európai szociális modell korszerűsítésével.

Guy Standing
Guy Standing
Szabó Miklós / Népszabadság

„A szociálpolitika nem csak a szegényekről szól. Hanem arról, hogy olyan társadalmat építsünk, amilyenben élni akarunk” – oszlatta el Sinfield az elterjedt laikus tévhitet. „Nem várhatunk addig, amíg valaki szegény lesz” – tette hozzá a professzor. Standing kifejtette, hogy a szociálpolitika leglényege éppen az, hogy képessé tegye az egész társadalmat a közös cselekvésre, ami egy demokráciában az állampolgárok szabadságán nyugszik. Így ha nincs értelmes szociálpolitika, akkor „csak a ragadozók, az opportunisták és a bűnözők szabadsága valósul meg.”

Ez egyfelől állami újraelosztással, másfelől adópolitikával kerülhető el. Ferge Zsuzsa az utóbbi magyar vetületéről beszélt hosszan, ami alatt nem tűnt őszintének a hallgatóságban feltűnt ­KDNP-s V. ­kerületi képviselő, Rubovszky Csilla mosolya. Itt tegyük hozzá, hogy az ötletgazdagsággal nem vádolható magyar baloldal prominenseit nem vettük észre a közönségben, amely döntően szakmabeliekből tevődött össze.

Vastapssal ünnepelték Ferge Zsuzsát
Vastapssal ünnepelték Ferge Zsuzsát
Szabó Miklós / Népszabadság

A magyar szociálpolitika nemzetközileg is jegyzett alapító anyja az általa nagyra tartott Széchenyi István progresszív adópárti elképzeléseire felfűzve mutatta be a Magyarországon 2010 óta tartó adóreformok abszurditását. A 2011-ben bevezetett, egyértelműen a gazdagabbakat helyzetbe hozó egykulcsos szja szűk klubba volt belépő: mindössze három másik EU-tagállam él ezzel a megoldással, a tizenhét nyugati ország közül egy sem. De vannak további világraszóló eredményei is az Orbán-kormánynak: az unióban csak nálunk jár több családi adókedvezmény a jobb módúaknak, és a legszegényebbeket kímélő adómentes sáv is csak a magyar adórendszerből hiányzik. Az egyenlőtlenségeket növelő, a szegényeket inkább sújtó áfa pedig a maga 27 százalékával köztudottan világelső.

Ferge a Széchenyi-programra büszke kormánynak a névadó gondolataival üzent: „Ha a hatalmon levők vakok, akkor a harmónia megteremtése némiképp bizony meghaladja az emberi erőt, s ilyenkor dönt a véletlen, a világszellem, a magasabb fény, a fátum, az Isten.”

A születésnapost ezután felállva, hosszú vastapssal ünnepelte a szakértő közönség.

Ingyenpénz

Guy Standing a feltétel nélküli alapjövedelem prófétájaként is ismert, ráadásul sokakkal ellentétben neki gyakorlati tapasztalata is van ebben, ugyanis Indiában egy kétéves pilot-programot vezetett. Mint elmondta, a program bevezetése előtt egyből azzal fogadták Indiában, hogy akár a kukába is szórhatná a pénzt, mert azon majd biztosan alkoholt és dohányt vesznek. Ezzel szemben Standing arról számolt be, hogy két év után „toleránsabb, altruistább és általában jobb emberek” lettek, akik kaptak alapjövedelmet. Az alapjövedelmet itthon a Párbeszéd Magyarországért támogatja teljes mellszélességgel, világszerte Finnországtól Afrikáig egyre több helyen próbálkoznak vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.